California s-a lovit de șirul de împușcături în masă, în ciuda faptului că are unele dintre cele mai stricte legi privind armele din SUA

O comunitate din sudul Californiei este în doliu după ce un bărbat înarmat a deschis focul într-o sală de bal, ucigând 11 persoane și rănind alte nouă în timpul sărbătorilor de Anul Nou Lunar în weekend.

Anchetatorii au spus că bărbatul înarmat – identificat ulterior drept Huu Can Tran, în vârstă de 72 de ani – a fost arestat anterior pentru că deținea ilegal o armă de foc, avea o pușcă acasă, sute de cartușe de muniție și părea să producă amortizoare de armă.

Personalul de aplicare a legii se adună în fața unui club de dans din Monterey Park, California, duminică, 22 ianuarie 2023.

Personalul de aplicare a legii se adună în fața unui club de dans din Monterey Park, California, duminică, 22 ianuarie 2023.
(AP Foto/Jae C. Hong)

Masacrul și încă o noapte de luni în Half Moon Bay au lăsat multe întrebări fără răspuns cu privire la modul în care o astfel de tragedie s-ar putea întâmpla în California, un stat despre care șeriful din Los Angeles, Robert Luna, le-a amintit reporterilor, că are printre „cele mai stricte legi privind armele din țară”.

„California are unele dintre cele mai stricte legi privind armele din țară, dar totuși, uitați-vă la ce am avut astăzi”, a spus Luna. “Să privim peste această națiune și să vedem ce funcționează și ce nu. Pot să vă spun asta, status quo-ul nu funcționează.”

CT GOV. LAMONT PROPUNE INTERDICȚII DESCHISĂ DE PORTARE, ALTE RESTRICȚII DE ARMA

Grupurile de advocacy clasează în mod regulat California printre statele de top din națiune pentru siguranța armelor. Giffords, un grup dedicat să pună capăt violenței cu armele, a oferit Statului de Aur un punctaj „A”.

Statul are perioade de așteptare obligatorii și verificări ale antecedentelor pentru achiziționarea unei arme de foc. Armele în stil militar sunt de asemenea interzise.

O dubă este înconjurată de personalul SWAT în Torrance, California, duminică, 22 ianuarie 2023. O împușcătură în masă a avut loc într-un club de dans după o sărbătoare a Anului Nou Lunar, declanșând o vânătoare de oameni pentru suspect.  (AP Foto/Damian Dovarganes)

O dubă este înconjurată de personalul SWAT în Torrance, California, duminică, 22 ianuarie 2023. O împușcătură în masă a avut loc într-un club de dans după o sărbătoare a Anului Nou Lunar, declanșând o vânătoare de oameni pentru suspect. (AP Foto/Damian Dovarganes)
(AP Foto/Damian Dovarganes)

California a interzis vânzarea revistelor în 2013 și deținerea lor în 2016. Legislatorii de stat au adoptat, de asemenea, legi care permit autorităților sau membrilor familiei să solicite unei instanțe să confisque o armă de la cineva despre care se crede că reprezintă un pericol pentru ei sau pentru alții.

Vara trecută, guvernatorul democrat Gavin Newsom a semnat un pachet de proiecte de lege menite să reducă și mai mult violența cu arme, cerând mai multă responsabilitate pentru dealerii de arme și restricționând tipurile de arme care sunt vândute.

Conform acestor noi legi, cetățenilor li se permite acum să dea în judecată dealerii de arme care „vând, furnizează, livrează sau dau posesia sau controlul unei arme de foc” oricărei persoane cu vârsta sub 21 de ani. Producătorii de arme se confruntă, de asemenea, cu sancțiuni mai aspre în instanța civilă, dacă armele de foc sunt folosite într-o infracțiune.

PROPUNEREA DE REPARAȚII LA SAN FRANCISCO FACE VALURI: „AMERICA TREBUIE SĂ ÎȘI RECUMITĂ PĂCATUL”

Puștile și puștile cu țeavă scurtă sunt, de asemenea, interzise, ​​precum și armele nedetectabile sau „fantomă”, pistoalele și armele de asalt.

„California are cele mai dure legi privind siguranța armelor din țară, dar niciunul dintre noi nu își poate permite să fie mulțumit în abordarea crizei violenței cu armele care devastează țara noastră”, a spus Newsom la acea vreme. „Aceste noi măsuri vor ajuta la menținerea copiilor în siguranță la școală, la ținerea armelor departe de mâinile oamenilor periculoși și la reglementarea responsabilă a vânzării de arme de foc în comunitățile noastre. California va conduce la politici de salvare a vieților care oferă un model de acțiune a altor state și a națiunii. .”

Duminică, Newsom a spus că SUA este unică în „fluxul constant de violență cu armele”.

Luni, el a acuzat Partidul Republican că se înclină „în fața industriei armelor”. Unii dintre colegii democrați ai lui Newsom s-au luptat să dea vina pe „bigotism” pentru împușcătura din Monterey înainte de a se afla orice fapte. Poliția nu a declarat încă un motiv, dar Tran era asiatic, la fel ca toate victimele sale cunoscute.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Atacul de sâmbătă seara este cel mai mortal din 24 mai, când 21 de persoane – dintre care 19 copii – au fost ucise într-o școală primară din Uvalde, Texas.

Associated Press a contribuit la acest raport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *