Peru evacuează sute de turiști din Machu Picchu pe fondul protestelor violente pe scară largă și represiunii guvernamentale

Sute de turiști au rămas blocați pe vechiul sit arheologic Machu Picchu, după ce serviciul feroviar din Peru a declarat că protestatarii au sabotat o parte din traseul care duce înapoi în capitală.

Orașul Cusco, fosta capitală a imperiului Inca și la o călătorie de aproximativ 70 de mile cu trenul de orașul Machu Picchu a fost locul unora dintre cele mai intense ciocniri de când națiunea sud-americană a fost cuprinsă de tulburări după aceea. -Președintele Pedro Castillo, primul lider din Peru cu origini rurale andine a fost pus sub acuzare și închis pentru că a încercat să dizolve Congresul luna trecută.

Serviciul de tren către și dinspre orașul Machu Picchu, la baza dealului pe care se află vechea cetate Inca cu același nume, a fost închis de joi din cauza deteriorării șinelor care duceau înapoi la Cusco. Se pare că sute de turiști s-au aliniat pentru a semna o petiție pentru a fi evacuați într-un „tren umanitar”.

Ministerul Culturii din Peru a anunțat sâmbătă că a închis cea mai faimoasă atracție turistică a țării, precum și Traseul Incașului care duce la locul „pentru a proteja siguranța turiștilor și a populației în general”.

OFIȚER DE POLIȚIE PERU ARS DE MORT ÎN MAȘINĂ DE PATROLĂ ÎN CAZĂ CĂCĂȚIUNI DIN PROTESTE VIOLENTE SE URCA

Ministerul Turismului din Peru a declarat că 418 de turiști au fost evacuați cu trenul din Machu Picchu în capitala țării, Cusco.

Ministerul Turismului din Peru a declarat că 418 de turiști au fost evacuați cu trenul din Machu Picchu în capitala țării, Cusco.
(Ministerul Turismului din Peru)

Au fost peste 400 de vizitatori blocați în Machu Picchu și în imposibilitatea de a ieși, mai mult de 300 dintre ei străini, a declarat ministrul Turismului, Luis Fernando Helguero, într-o conferință de presă.

Până sâmbătă seara, Ministerul Turismului din Peru, MINCETUR, a mulțumit Rețelei de Protecție a Turismului pentru coordonarea transportului a 418 vizitatori naționali și străini din orașul Machu Picchu la Cusco. Ministerul a distribuit fotografii cu un tren aglomerat care își făcea drum prin Anzii peruvieni.

Unii turiști blocați au ales să plece mergând pe jos până la Piscacucho, cel mai apropiat sat, a spus Helguero, „dar asta implică o plimbare de șase, șapte ore sau mai mult și doar câțiva oameni sunt capabili să o facă”.

Turiștii așteaptă în fața gării Machu Picchu după ce serviciul feroviar a fost suspendat din cauza pagubelor cauzate de protestatarii din Machu Picchu, Peru, pe 21 ianuarie 2023.

Turiștii așteaptă în fața gării Machu Picchu după ce serviciul feroviar a fost suspendat din cauza pagubelor cauzate de protestatarii din Machu Picchu, Peru, pe 21 ianuarie 2023.
(CAROLINA PAUCAR/AFP prin Getty Images)

Închiderea cetății Incașului, care datează din secolul al XV-lea și este adesea menționată drept una dintre cele șapte minuni ale lumii, vine în momentul în care protestatarii au coborât la Lima, mulți dintre ei călătorind în capitală din regiunile andine îndepărtate, pentru a cere demisia președintelui Dina Boluarte.

Tulburările din Cusco duc la o pierdere semnificativă a veniturilor din turism.

Turiștii stau la coadă pentru a semna o petiție către compania de căi ferate pentru a fi evacuați pe a "tren umanitar" în Machu Picchu, Peru, la 20 ianuarie 2023. -

Turiștii stau la coadă pentru a semna o petiție către compania de căi ferate pentru a fi evacuată într-un „tren umanitar” în Machu Picchu, Peru, pe 20 ianuarie 2023. –
(CAROLINA PAUCAR/AFP prin Getty Images)

Aeroportul din Cusco a fost închis pentru scurt timp săptămâna trecută, după ce protestatarii au încercat să-l asalteze. Serviciul de tren către Machu Picchu a fost închis de joi din cauza deteriorării șinelor.

Tot sâmbătă, poliția a percheziționat cea mai importantă universitate publică din Peru din Lima pentru a evacua protestatarii care erau găzduiți în campus în timp ce participau la demonstrații mari.

Poliția păzește Universitatea San Marcos din Lima, Peru, sâmbătă, 21 ianuarie 2023.

Poliția păzește Universitatea San Marcos din Lima, Peru, sâmbătă, 21 ianuarie 2023.
(AP Photo/Martin Mejia)

Peste 100 de persoane au fost reținute, a declarat ministrul de interne Vicente Romero.

Poliția a folosit un mic tanc pentru a da buzna în Universitatea Națională din San Marcos dimineața.

Sute de protestatari s-au adunat în fața birourilor forțelor de ordine unde erau ținuți deținuții sâmbătă seara, scandând „Libertate” și „Suntem studenți, nu teroriști”.

Până de curând, protestele se concentraseră în sudul ţării.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Peste 55 de persoane au murit în tulburările care au urmat, cel mai recent vineri seara, când un protestatar a fost ucis și cel puțin alte nouă au fost rănite în confruntările cu poliția din Puno. Un total de 21 de protestatari și un ofițer de poliție au murit în regiunea de sud.

Associated Press a contribuit la acest raport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *