Guvernul Netanyahu suferă o înfrângere legală, deoarece instanța israeliană interzice ministrului să mai dea serviciu

Ierusalim, Israel – Curtea Supremă israeliană a descalificat miercuri un important membru al coaliției din guvernul primului ministru Benjamin Netanyahu de la funcția de ministru. Într-o hotărâre de 10-1, instanța a declarat că numirea lui Aryeh Deri ca ministru în noul guvern de coaliție este „extrem de nerezonabilă”.

Deri este liderul partidului Shas, un partid religios format în mare parte din evrei sefarzi. Shas are al doilea cel mai mare număr de locuri în guvernul de coaliție al lui Netanyahu, cu 11, iar dacă ar părăsi guvernul, israelienii ar trebui probabil să se întoarcă la urne.

Deri este în prezent ministru al sănătății și afacerilor interne și ulterior își va împărți mandatul și va deveni atotputernicul ministru de finanțe în a doua jumătate a guvernului Netanyahu. El servește și ca viceprim-ministru.

BENJAMIN NETANYAHU REVENE LA PUTEREA ÎN ISRAEL CU JURAMENTUL NOUL GUVERN

Benjamin Netanyahu, stânga, și Aryeh Deri

Benjamin Netanyahu, stânga, și Aryeh Deri
(Hillel Maeir / TPS / Fișier)

În 2000, Deri a executat 22 de luni de închisoare pentru luare de mită. În ianuarie 2022, el a demisionat din Parlamentul israelian în urma unui acord de pledoarie privind diferite acuzații de fraudă. Acordul a fost criticat de mulți din publicul israelian, susținând că l-a lăsat prea ușor pe Deri și i-a deschis calea pentru revenirea sa rapidă în politică, în ciuda presupuselor crime și a angajamentului său de a se retrage din politică.

Acum rămâne la latitudinea lui Netanyahu să decidă dacă să onoreze hotărârea instanței și să-l destituie din funcție sau să-și păstreze numirea.

În urmă cu două săptămâni, în răspunsul său la petițiile depuse împotriva servirii lui Deri, Netanyahu a spus că „nu există nicio modalitate de a aduce stabilitate guvernamentală fără numirea sa”, numindu-l pe Deri „o ancoră de experiență, înțelepciune și responsabilitate”. Netanyahu ar fi vizitat Deri miercuri după-amiază pentru a discuta chestiunea.

Partidul lui Deri a lansat o declarație în care acuză instanța că a anulat cei 400.000 de alegători ai lui Shas: „Astăzi, instanța a decis efectiv că alegerile sunt lipsite de sens.

Partidele de coaliție ale lui Netanyahu au emis o declarație comună la scurt timp după verdict, numindu-l „șocant și dureros”.

BIDEN ADMIN S-A ANGAJAT FĂRĂ „SOLUȚIE ÎN DOUĂ STATE” DUPĂ NUMIREA NETANYAHU

Curtea supremă a Israelului din Ierusalim.

Curtea supremă a Israelului din Ierusalim.
(Hillel Maier / TPS / Fișier)

Declarația menționa: „Dincolo de nedreptatea personală gravă cauzată ministrului Deri însuși, verdictul este o nedreptate uriașă pentru peste două milioane de cetățeni, majoritatea oamenilor, care au votat în favoarea unui guvern condus de Benjamin Netanyahu în care Aryeh Deri va joacă un rol central și semnificativ.”

Acesta a continuat: „Vom acționa în orice mod legal disponibil și fără întârziere pentru a corecta nedreptatea și prejudiciul grav cauzat deciziei democratice și suveranității poporului”.

Ministrul israelian al bunăstării, Yaakov Margi din Shas, a avertizat miercuri mai devreme la Kan Radio că, dacă instanța îl descalifică pe Deri, Netanyahu „înțelege că nu va exista nici un guvern. Am spus că nu există niciun motiv pentru ca Aryeh Deri să nu servească ca ministru înalt în Israel. .”

Hotărârea ar putea pune în pericol noua coaliție a lui Netanyahu, deoarece a micșorat cronologia crizei constituționale iminente a Israelului și ar putea arunca coaliția sa în haos. Unii dintre partenerii săi de coaliție l-au chemat deja să ignore hotărârea.

Aryeh Deri

Aryeh Deri
(Gideon Marcowicz / TPS / Fișier)

UN ENVOY MULȚUMESC GRUPULUI DE TEROARE HEZBOLLAH, ATRAGĂ MUSTRĂRI DE LA OFICIALII ISRAELIENI: „ASTA ESTE REAL?”

Mișcarea pentru Guvernul de Calitate din Israel și ceilalți petiționari la apel au salutat decizia instanței și l-au chemat pe Netanyahu să respecte hotărârea și să-l demite pe Deri.

„Aceasta este o victorie semnificativă în menținerea statului de drept și a succesului pentru întregul public israelian”, au spus aceștia într-un comunicat.

Decizia tribunalului vine în momentul în care ministrul israelian al Justiției, Yariv Levin, și-a prezentat planul de reformare a sistemului judiciar al Israelului, care ar limita puterea curții de control judiciar a legislației, permițând Knesset-ului să relegisleze legile în cazul în care instanța le anulează și să ofere guvernului total controlul asupra numirilor judiciare.

Protestatarii israelieni se adună împotriva noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu la Tel Aviv pe 14 ianuarie 2023. (Gili Yaari / NurPhoto via Getty Images)

Protestatarii israelieni se adună împotriva noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu la Tel Aviv pe 14 ianuarie 2023. (Gili Yaari / NurPhoto via Getty Images)

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de israelieni au ieșit pe străzile Tel Aviv și Ierusalim pentru a protesta împotriva noului guvern al lui Netanyahu și a planului de revizuire a sistemului judiciar. O altă demonstrație în masă este planificată pentru sâmbătă.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Agenția de presă TPS a raportat că liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, i-a cerut lui Netanyahu să urmeze hotărârea curții și să-l lase pe Deri să plece, spunând: „Dacă Aryeh Deri nu este concediat, guvernul israelian încalcă legea. Un guvern care nu respectă legea. este un guvern ilegal.”

Nu este prima dată când instanța îl obligă pe un prim-ministru israelian să concedieze unul dintre membrii coaliției sale. În 1993, acesta l-a cerut pe regretatul prim-ministru Yitzhak Rabin să-l demită pe același Aryeh Deri, după primul său rechizitoriu.

Yonat Friling este un producător senior Fox News pentru Orientul Mijlociu. O poți urmări pe @FrilingYonat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *