Poliția din Congo trage cu gaze lacrimogene protestatarilor neautorizați care se opun prezenței trupelor străine

Poliția a lansat miercuri cu gaze lacrimogene asupra demonstranților din estul Congo, după ce zeci de persoane au participat la un protest neautorizat la Goma împotriva prezenței trupelor străine pentru a ajuta la înăbușirea violenței din partea grupurilor armate.

Autoritățile au reținut ulterior câțiva participanți, precum și unii jurnaliști care au acoperit protestul.

Liderii Comunității Est-Africane, formată din șapte națiuni, au hotărât anul trecut să creeze și să desfășoare o forță regională în estul Congo-ului, unde gruparea rebelă M23 a fost acuzată de creșterea violenței.

Trupele kenyene au sosit la sfârșitul anului trecut, iar un alt contingent din Sudanul de Sud era așteptat în zilele următoare. Cu toate acestea, trupele s-au confruntat cu opoziția unor congolezi.

Cel puțin 5 uciși în timpul unei izbucniri de proteste anti-ONU, în EST CONGO

“Armata kenyană a venit aici ca turiști. Ei merg prin oraș în fiecare zi și nu fac absolut nimic”, a spus demonstrantul Gloire Bagaya. „Noi, ca populație, ne-am reunit pentru a spune nu acestei forțe regionale.

Locuitorii din Goma, Republica Democrată Congo, protestează pe 18 ianuarie 2023 împotriva sosirii programate a trupelor sudaneze de Sud care urmează să se alăture forțelor kenyene desfășurate pentru a ajuta armata congoleză în lupta sa împotriva rebelilor M23.  Poliția a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor.

Locuitorii din Goma, Republica Democrată Congo, protestează pe 18 ianuarie 2023 împotriva sosirii programate a trupelor sudaneze de Sud care urmează să se alăture forțelor kenyene desfășurate pentru a ajuta armata congoleză în lupta sa împotriva rebelilor M23. Poliția a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor.
(AP Foto/Moses Sawasawa)

„(Sudanezii de Sud) sunt și ei în război acasă, dar spun că vor să aducă pacea în țara noastră”, a adăugat Bagaya. „Acesta este un complot internațional care vrea să ne balcanizeze țara și nimeni nu ne va împărți țara”.

2 BĂRBAȚI CONGO SE PLADĂ VINOVAȚI CĂ AU TRANSPORT ILEGAL FILDEȘ, COARNE DE rinocer și cântare de pangolin

M23 a reapărut în estul Congo în urmă cu un an, după aproximativ un deceniu de repaus. Congo acuză Rwanda că sprijină gruparea rebelă militară, lucru pe care îl neagă.

Ca parte a unui acord încheiat în Angola anul trecut, grupul a declarat că își va retrage oamenii din unele dintre teritoriile ocupate înainte de 15 ianuarie. Cu toate acestea, există încă zone sub controlul său.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Luptele exacerbează criza umanitară gravă din estul Congo-ului. Aproape 6 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării, cu peste 450.000 strămutate în provincia Kivu de Nord, de când ciocnirile au escaladat în februarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *