Agent de contrainformații FBI retras, care a condus ancheta Trump-Rusia, arestat pentru propriile legături cu oligarhul rus

Un fost oficial înalt de contrainformații al FBI, care a condus ancheta Trump-Rusia, a fost arestat și acuzat pentru presupusele sale legături cu un oligarh rus sancționat în timpul războiului din Ucraina.

Charles McGonigal, fostul agent special responsabil al Diviziei de contrainformații a FBI din New York, care s-a pensionat în 2018, este acuzat că a încălcat sancțiunile SUA, acceptând să ofere servicii lui Oleg Deripaska, un oligarh rus sancționat. El este acuzat alături de Sergey Shestakov, un fost diplomat sovietic și rus care a devenit ulterior cetățean american și interpret rus pentru instanțe și birouri guvernamentale, printr-un rechizitoriu de cinci capete de judecată deschis luni la tribunalul federal din Manhattan.

McGonigal și Shestakov au fost arestați sâmbătă. Rechizitoriul este o mișcare rară a procurorilor federali de a aduce acuzații împotriva unui fost oficial FBI în fața unui mare juriu federal.

Deși nu face referire sau nu are legătură cu rechizitoriul, McGonigal, în timp ce era șef al secției de infracțiuni cibernetice la sediul FBI din Washington, DC, a fost unul dintre primii oficiali ai biroului care a aflat despre acuzațiile George Papadopoulos, un consilier de campanie al lui Donald Trump, s-a lăudat. că știa că rușii aveau murdărie pe Hillary Clinton, lansând ancheta asupra presupusei interferențe electorale ruse cunoscută sub numele de Operațiunea Uraganului Fire încrucișate.

GEORGE SANTOS ARE LEGĂTURI DE AFACERI CU VĂRUL OLIGRAHULUI RUS, STORMY DANIELS REPARAȚIUNEA DE ACHIZIȚIE DE BANI: RAPORT

Miliardarul și omul de afaceri rus Oleg Deripaska văzut la sesiunea plenară din cadrul Forumului Economic Sankt Petersburg SPIEF 2022, pe 17 iunie 2022, la Sankt Petersburg, Rusia.  Majoritatea directorilor și liderilor de afaceri occidentali vor lipsi de la forumul economic anual al Rusiei, pe fondul sancțiunilor dure împotriva Rusiei după invazia militară a Ucrainei de către țară.

Miliardarul și omul de afaceri rus Oleg Deripaska văzut la sesiunea plenară din cadrul Forumului Economic Sankt Petersburg SPIEF 2022, pe 17 iunie 2022, la Sankt Petersburg, Rusia. Majoritatea directorilor și liderilor de afaceri occidentali vor lipsi de la forumul economic anual al Rusiei, pe fondul sancțiunilor dure împotriva Rusiei după invazia militară a Ucrainei de către țară.
(Colaborator/Getty Images)

McGonigal, 54 de ani, din New York, și Shestakov, 69 de ani, din Morris, Connecticut, „amândoi au lucrat anterior cu Deripaska pentru a încerca să îi fie eliminate sancțiunile și, în calitate de funcționari publici, ar fi trebuit să știe mai bine”, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York a declarat Damian Williams într-o declarație. „Acest oficiu va continua să-i judece pe cei care încalcă sancțiunile SUA adoptate ca răspuns la beligeranția rusă în Ucraina, pentru a-și acoperi propriile buzunare”.

Ambii bărbați sunt acuzați de o acuzație de conspirație pentru încălcarea și sustragerea sancțiunilor SUA, cu încălcarea Actului internațional de urgență privind puterile economice („IEEPA”), o acuzație de încălcare a IEEPA, o acuzație de conspirație pentru a comite spălarea banilor și una. de spălare de bani, fiecare dintre acestea fiind pedeapsă cu închisoare de maximum 20 de ani. Shestakov este, de asemenea, acuzat de un acuzație de fals în declarații, care presupune o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, au spus procurorii.

„FBI se angajează să pună în aplicare sancțiunile economice menite să protejeze Statele Unite și aliații noștri, în special împotriva activităților ostile ale unui guvern străin și ale actorilor săi”, a spus directorul adjunct al FBI, Michael J. Driscoll. „Oligarhii ruși precum Oleg Deripaska exercită o influență malignă globală în numele Kremlinului și sunt asociați cu acte de mită, extorcare și violență”.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, ridică pumnul în timp ce se îndrepta către un vehicul în afara Turnului Trump din New York, pe 10 august 2022.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, ridică pumnul în timp ce se îndrepta către un vehicul în afara Turnului Trump din New York, pe 10 august 2022.
(STRINGER/AFP prin Getty Images)

„După ce sunt impuse sancțiunile, acestea trebuie aplicate în mod egal împotriva tuturor cetățenilor americani pentru a avea succes”, a adăugat Driscoll. „Nu există excepții pentru nimeni, inclusiv pentru un fost oficial al FBI precum domnul McGonigal. Sprijinirea unei amenințări desemnate la adresa Statelor Unite și a aliaților noștri este o crimă pe care FBI-ul va continua să o urmărească agresiv.”

Președintele de atunci Barack Obama a fost cel care în 2014 a emis Ordinul executiv 13660, care a declarat stare de urgență națională în ceea ce privește situația din Ucraina în urma anexării Crimeei.

La 6 aprilie 2018, Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei din SUA („OFAC”) l-a desemnat pe Deripaska drept cetățean special desemnat („SDN”), sancționându-l pentru că acționează în numele unui înalt funcționar al guvernului Federației Ruse. și pentru operarea în sectorul energetic rus.

Sigiliul Biroului Federal de Investigații este văzut în afara sediului său din Washington, DC, pe 15 august 2022.

Sigiliul Biroului Federal de Investigații este văzut în afara sediului său din Washington, DC, pe 15 august 2022.
(MANDEL NGAN/AFP prin Getty Images)

În 2021, cei doi inculpați au fost de acord și au investigat un oligarh rus rival din Deripaska în schimbul plăților ascunse de la Derispaska, încălcând sancțiunile impuse de Statele Unite în 2018, se arată în rechizitoriu. McGonigal și Shestakov ar fi știut că acțiunile lor au încălcat sancțiunile SUA, deoarece, printre alte motive, în timp ce era agent special responsabil, McGonigal a primit informații clasificate atunci că Deripaska va fi adăugat pe lista oligarhilor considerați pentru sancțiuni.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

În cadrul negocierilor lor cu agentul lui Deripaska, McGonigal, Shestakov și agentul au încercat să ascundă implicarea lui Deripaska, printre alte mijloace, nenumicând direct pe Deripaska în comunicațiile electronice, folosind companii-fantasmă ca contrapărți în contractul care descrie serviciile care trebuiau prestate, folosind o semnătură falsificată pe acel contract și folosind aceleași companii-fantasmă pentru a trimite și a primi plăți de la Deripaska, conform rechizitoriului.

În 2019, McGonigal și Shestakov ar fi lucrat și în numele lui Deripaska într-un efort fără succes de a ridica sancțiunile împotriva lui Deripaska. În noiembrie 2021, când agenții FBI l-au chestionat pe Shestakov cu privire la natura relației lui și a lui McGonigal cu agentul lui Deripaska, interpretul a făcut declarații false într-un interviu înregistrat, au spus procurorii federali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *