Șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului condamnă uciderea unui activist în Eswatini

Șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, a condamnat luni „uciderea brutală” a unui important activist pro-democrație în națiunea sud-africană Eswatini, care este una dintre puținele monarhii absolute rămase din lume.

Avocatul pentru drepturile omului Thulani Maseko a fost împușcat în casa sa sâmbătă, a declarat Türk într-un comunicat.

El a cerut autorităților din Eswatini să se asigure că există o anchetă independentă și eficientă asupra crimei.

Maseko a fost o figură de frunte în forța pentru tranziția Eswatini către o democrație multipartidă. El a fost închis în 2014 pentru că ar fi criticat lipsa de independență a sistemului judiciar, a spus ONU. A fost achitat în apel și eliberat un an mai târziu.

AL GORE ARE ISTORIE DE PREDICȚIUNI CLIMATICE, DECLARAȚII DOVDITE FALSE

Șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului a anunțat luni uciderea unui activist în Eswatini.  Oficialii spun că Thulani Maseko a fost împușcat în casa lui.

Șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului a anunțat luni uciderea unui activist în Eswatini. Oficialii spun că Thulani Maseko a fost împușcat în casa lui.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Eswatini a fost cunoscută anterior ca Swaziland și este o țară cu puțin peste 1 milion, care se învecinează cu Africa de Sud și Mozambic. Este ultima monarhie absolută rămasă din Africa și este condusă de regele Mswati III din 1986.

Țara a fost cuprinsă de proteste pro-democrație în urmă cu doi ani, când s-au raportat violențe de stat împotriva demonstranților și regele Mswati al III-lea a fost acuzat că a reprimat orice opoziție.

Amnesty International a declarat că crede că Maseko a fost ucis din cauza muncii sale ca avocat pentru drepturile omului și a cerut, de asemenea, o anchetă adecvată. Se pare că Maseko a fost împușcat de două ori prin fereastra casei sale, a spus Amnesty.

La momentul morții sale, Maseko lucra ca avocat pentru două persoane care se confruntă cu judecată pentru infracțiunile comise în timpul revoltelor din 2021, a spus ONU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *