Cetățenii chinezi sunt furioși din cauza lipsei de pregătire pentru a proteja persoanele în vârstă înainte de a abandona politicile „zero-COVID”

Fosta profesoară de liceu Ailia a fost devastată când tatăl ei, în vârstă de 85 de ani, a murit după ce a afișat simptome asemănătoare COVID, în timp ce virusul a străbătut orașul lor natal din provincia de sud-est Jiangxi.

Deși tatăl ei nu a fost niciodată testat, Ailia și mama ei au fost confirmate pozitiv cam în același timp și crede că COVID a fost o cauză a morții lui.

În timp ce sute de milioane de chinezi călătoresc pentru a se reuni cu familiile pentru vacanța de Anul Nou Lunar începând cu 21 ianuarie, mulți vor face acest lucru după ce au deplâns rudele care au murit în valul COVID-19 care a făcut ravagii în cea mai mare populație din lume.

Pentru mulți, doliul este amestecat cu furie față de ceea ce ei spun că a fost o lipsă de pregătire pentru a proteja persoanele în vârstă, înainte ca China să-și abandoneze brusc politica „zero-COVID” în decembrie 2022, după trei ani de teste, restricții de călătorie și blocări.

Ailia, în vârstă de 56 de ani, a spus că ea, la fel ca nenumărați chinezi, a susținut redeschiderea economiei. Tatăl ei a murit la sfârșitul lunii decembrie, la câteva săptămâni după ce China a renunțat la restricțiile COVID.

„Am vrut ca lucrurile să se deschidă, dar să nu se deschidă așa – nu în detrimentul atâtor bătrâni, ceea ce are un impact enorm asupra fiecărei familii”, a spus ea prin telefon.

Sâmbătă, China a anunțat că au existat aproape 60.000 de decese în spitale legate de COVID de la sfârșitul perioadei „zero-COVID” – o creștere de 10 ori față de cifrele anterioare – dar mulți experți internaționali spun că este o numărare insuficientă, în parte pentru că exclude. oameni care au murit acasă, ca tatăl Ailiei.

Dintre aceste decese, 90% aveau 65 de ani sau mai mult, iar vârsta medie a fost de 80,3 ani, a declarat sâmbătă un oficial chinez.

Mulți experți au spus că China nu a reușit să profite de menținerea COVID-19 în mare măsură la distanță timp de trei ani pentru a-și pregăti mai bine populația pentru redeschidere, în special sutele de milioane de vârstnici – critici pe care China o respinge.

Deficiențele citate includ vaccinarea inadecvată în rândul persoanelor în vârstă și proviziile insuficiente de medicamente terapeutice.

Un oficial chinez a declarat pe 6 ianuarie că peste 90% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani au fost vaccinate, dar ponderea celor peste 80 de ani care au primit vaccinuri de rapel a fost de doar 40% până pe 28 noiembrie, cea mai recentă dată pentru care erau disponibile acele date.

„Dacă ar folosi resursele folosite pentru controlul virusului pentru a proteja persoanele în vârstă”, a spus Ailia, care, la fel ca multe persoane intervievate, a refuzat să-și folosească numele complet, având în vedere sensibilitatea de a critica guvernul Chinei.

Oficialii chinezi au citat în mod repetat importanța protejării persoanelor în vârstă, anunțând diferite măsuri, de la activități de vaccinare până la înființarea unui grup operativ în Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, pentru a identifica grupurile cu risc ridicat.

Decizia Beijingului de a pune capăt „zero-COVID” a venit după rare proteste larg răspândite împotriva politicii de la sfârșitul lunii noiembrie, dar plângerea publicului cu privire la gestionarea de către China a încetării restricțiilor COVID a fost în mare parte prin intermediul rețelelor sociale puternic cenzurate.

Mai mulți analiști au spus că gestionarea de către China a COVID a erodat încrederea în guvern, în special în rândul cetățenilor din clasa de mijloc superioară, dar nu au văzut-o ca o amenințare la adresa președintelui Xi Jinping sau a Partidului Comunist.

CHINEA XI SE FĂRĂ CAZURI DE COVID RURAL, DAR Spune „Ușoară înainte”

Grabit și haotic

Lila Hong, în vârstă de 33 de ani, care lucrează în marketing pentru un producător de mașini, a fost în Wuhan la începutul pandemiei acolo în urmă cu trei ani. În timp ce familia ei a trecut prin acea perioadă inițială chinuitoare în care se știa puțin despre coronavirus, luna trecută ea și-a pierdut doi bunici și un unchi străbun după ce au prins COVID-19.

Hong își amintește că a vizitat cu tatăl ei un crematoriu aglomerat din Wuhan pentru a colecta cenușa bunicilor ei – o experiență sumbră, dar obișnuită în timpul crizei COVID din China.

“Ar fi trebuit să fie o situație foarte solemnă și respectuoasă. Îți imaginezi așa, dar de fapt simțea că stai la coadă la spital”, a spus ea.

„Nu spun că redeschiderea nu este bună”, a spus Hong. „Cred că ar fi trebuit să acorde mai mult timp pentru lucrările pregătitoare”.

Un rezident din Beijing, pe nume Zhang, în vârstă de 66 de ani, a declarat că a pierdut patru persoane apropiate lui din cauza virusului de la începutul lunii decembrie, inclusiv mătușa sa, în vârstă de 88 de ani, care a fost infectată în timp ce era în spital.

Ca și alții, el a spus că a simțit că consecințele morții ei au fost haotice, grăbite și nu respectă tradiția.

Zhang, rezident de la Beijing, în vârstă de 66 de ani, care a pierdut mai multe persoane apropiate de la începutul lunii decembrie, când cazurile de COVID-19 au crescut în China, pozează pentru o fotografie în Orașul Interzis din Beijing, China, pe 13 ianuarie 2023.

Zhang, rezident de la Beijing, în vârstă de 66 de ani, care a pierdut mai multe persoane apropiate de la începutul lunii decembrie, când cazurile de COVID-19 au crescut în China, pozează pentru o fotografie în Orașul Interzis din Beijing, China, pe 13 ianuarie 2023.
(REUTERS/Thomas Peter)

“Oamenii nu au avut ocazia să-și ia rămas bun de la cei dragi. Dacă nu putem trăi o viață decentă, ar trebui cel puțin să putem avea o moarte decentă”, a spus el.

“Este foarte trist.”

MEDICII DIN CHINA S-au descurajat să citeze COVID-ul ca motiv pentru care pacienții mor pe fondul unei epidemii

Deficitul de încredere

Din cele șapte rude îndoliate cu care a vorbit Reuters pentru acest articol, toate, cu excepția uneia, au spus că COVID a fost lăsat în afara certificatelor de deces ale celor dragi, deși ei cred că a fost un declanșator cheie pentru decesele lor.

Rudele au fost, de asemenea, sceptice cu privire la bilanțul oficial al morților, mai mulți citând pierderea încrederii în guvern în timpul a trei ani de gestionare a pandemiei „zero COVID”.

Philip, un student în vârstă de 22 de ani din provincia Hebei, care înconjoară Beijingul, a susținut protestele împotriva blocării din noiembrie, dar se simte dezamăgit de modul în care a fost gestionată redeschiderea și dă vina pe guvern.

“Se pare că au toată puterea din lume și totuși nu au făcut asta bine. Dacă ar fi fost directorul general al unei companii, cred că ar trebui să demisioneze”, a spus Philip, care și-a pierdut bunicul în vârstă de 78 de ani. pe 30 dec.

„Spitalul nu avea niciun medicament eficient”, și-a amintit el. „Era foarte aglomerat și nu erau suficiente paturi”.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

După ce bunicul său a murit, corpul i-a fost scos din pat, înlocuit rapid de un alt pacient.

“Asistentele și medicii erau atât de ocupați. Păreau să scrie în mod constant certificate de deces și să ofere copii rudelor. Au fost atât de multe decese… este o tragedie uriașă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *