Turcia a denunțat marți drept „absurdă” decizia unui procuror suedez de a nu deschide o anchetă asupra unui protest al kurzilor din centrul Stockholmului, unde o efigie a președintelui turc a fost atârnată de un felinar.
Protestul de săptămâna trecută în fața Primăriei Stockholm a atras o reacție furioasă din partea Turciei, un membru NATO care a amânat să aprobe cererea Suediei de a adera la alianța militară până când guvernul suedez va reprima grupurile pe care Ankara le consideră amenințări la securitate. Turcia l-a convocat pe ambasadorul suedez și a anulat vizita președintelui parlamentului suedez ca reacție la incident.
În Suedia, un ziar a raportat că un procuror a decis să nu deschidă o anchetă penală pentru spânzurarea unei efigie a președintelui Recep Tayyip Erdogan la Stockholm, spunând că nu a fost comisă nicio acțiune ilegală. Procurorul Lucas Eriksson a declarat tabloidul suedez Aftonbladet despre decizie.
Dar ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu nu a fost de acord, spunând că protestul echivalează cu rasism și crimă motivată de ură.
TURCIA CERERE SPERĂNȚEI NATO „ÎNȚINĂ-ȚI TERORIȘȚII” ÎNAINTE DE A APROBARE APARTAREA: RAPORT
„Decizia de a nu ancheta luată de procuratura (suedeză) este extrem de absurdă”, a spus Cavusoglu în timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul de externe iranian aflat în vizită. „Acesta a fost un incident rasist care constă în crime motivate de ură. Prin urmare (decizia de a nu urmări penal, de a investiga) este, de asemenea, împotriva legii universale și este o crimă conform dreptului internațional”.
„Dacă Suedia crede că ne constrânge cu aceste jocuri de cuvinte, aș vrea să spun că se glumesc”, a spus el.
Alarmate de invazia Ucrainei de către Rusia, Suedia și Finlanda și-au renunțat la politicile îndelungate de nealiniere militară și au solicitat aderarea la NATO în mai. Toate cele 30 de țări membre trebuie să fie de acord să admită cei doi vecini nordici în organizația de securitate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vorbește în timpul ceremoniei de deschidere a tunelului Amasya Badal prin videoconferință la complexul prezidențial din Ankara, Turkia, pe 19 ianuarie 2023.
(Fotografie de Murat Kula/Agenția Anadolu prin Getty Images)
Guvernul turc a presat Finlanda și Suedia să reprime exilații kurzi pe care îi acuză de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan și grupurile pe care le consideră a fi organizații teroriste și să extrădeze persoane suspectate de crime legate de teroare. Cavusoglu a spus luna trecută că Suedia nu a fost nici măcar „la jumătate” în abordarea preocupărilor țării sale.
Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat un manechin asemănător lui Erdogan, agățat cu capul în jos. Un grup care se numește Comitetul Suedez de Solidaritate pentru Rojava a susținut că este în spatele protestului. Rojava este un nume kurd pentru nordul și estul Siriei.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
Săptămâna trecută, premierul suedez Ulf Kristersson a numit protestul drept un act de „sabotaj” împotriva cererii Suediei de a adera la NATO.
Procuratura-șefă din Ankara a lansat o anchetă asupra incidentului în urma unei plângeri penale depuse de avocații lui Erdogan și a trimis o cerere oficială de informații și probe de la autoritățile suedeze.