A fost nevoie de un actor celebru care a jucat odată un soldat rus într-un film popular pentru a dezactiva Duma de Stat a Rusiei. Când Artur Smolyaninov a spus „Novaya Gazeta Europe” că va lupta de partea ucraineană dacă ar trebui să se alăture războiului, au fost lansate rapid planuri pentru a-i pedepsi pe cei care, ca Smolyaninov, au fugit din Rusia și au primit critici din exterior.
Vyacheslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Camerei inferioare a Dumei, vorbind cu Telegram, a numit oameni precum Smolyaninov „cani” și a sugerat modificarea codului penal al Rusiei pentru a permite statului să smulgă proprietatea rușilor care „locuiesc confortabil” în străinătate.
Dar pentru multe dintre sutele de mii care au fugit din Rusia, inclusiv jurnaliştii care au fost nevoiţi să plece sau să se confrunte cu închisoare pentru că au spus adevărul, exilul lor improvizat în grabă a fost mai puţin confortabil. Au lăsat casele și familia în urmă la nesfârșit și pentru că țara lor este de partea greșită a acestui război, nu se simt întotdeauna bineveniți în noile lor case. Situația pentru ei se va înrăutăți însă dacă se acționează asupra unei alte măsuri punitive aflate în discuție. Anularea totală a cetățeniei lor ruse.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin.
(Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Foto prin AP)
SOLDAȚII RUȘI ÎN UN NOUL DOCUMENTAR ÎNTREAZĂ ATROCITĂȚI DE RĂZBOI
„Decăderea cetățeniei ruse ar putea fi o lovitură cu adevărat grea, pentru că în zilele noastre mai avem nevoie de niște documente”, a spus Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate în exil și autor al cărții „Compatrioții”, despre modul în care au fost vânați emigranții dizidenți ruși. peste orar. „Și să solicite azil politic, este un proces foarte dificil. Mulți dintre prietenii mei, jurnaliști și activiști, nu vor să solicite azil politic pentru că vor să rămână activi. Dacă aplicați, nu puteți lucra”.
Mai înfricoșător, spune Soldatov, este faptul că au existat chiar și amenințări de a merge după exilați oriunde s-ar afla.
“Avem un fost președinte rus, Dmitri Medvedev, acum șef adjunct al consiliului de securitate, care propune trimiterea de echipe ale morții după exilați ruși care rămân activi politic. Și a spus asta foarte deschis, ceea ce a fost un nou minim pentru statul rus”. De fapt, a fost o referință voalată pe care Soldatov și alții au înțeles-o ca pe o amenințare de moarte. Medvedev, luând de asemenea la Telegram la începutul acestei luni, a spus: „Să ne amintim experiența „Marele Război Patriotic” (cum se face referire în mod obișnuit la cel de-al Doilea Război Mondial în Rusia.) În vremuri de război, au existat întotdeauna reguli speciale. Și grupuri liniștite de oameni impecabil de discreti, care le execută în mod eficient.”
CAIETUL REPORTERULUI: FACEREA RUSIA PLĂTĂ PENTRU INVAZIA UCRAINEI

Președintele rus Dmitri Medvedev vorbește la Consiliul pentru Afaceri Internaționale al Rusiei de la Moscova, 23 martie 2012.
(AP)
Agenția de presă TASS l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, având un comentariu criptic despre soarta exililor. „Toți sunt cetățenii noștri, toți în mod egal și toți ar putea avea motive diferite pentru a pleca. Acesta este un subiect foarte dificil”.
Nu este clar dacă aceste propuneri punitive vor ajunge la bun sfârșit, dar a fost transmis un mesaj puternic. L-am întrebat pe Soldatov de ce guvernul rus, care la începutul războiului a vorbit despre epurarea „scură” și „trădători” nu s-a mulțumit doar să vadă spatele sutelor de mii care sunt împotriva războiului și au plecat? De ce trebuie să încercăm să-i pedepsești pe cei plecați?
„Este vorba de mai multe lucruri”, a spus Soldatov. „În primul rând, vedem că oamenii din țară se bazează foarte mult pe informațiile furnizate din exterior, dacă vor să afle adevărul, și aceasta este o schimbare interesantă și dramatică, pentru prima dată în istorie când avem oameni în Rusia care se bazează pe informaţii furnizate de jurnaliştii ruşi aflaţi acum în exil.

Polițiștii ruși rețin un demonstrant care protestează împotriva mobilizării la Sankt Petersburg, Rusia, sâmbătă, 24 septembrie 2022.
(Fotografie AP)
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
“Dar este vorba și despre altceva. Când Kremlinul se află într-un loc dificil, ei tind să privească în trecut încercând să găsească metodele care au funcționat. Și în zilele noastre este din ce în ce mai mult despre vremurile lui Stalin. Ei cred cu adevărat sub Stalin că serviciile secrete au fost extrem de eficiente”.