Oamenii din China s-au înghesuit vineri în trenuri și autobuze pentru una dintre cele mai aglomerate zile de călătorie din ultimii ani, hrănind temerile de noi creșteri ale epidemiei de COVID-19 despre care oficialii spun că a atins apogeul.
În comentariile raportate de presa de stat joi seară, vicepremierul Sun Chunlan a spus că virusul este la un nivel „relativ scăzut”, în timp ce oficialii din domeniul sănătății au spus că numărul de pacienți cu COVID în spital și cu afecțiuni critice este în scădere.
Dar există îndoieli larg răspândite cu privire la relatarea oficială a Chinei despre un focar care a copleșit spitalele și casele de pompe funebre de când Beijingul a abandonat luna trecută controalele stricte ale COVID și testele în masă.
Cazurile de COVID-19 din CHINEZA AU „ALTAT UN VAPEF” ÎN AVENIREA ANULUI NOU LUNAR, SUNT AUTORITĂȚILE DE STAT
Această politică de întoarcere, care a urmat protestelor istorice împotriva restricțiilor dure anti-virus ale guvernului, a dezlănțuit COVID-ul asupra unei populații de 1,4 miliarde de persoane care fusese în mare parte protejată de boală de când a apărut în orașul Wuhan la sfârșitul anului 2019.
Unii experți în sănătate se așteaptă că peste un milion de oameni vor muri din cauza bolii în China în acest an, firma britanică de date privind sănătatea Airfinity prognozând că decesele COVID ar putea atinge 36.000 pe zi săptămâna viitoare.
„Recent, pandemia generală din țară este la un nivel relativ scăzut”, a spus Sun în comentariile raportate de agenția de știri de stat Xinhua.
„Numărul de pacienți critici din spitale este în scădere constantă, deși misiunea de salvare este încă grea”.
Ea a vorbit în ajunul uneia dintre cele mai frenetice zile de călătorie din China de la începutul pandemiei, în timp ce milioane de locuitori ai orașului călătoresc în orașele lor natale pentru vacanța de Anul Nou Lunar care începe oficial sâmbătă.
Peste 2 miliarde de călătorii vor avea loc în China între 7 ianuarie și 15 februarie, estimează guvernul.

Călătorii din China încep să aglomereze stațiile de tranzit pe măsură ce încep festivitățile de Anul Nou Lunar, oficialii guvernamentali minimizând riscurile de transmitere a COVID și raportând numere în scădere.
(China Daily prin REUTERS)
„Nerăbdător să merg acasă”
Pasageri încântați, încărcați cu bagaje și cutii cu cadouri, s-au urcat vineri în trenuri, îndreptându-se spre reuniunile de familie mult așteptate.
“Toată lumea este nerăbdătoare să plece acasă. La urma urmei, nu ne-am văzut familiile de atât de mult timp”, a declarat pentru Reuters un tânăr de 30 de ani, pe nume Li, la gara de vest din Beijing.
Dar pentru alții, vacanța este o amintire a celor dragi pierduți.
Gu Bei, o scriitoare din Shanghai, a declarat pe platforma de socializare Weibo că a așteptat de aproape două săptămâni ca mama ei să fie incinerată și că casa de pompe funebre nu i-a putut spune când va fi programată slujba.
Autoritatea de reglementare a internetului din China a declarat săptămâna aceasta că va cenzura orice „informație falsă” despre răspândirea virusului care ar putea provoca sentimente „sumbre” în timpul festivităților de Anul Nou Lunar.
“Nu am auzit că nu sunt permise cuvinte întunecate și sumbre în timpul noului an. Atunci lăsați-mă să-mi plâng acum mama”, a spus Gu în postarea ei, care nu a precizat cauza morții mamei ei.
Cheltuielile caselor de pompe funebre pentru articole de la saci de cadavre la cuptoare de incinerare au crescut în multe provincii, arată documentele, unul dintre mai multe indicii ale numărului mortal al COVID.
China a declarat că aproape 60.000 de persoane cu COVID au murit în spital între 8 decembrie și 12 ianuarie. Cu toate acestea, acest număr îi exclude pe cei care au murit acasă, iar unii medici au spus că sunt descurajați să înscrie COVID-ul pe certificatele de deces.
MEDICII DIN CHINA S-au descurajat să citeze COVID-ul ca motiv pentru care pacienții mor pe fondul unei epidemii
Cerere acumulată
Președintele Xi Jinping a spus săptămâna aceasta că este îngrijorat de un aflux de călători în zonele rurale cu sisteme medicale slabe și că protejarea persoanelor în vârstă – dintre care mulți nu sunt vaccinați complet – este o prioritate de vârf.
Directorul de imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății, Kate O’Brien, a lăudat vineri China pentru că a făcut progrese rapide în vaccinarea persoanelor în vârstă cu vaccinuri și rapeluri COVID, de la ridicarea controalelor antivirus luna trecută.
Cu toate acestea, ea a adăugat că unor persoane în vârstă le-a fost „dificil” să înțeleagă schimbările în politica sa de vaccinare, deoarece au fost sfătuiți anterior să nu caute protecție.
Un raport al OMS de joi a declarat că China a raportat un salt mare al spitalizărilor COVID în săptămâna până în 15 ianuarie, la cel mai mare de când a început pandemia. Spitalizările au crescut cu 70% față de săptămâna precedentă, până la 63.307, potrivit OMS, citând datele prezentate de Beijing.
Dar, într-o conferință de presă de joi, oficialii din domeniul sănătății au declarat că numărul de pacienți cu COVID care se raportează la spital a atins un vârf, cu peste 40% mai puține persoane tratate cu afecțiuni critice pe 17 ianuarie, comparativ cu un vârf din 5 ianuarie.
În timp ce redeschiderea Chinei a fost haotică, investitorii speră că va contribui la relansarea economiei sale de 17 trilioane de dolari, plasând pariuri care au ridicat acțiunile chinezești și moneda sa yuană la maxime de mai multe luni.
„Piețele anticipează pe scară largă că o creștere a cererii reținute va fi declanșată de la redeschiderea economiei Chinei”, au spus analiștii Nomura într-o notă.
Ei au avertizat că o scădere a averii gospodăriilor și o creștere a șomajului în rândul tinerilor, o mahmureală de la ani de izolare și restricții de călătorie, pot tempera revenirea.
În timp ce zborurile internaționale sunt insuficiente, turiștii chinezi, un pilon mult ratat al industriei de retail și călătorii din lume, încep din nou să călătorească.
Mall-urile din Macao până în Bangkok își propun să-i ademenească cu expoziții cu felinare roșii și dansuri speciale pentru a marca Anul Iepurelui – și reduceri mari.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
Cheltuielile chineze pentru călătorii au crescut la 255 de miliarde de dolari în 2019, reprezentând 33% din cheltuielile pe piața globală a bunurilor personale de lux, potrivit estimărilor companiei de consultanță Bain.