Parlamentarii din California promovează o legislație care ar impune o nouă taxă pentru cei mai bogați rezidenți ai statului – chiar dacă aceștia s-au mutat deja într-o altă parte a țării.
Deputatul Alex Lee, un democrat progresist, a introdus săptămâna trecută un proiect de lege în Legislatura statului California care ar impune un impozit anual suplimentar de 1,5% celor cu o „valoare netă la nivel mondial” de peste 1 miliard de dolari, începând din ianuarie 2024.
Încă din 2026, pragul de impozitare ar scădea: cei cu o avere netă la nivel mondial care depășește 50 de milioane de dolari ar fi afectați de un impozit anual de 1% pe avere, în timp ce miliardarii ar fi încă impozitați cu 1,5%.
Averea la nivel mondial se extinde dincolo de venitul anual pentru a include diverse exploatații, cum ar fi active agricole, obiecte de artă și alte obiecte de colecție, precum și acțiuni și dobânzi la fondurile speculative.

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom
(Justin Sullivan / Getty Images / Fișier)
CALIFORNIA SE CONfruntă cu DEFICIT BUGETAR, ȘI APROAPE 100 MILIARDE DE USD EXCORDUL ANULUI FISCAL
Legislația este o versiune modificată a unui impozit pe avere aprobat de Adunarea din California în 2020, pe care Senatul statului condus de democrați a refuzat să o adopte.
Versiunea actuală tocmai introdusă include măsuri care să permită Californiei să impună impozite pe avere asupra rezidenților chiar și la ani după ce aceștia au părăsit statul și s-au mutat în altă parte.
Taxele de ieșire nu sunt noi în California. Dar acest proiect de lege include și prevederi pentru a crea creanțe contractuale legate de activele unui contribuabil bogat care nu are numerar pentru a-și plăti factura anuală a impozitului pe avere, deoarece majoritatea activelor lor nu sunt ușor transformate în numerar. Această cerere ar impune contribuabilului să depună declarații anuale la Consiliul de impozitare a francizelor din California și, în cele din urmă, să plătească impozitele pe avere datorate, chiar dacă s-au mutat în alt stat.
California a fost unul dintre câteva state albastre săptămâna trecută care a dezvăluit proiecte de lege pentru a impune noi impozite pe avere. Celelalte state au fost Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, Minnesota, New York și Washington. Propunerea fiecărui stat conținea o abordare a taxelor diferențiate, dar toate s-au concentrat în jurul aceleiași idei de bază: bogații trebuie să plătească mai mult.
Biroul lui Lee nu a răspuns la o solicitare de comentariu pentru această poveste. Cu toate acestea, el a făcut declarații publice, făcând ecou mesajul că rezidenții mai bogați ar trebui să plătească taxe mai mari.
„Clasa muncitoare a suportat prea mult timp povara fiscală”, Lee a scris într-un tweet. „Cei ultrabogați plătesc puțin sau nimic prin tezaurizarea averii lor prin active. Este timpul să punem capăt asta”.
Potrivit lui Lee, taxa ar afecta 0,1% din gospodăriile din California și ar genera venituri suplimentare de 21,6 miliarde de dolari, care ar merge către fondul general al statului. California are printre cele mai mari taxe din orice stat din țară.
Avocații susțin că banii ar putea spori finanțarea pentru școli, locuințe și alte programe sociale. Poate și mai important, totuși, Lee speră că ar putea ajuta la rezolvarea deficitului bugetar masiv de 22,5 miliarde de dolari al Californiei.

În această fotografie din 24 ianuarie 2013, un client se uită la o copie a TurboTax pusă în vânzare la Costco din Mountain View, California.
(Foto AP / Paul Sakuma)
LISTA COMPANIILOR PARĂSE CA CREȘTE PE CUM CONTINUĂ TENDINȚA EXODULUI BLUE STATE
„Așa putem continua să abordăm problemele noastre bugetare”, a spus el pentru Los Angeles Times. — Practic, am putea astupa toată gaura.
Cu toate acestea, experții răspund că proiectul de lege va avea exact efectul opus prin costuri administrative mari și prin provocarea unui exod de oameni care să fugă din stat.
„Aduce provocări administrative semnificative în ceea ce privește evaluarea activelor și pasivelor, rate efective ridicate și distorsionate, printre alte probleme care o fac o sursă ineficientă de venituri”, a declarat Gordon Gray, director de politică fiscală la American Action Forum, pentru Fox New Digital.
Alții au susținut acest punct, argumentând, de asemenea, că un nou impozit pe avere ar conduce probabil mulți rezidenți bogați să părăsească California.
„Taxa de avere propusă din California ar fi distructivă din punct de vedere economic, dificil de administrat și ar conduce mulți rezidenți bogați – și toate plățile lor actuale de impozite – în afara statului”, a declarat Jared Walczak, vicepreședinte pentru proiecte de stat la Tax Foundation, pentru Fox News Digital. „Proiectul de lege alocă până la 660 de milioane de dolari pe an doar pentru costurile administrative, mai mult de 40.000 de dolari per potențial contribuabil, dând o idee despre cât de dificil ar fi administrarea unei astfel de taxe”.
Oamenii trec deja din state cu impozite mari în state cu impozite scăzute, potrivit unei analize recente a lui James Doti, președinte emerit și profesor de economie la Universitatea Chapman. El a descoperit că cele 10 state cu cele mai mari impozite au pierdut aproape 1 din 100 de rezidenți în migrația internă netă între iulie 2021 și iulie 2022, în timp ce cele 10 state cu cele mai mici impozite au câștigat aproape 1 din 100.
Parlamentarii din California care susțin impozitul pe avere cred că pot „ocoli” problema rezidenților care pleacă „încercând să taxeze oamenii chiar și după ce părăsesc statul”, a declarat Patrick Gleason, vicepreședinte pentru afaceri de stat la Americans for Tax Reform. Cu toate acestea, el, Gray și Walczak au pus toți la îndoială legalitatea unei astfel de abordări sau au etichetat-o drept neconstituțională.

Unii experți susțin că un nou impozit pe avere ar determina probabil mulți rezidenți bogați să părăsească California.
(Ian Jopson / Dosar)
ALEGĂTORII CALIFORNIA RESPING TAXA CARE AR FI FINANȚAT VEHICULE ELECTRICE
Studiile anterioare au arătat că primii 1% dintre contribuabili plătesc aproximativ 50% din impozitele pe venit de stat în New York, California și în alte părți, ridicând întrebarea cât de dăunător ar putea fi un exod în masă de rezidenți bogați pentru impozitarea veniturilor.
Walczak a remarcat că un impozit pe avere ar fi deosebit de problematic pentru California, glumind că cei mai încântați de o astfel de lege ar trebui să fie cei din Texas, unde unii californieni s-au mutat în ultimii ani.
„O taxă pe avere ar putea fi deosebit de distructivă în California, unde se află atât de multe startup-uri tehnologice, deoarece proprietarii de afaceri promițătoare ar putea fi impozitați pe valoarea estimată a afacerii în valoare de sute de milioane de dolari, care nu se concretizează niciodată”, a spus Walczak. „Foarte puțini contribuabili ar remite impozitele pe avere, dar mulți contribuabili ar plăti prețul. Singurii oameni care ar trebui să iubească cu adevărat un impozit pe avere din California sunt cei care lucrează în biroul de dezvoltare economică din Texas”.
Cu toate acestea, unii susținători ai impozitelor pe avere susțin că acestea sunt necesare pentru a combate inegalitatea economică.
Delegatul democrat din Maryland, Jheanelle K. Wilkins, de exemplu, a propus un proiect de lege, astfel încât familiile să datoreze impozite pe moșteniri de peste 1 milion de dolari în loc de 5 milioane de dolari, așa cum este cazul în prezent. Ea a spus că astfel de idei vor câștiga acum mai mult sprijin după ce pandemia de COVID-19 a expus inegalitatea dintre bogați și săraci.
„Sunt destul de multe fonduri pe care le lăsăm pe masă”, a spus ea pentru Washington Post.
Alți susținători spun că impozitele pe avere sunt mici și bogații își pot permite. Dar experții notează că, deoarece ratele sunt pe valoarea netă, nu pe venit, ele au un efect uriaș.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
Walczak a ilustrat acest lucru într-o postare recentă pe blog, folosind ca exemplu o investiție de 50 de milioane de dolari, deținută timp de 10 ani și care a obținut o rată anuală nominală de rentabilitate de 10% într-un mediu de inflație anuală de 3%. Fără un impozit pe avere, acea investiție ar aduce 46,5 milioane de dolari în profituri ale investițiilor, în dolari curenti, după 10 ani. Cu un impozit pe avere de 1%, totuși, acesta ar genera 37,3 milioane de dolari, ștergând aproape 20% din câștiguri.
Taxele pe avere „reduc profund randamentele investițiilor, în detrimentul economiei mai largi”, a scris Walczak. „Contribuabililor medii s-ar putea să nu le pese dacă cei ultrabogați au averi nete mai mici. Dar cu siguranță le va păsa dacă inovația încetinește și investițiile scad”.