Grupul rus Wagner câștigă notorietate globală din Africa până în Ucraina, dar divizia se produce acasă

Grupul privat de mercenari Wagner, care face titluri pe tot globul, s-a dovedit vital pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina, dar succesele sale au dezvăluit și diviziunea în efortul de război al Moscovei.

Coordonatorul de comunicații al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri reporterilor că SUA evaluează că există o tensiune crescândă între Ministerul rus al Apărării și șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, care are de multă vreme legături strânse cu Putin.

Rusia și-a revendicat victoria în bătălia înverșunată asupra orașului Soledar din estul Ucrainei la începutul acestei luni, arătând rupturi evidente între ministerul apărării, care a acordat victoria trupelor sale, și Prigozhin, aliniat cu Putin, care a spus că această realizare rară se datorează. angajaţilor săi.

Un bărbat pune flori la sicriu în timpul funeraliilor lui Dmitri Menshikov, un mercenar al companiei militare ruse private Wagner Group, ucis în timpul conflictului militar din Ucraina, pe Aleea Eroilor dintr-un cimitir din Sankt Petersburg, Rusia, 24 decembrie. 2022.

Un bărbat pune flori la sicriu în timpul funeraliilor lui Dmitri Menshikov, un mercenar al companiei militare ruse private Wagner Group, ucis în timpul conflictului militar din Ucraina, pe Aleea Eroilor dintr-un cimitir din Sankt Petersburg, Rusia, 24 decembrie. 2022.
(REUTERS/Igor Russak)

RĂZBOIUL UCRAINA-RUSIA: ZELENSKYY Spune că NU POATE UTILIZA „CUVINTE ÎN LOC DE PUSTE” CA ȘEFII APARĂRII EȘUCĂ ÎN ACORDUL DE TANK

Ministerul Apărării, care s-a îndepărtat de mult de Grupul Wagner, a emis apoi o declarație neobișnuită și a spus că orașul a fost luat într-un efort „eterogen” de a prinde Soledar din nord și sud.

Atacul direct asupra blocurilor „a fost realizat cu acțiunile curajoase și altruiste ale trupelor de asalt voluntari ale Wagner PMC”, a adăugat ministerul.

„Observăm indicii, inclusiv în domeniul informațiilor, că tensiunile dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării sunt în creștere”, a declarat Kirby reporterilor vineri. „Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse”.

De ani de zile, guvernul rus a negat orice legătură cu compania militară privată (PMC), în ciuda rapoartelor, de la relatări directe la înregistrări la nivel ONU, care arată că forța din umbră a fost folosită pentru a urmări interesele bazate pe Kremlin din Orientul Mijlociu și Africa până în Ucraina. , în special interesele lui Putin.

„Wagner PMC a fost format ca o ramură militară pentru operațiuni hibride în afara Rusiei, sub auspiciile FSB. [Federal Security Services]”, a declarat expertul Wagner Oleksander Kovalenko pentru Fox News Digital, referitor la agenția de informații care a înlocuit infamul KGB.

Kovalenko, un supervizor militar al grupului de Rezistență Informațională din Ucraina, care a început să contracareze propaganda în urma invaziei Rusiei din 2014, a explicat că utilizarea de către Rusia a grupurilor militare private nu este o noutate.

Oameni în uniformă militară, despre care se pretind că sunt soldați ai grupului de mercenari rusești Wagner și șeful acestuia, Evgheni Prigojin, pozează pentru o poză despre care se crede că se află într-o mină de sare din Soledar din regiunea Donețk, Ucraina, în această fotografie publicată pe 10 ianuarie, 2023.

Oameni în uniformă militară, despre care se pretind că sunt soldați ai grupului de mercenari rusești Wagner și șeful acestuia, Evgheni Prigojin, pozează pentru o poză despre care se crede că se află într-o mină de sare din Soledar din regiunea Donețk, Ucraina, în această fotografie publicată pe 10 ianuarie, 2023.
(Serviciul de presă al „Concord”/Handout prin REUTERS)

„Totul a început pe vremea URSS”, a spus el, menționând că între KGB și Ministerul Apărării au apărut lupte pentru putere din cauza campaniilor externe.

„Prioritatea pentru activitățile operaționale în străinătate a fost întotdeauna acordată informațiilor militare și militare – GRU”, a spus Kovalenko, menționând că KGB a împins GRU pentru un acces și un buget mai bun.

„Dar totul s-a schimbat odată cu venirea lui Putin”.

Putin, care a servit ca ofițer de informații străine în KGB aproape două decenii, a favorizat FSB și i-a acordat mai multe libertăți decât i-au fost acordate istoric.

„Cu binecuvântarea lui au început primii pași pentru formarea unui PMC”, a adăugat Kovalenko.

SUA SFAȚĂȘTEȘTE UCRAINEI SĂ REȚINĂ LA OFENSIVE MAJORE PÂNĂ LA ULTIMA EXPEDIERE DE ARME: RAPORT

Primele semne ale forței mercenare a lui Putin au apărut în timpul invaziei Rusiei a Ucrainei în 2014. Până în 2015, soldații angajați îndeplineau licitația lui Putin în Siria pentru a-l sprijini pe președintele său, Bashar al-Assad, și pentru a îndeplini obiectivele pe care Kremlinul nu și-a dorit armata sa. legat de.

Acum se crede că Wagner operează nu numai în Ucraina și Siria, ci și în Africa, în Republica Centrafricană, Mali, Sudan, Mozambic, Angola, Zimbabwe, Guineea-Bissau, Guineea, Madagascar și posibil Eritreea.

„La prima vedere, poate părea că prezența PMC Wagner într-o anumită țară africană este o afacere și nimic altceva”, a explicat Kovalenko. „De exemplu, în Republica Centrafricană, acesta nu este doar serviciul dictatorului local și protecția lui pentru bani grei.

Această fotografie nedatată înmânată de armata franceză arată trei mercenari ruși, în dreapta, în nordul Mali.

Această fotografie nedatată înmânată de armata franceză arată trei mercenari ruși, în dreapta, în nordul Mali.
(Armata Franceză prin AP)

„Este, de asemenea, controlul asupra depozitelor de metale și pietre prețioase”, a adăugat el.

Kovalenko a spus că controlul asupra resurselor naturale este doar unul dintre scopurile Rusiei.

„Scopul Rusiei este să-și răspândească influența pe continentul african, să preia controlul asupra guvernului local și, ca scop final, să creeze un grup de state africane loiale. [Moscow]”, a spus Kovalenko, menționând că aceste tactici sunt realizate prin război informațional, amestec în alegeri și destabilizarea generală a societăților.

SUA DECLARA GRUPUL WAGNER „ORGANIZARE CRIMINALĂ TRANSNAȚIONALĂ” COMUNĂ NOI SANCȚIUNI: PURTĂTOR DE CURT AL NSC

În timp ce se estimează că 10.000 de mercenari ruși sunt răspândiți în Africa, întreprinderea Wagner a crescut substanțial de când Putin a invadat Ucraina.

Se estimează că aproximativ 50.000 de forțe Wagner operează în Ucraina, a confirmat Kirby vineri, o performanță posibilă doar datorită capacității lui Prigojin de a apela la sistemul penal al Rusiei, după ce grupul a înregistrat pierderi masive la începutul războiului.

Din cei 50.000 de soldați angajați în Ucraina, aproximativ 10.000 sunt considerati a fi antreprenori profesioniști, în timp ce 40.000 sunt condamnați, a confirmat Kirby.

În urma acestei schimbări în recrutare, a explicat Kovalenko, grupul a fost împărțit între mercenari profesioniști cu experiență de luptă care lucrează în general în Africa și Orientul Mijlociu sau antrenează trupe rusești în Belarus și recruții penali despre care spunea că sunt folosiți ca „carne vie, „corpuri pentru a umple primele linii.

Un soldat ucrainean trage cu un mortar asupra pozițiilor rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, 10 noiembrie 2022.

Un soldat ucrainean trage cu un mortar asupra pozițiilor rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, 10 noiembrie 2022.
(AP Photo/Libkos, fișier)

Kovalenko a spus că aproximativ 20.000 de mercenari Wagner au fost trimiși doar pe axa Bakhmut din Donețk, deși el a remarcat că situația rămâne „fludă” și, prin urmare, este dificil de știut câți au fost uciși sau umpluți.

Ucraina estimează că Rusia a pierdut peste 120.000 de soldați, deși nu este clar dacă acest lucru include și forțele Wagner ca mercenari care nu sunt, în general, considerați printre victimele militare.

Forțele Wagner și trupele ruse nu lucrează de obicei împreună. În ciuda declarației ministerului apărării privind efortul comun de capturare a lui Soledar, guvernul rus menține un nivel de detașare față de gruparea mercenară.

„PMC Wagner este periculos pentru că menține contacte cu multe grupuri radicale din întreaga lume”, a spus Kovalenko, inclusiv grupuri din Donbas. „Wagneriții nu respectă Convenția de la Geneva”.

Expertul Wagner a spus că extorcările de la Prigozhin au capturat soldați ucraineni pentru bani, deseori returnându-i „infirmi, cu răni corporale teribile”, deși Fox News Digital nu a putut verifica în mod independent aceste schimburi.

„Prin urmare, la nivel oficial, o legătură directă între PMC Wagner și guvernul rus nu va fi niciodată recunoscută”, a adăugat el. „Acest lucru face mai ușor să ignorați crimele… nu numai în Ucraina, ci în întreaga lume”.

Această imagine luată dintr-un videoclip arată soldați care îngroapă cadavre în apropierea unei baze militare din nordul Mali.  Armata franceză spune că are videoclipuri cu mercenari ruși care îngroapă cadavre în apropierea unei baze militare din nordul Mali.

Această imagine luată dintr-un videoclip arată soldați care îngroapă cadavre în apropierea unei baze militare din nordul Mali. Armata franceză spune că are videoclipuri cu mercenari ruși care îngroapă cadavre în apropierea unei baze militare din nordul Mali.
(Armata Franceză prin AP)

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

În ciuda separărilor afirmate între ministerul rus al apărării și Wagner, aceștia împărtășesc o relație copacetică incontestabilă.

“Aici se află paradoxul. La urma urmei, criticând și atacând fără milă Ministerul rus al Apărării, Prigojin mușcă mâna care îi oferă tot ce este necesar pentru război”, a spus Kovalenko.

„La urma urmei, de unde și-a luat PMC Wagner tancurile, vehiculele blindate de transport de trupe, vehiculele de luptă ale infanteriei, elicopterele și avioanele, artileria și muniția în cantități uriașe?” a intrebat el. “Acest FSB îi dă lui Prigozhin? Nu. Toate acestea sunt furnizate de Ministerul Apărării.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *