Familia unui ecologist din Honduras cere răspunsuri la crime

Familia unuia dintre cei doi activiști de mediu uciși într-o zonă rurală din nordul Hondurasului spun că autoritățile nu investighează în mod corespunzător uciderile celor doi care s-au confruntat cu amenințări pentru munca lor.

Aly Domínguez și Jairo Bonilla mergeau duminică pe o motocicletă între La Concepción și Guapinol, când au fost împușcați. Ambii bărbați erau apărători cunoscuți ai Parcului Național Carlos Escaleras din apropiere.

Joi, fratele lui Domínguez, Reynaldo Domínguez, a depus o plângere la procurorii din capitală, afirmând că ancheta asupra crimelor nu progresează.

El a spus că fratele său și Bonilla au lucrat pentru o companie locală de cablu care colectează plăți în zona rurală. Pe 7 ianuarie, ei se întorceau la Guapinol din La Concepción după ce și-au făcut colecțiile când au fost atacați, a spus el.

HONDURAS DECLARĂ STARE DE URGENȚĂ PENTRU VIOLENTĂ DE GANGURI DIN TĂRĂ

“Până în prezent nu au făcut nimic. Investigațiile nu avansează, pentru că autoritățile din Tocoa se înțeleg cu compania minieră care exploatează” parcul național, a spus Domínguez.

El a spus că autoritățile consideră jaful drept motiv, dar a contestat acest lucru.

„La fața locului se afla motocicleta, care este una dintre cele mai căutate de hoți, telefoanele lor mobile erau acolo și banii pe care îi adunaseră erau în buzunare pentru că îi împărțiseră între ei”, a spus Domínguez. „De aceea respingem că acesta a fost un jaf”.

Exploatarea oxidului de fier în interiorul parcului a fost un punct de aprindere de ani de zile.

Anul trecut, la doar o zi după ce șase activiști au fost condamnați pentru presupuse acțiuni împotriva unei operațiuni miniere, Camera Constituțională a Curții Supreme s-a alăturat în unanimitate cu inculpații în două apeluri de lungă durată și le-a respins cazul. Majoritatea bărbaților se aflau în arest preventiv din 2019, acuzați de privare de libertate și incendiere agravată. Doi dintre cei opt au fost achitați.

Membrii Poliției Militare de Ordine Publică (PMOP) se pregătesc să se mobilizeze în timpul unei operațiuni speciale în Honduras pe 27 noiembrie 2022. Pentru activiștii de mediu Honduras este considerată extrem de periculoasă.

Membrii Poliției Militare de Ordine Publică (PMOP) se pregătesc să se mobilizeze în timpul unei operațiuni speciale în Honduras pe 27 noiembrie 2022. Pentru activiștii de mediu Honduras este considerată extrem de periculoasă.
(Fotografie de ORLANDO SIERRA/AFP prin Getty Images)

La fel ca Domínguez și Bonilla, ei au protestat împotriva legalității concesiunilor miniere acordate în interiorul parcului național și împotriva pagubelor care provocau râurilor Guapinol și San Pedro.

Unul dintre cei opt bărbați din acel caz, Kelvin Romero, a confirmat miercuri că Domínguez și Bonilla erau apărători cunoscuți ai parcului.

„Am avut amenințări personale, în mesaje, în apeluri”, a spus Romero. „Deci, pentru noi aici, justiția și autoritățile ignoră, în ciuda faptului că avem măsuri de protecție pentru apărătorii drepturilor omului”.

Honduras este considerată una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru activiștii de mediu. Unul dintre cele mai infame cazuri ale sale a fost uciderea în 2016 a lui Berta Cáceres, care protesta împotriva unui proiect hidroelectric.

Autoritățile din Honduras au spus că au tratat inițial crimele de weekend ca pe un jaf, deoarece până au ajuns acolo locul crimei fusese deranjat.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

„Ei (rudele) nu au lăsat morgă să ia cadavrele și le-au îngropat”, a declarat Yuri Mora, purtătorul de cuvânt al parchetului federal. “Rudele și prietenii au contaminat locul crimei. Au luat lucrurile pe care le transportau și nu au spus nimic decât câteva zile mai târziu. Acest lucru îngreunează ancheta și găsirea responsabililor pentru acest fapt”.

Organizația pentru drepturile globale Amnesty International a cerut „o anchetă promptă, amănunțită și imparțială”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *