Hagia Sofia: un reper care a fost transformat dintr-o biserică într-o moschee, într-un muzeu și apoi din nou moschee

Hagia Sofia este un monument istoric major și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, situat în Istanbul, Turcia. Capodopera arhitecturală din secolul al VI-lea este renumită pentru că reflectă diferitele schimbări religioase cu care s-a confruntat regiunea mediteraneană de-a lungul anilor. Construită inițial pentru a servi drept catedrală, Hagia Sophia a fost transformată mai târziu într-o moschee, apoi într-un muzeu și apoi înapoi într-o moschee.

În anul 537 d.Hr., Hagia Sofia a fost construită inițial pentru a deveni cea mai mare catedrală din lume sub Biserica Creștină Ortodoxă Greacă. A fost considerat unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din timpul Imperiului Bizantin și includea mozaicuri de artă creștină realizate din aur, argint și pietre colorate. De asemenea, a încorporat piese structurale din fiecare provincie condusă sub imperiu.

Un mileniu mai târziu, Imperiul Bizantin a fost triumfat de otomani în secolul al XV-lea. Deoarece islamul era principala religie a Imperiului Otoman, Hagia Sofia a fost transformată într-o moschee în care musulmanii se puteau ruga. Arta sa creștină originală a fost apoi acoperită, iar în schimb a fost afișată caligrafia islamică. Patru coloane subțiri, care sunt caracteristici tradiționale ale unei moschei, au fost adăugate și pentru a înconjura clădirea în exterior. Monumentul a durat ca moschee în următorii 500 de ani.

În 1928, Turcia a devenit un stat laic, iar moscheea a fost transformată în curând într-un muzeu. În acest timp, arta creștină a fost descoperită și a permis să coexiste alături de arta islamică a otomanului.

În 2020, statul Turcia a luat o decizie controversată. Hagia Sofia a fost transformată din nou într-o moschee. Decizia a fost întâmpinată cu multă atenție, deoarece protestatarii au susținut că reperul a fost pe bună dreptate o biserică creștină. Cu toate acestea, Hagia Sofia a fost transformată într-o moschee, iar musulmanii au putut să se închine din nou la monument.

Hagia Sofia este considerată unul dintre cele mai istorice artefacte din Istanbul. În timp ce clădirea servește acum ca casă de cult musulmană, 1,Reper vechi de 500 de ani încă atrage milioane de turiști pe an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *