Ancheta asupra exploziei masive din portul din Beirut din 2020 se reia după o oprire de 13 luni

Judecătorul care investighează explozia masivă din portul din Beirut din 2020 și-a reluat lucrările luni, după o oprire de aproape 13 luni, ordonând eliberarea unor deținuți și anunțând intenții de a pune sub acuzare alții, inclusiv doi generali de rang înalt, au declarat oficialii judiciari.

Activitatea judecătorului Tarek Bitar a fost blocată din decembrie 2021, în așteptarea unei hotărâri a Curții de Casație, după ce trei foști miniștri de cabinet i-au depus contestații legale. Curtea este cea mai înaltă din țară.

În ciuda faptului că instanța nu a pronunțat nicio hotărâre, Bitar a reluat luni lucrul la dosar pe baza justificărilor legale pe care le-a dat, au spus oficialii judiciari, vorbind sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să vorbească cu presa. Nu au elaborat.

Bitar nu a răspuns la apelurile The Associated Press pentru comentarii.

Dezastrul din 4 august 2020 s-a petrecut când sute de tone de nitrat de amoniu extrem de exploziv, un material folosit în îngrășăminte, au detonat în portul din Beirut, ucigând peste 200, rănind peste 6.000 și distrugând mari părți din Beirut. Explozia este considerată una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie.

Ulterior, s-a constatat că azotatul de amoniu fusese expediat în Liban în 2013 și depozitat în mod necorespunzător într-un depozit portuar de atunci. Înalți oficiali politici și de securitate știau de prezența sa, dar nu au făcut nimic.

CUPLUL A STRACTAT PENTRU SERIE FOTO SEXY LÂNĂ LOCUL DE EXPLOZIE DE LA BEIRUT

Oficialii judiciari au declarat ca Bitar a decis sa elibereze cinci persoane care erau retinute de mai bine de doi ani. Printre aceștia se numără fostul șef al vămilor Shafeek Merhi; Sami Hussein, șeful operațiunilor portului la momentul exploziei și un muncitor sirian. Douăsprezece persoane vor rămâne în arest, inclusiv șeful autorității portuare și șeful vamei libaneze la momentul exploziei.

Mișcarea lui Bitar de a ordona eliberarea unora dintre cele 17 persoane care au fost reținute la scurt timp după explozie a venit la câteva zile după protestele membrilor familiei din Beirut care ceru eliberarea tuturor celor 17.

Fumul se ridică în urma unei explozii care a lovit portul maritim Beirut, Liban, pe 5 august 2020. Judecătorul care conduce ancheta asupra exploziei și-a reluat activitatea pe 23 ianuarie 2023, după o pauză de 13 luni.

Fumul se ridică în urma unei explozii care a lovit portul maritim Beirut, Liban, pe 5 august 2020. Judecătorul care conduce ancheta asupra exploziei și-a reluat activitatea pe 23 ianuarie 2023, după o pauză de 13 luni.
(AP Photo/Bilal Hussein, File)

„Ceea ce a făcut Bitar astăzi este că a comis o încălcare majoră a legilor internaționale”, spune Celine Atallah, avocatul deținutului Badri Daher, care era șeful vamilor la momentul exploziei. „Dacă crede că are autoritate să elibereze unii dintre deținuți înseamnă că îi are și trebuie să elibereze pe toți cei șaptesprezece deținuți.

VIDEO CU OPRIRE INIMA ARĂ O MIREASA LIBANEZĂ POZANDĂ PENTRU FOARTE MOMENTE ÎNAINTE DE EXPLOZII MASIVĂ CAPITALĂ CULTURATĂ

„În conformitate cu convențiile internaționale pe care Libanul le-a ratificat și cu legile privind drepturile omului, detenția lor este ilegală. L-am pus responsabil că îi ține pe cei șaptesprezece ca ostatici”, a declarat Attallah, un libanez-american, pentru AP.

Oficialii au spus că Bitar ar trebui să acuze opt persoane, inclusiv oficiali de top ai serviciilor de informații, generalul-maior Abbas Ibrahim și generalul-maior Tony Saliba. Bitar a acuzat anterior trei foști miniștri care au refuzat să se prezinte la audieri de mai multe ori și au depus plângeri legale pentru a opri ancheta.

Paul Naggear, un supraviețuitor al exploziei devastatoare care și-a pierdut fiica de 3 ani, Alexandra, a spus că vestea a fost neașteptată.

“Evident că este foarte pozitiv. Acesta este tot ceea ce am cerut”, a spus el pentru AP. „Suntem încântați de decizia (de a reînvia ancheta), dacă ei (autoritățile) îl opresc foarte curând sau nu”.

Naggear se numără printre câteva rude ale victimelor exploziei care au militat pentru Bitar și pledează pentru o anchetă solidă. În ultimele săptămâni, aceștia au protestat mai des în fața Palatului de Justiție și a Parlamentului din Beirut, cerând continuarea anchetei.

Unii politicieni l-au contestat pe Bitar în instanță, acuzându-l că a încălcat constituția sau că a dat dovadă de părtinire. Au existat, de asemenea, rapoarte despre amenințări adresate judecătorului și guvernul a promis la sfârșitul anului 2021 că îi va spori securitatea.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Bitar a fost contestat și de unii membri ai familiei victimelor exploziei, inclusiv Ibrahim Hoteit, care și-a pierdut fratele mai mic în explozie. Hoteit spusese că Bitar a devenit un obstacol pentru a afla adevărul în acest caz.

Bitar a fost subiectul unor critici dure din partea puternicului lider Hezbollah al Libanului, Hassan Nasrallah. Nasrallah a numit ancheta lui Bitar o „mare greșeală” și a spus că este părtinitoare. El a cerut autorităților să-l îndepărteze pe Bitar.

Bitar este al doilea judecător care ia cazul. Primul judecător, Fadi Sawwan, a fost forțat să plece după plângerile de părtinire ale doi miniștri ai cabinetului. Dacă la fel se întâmplă și lui Bitar, ar putea fi ultima lovitură pentru anchetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *