În India, tradiția străveche a tirului cu arcul prosperă în satele din nord-est

Treizeci de arcași înarmați cu arcuri și săgeți de bambus stau pe o platformă și așteaptă instrucțiuni. Apoi țintesc spre un cilindru de paie aflat la 60 de metri distanță. Fiecare are câte 34 de săgeți pentru a trage în patru minute. Ei lansează o săgeată după alta, mișcările lor languide și exersate. Urmează în curând următoarea rundă a competiției, când arcașii trebuie să tragă 24 de săgeți în trei minute.

Îndemânarea străveche a tirului cu arcul prosperă în Shillong, capitala statului Meghalaya din nord-estul Indiei. În fiecare zi, în spatele unui șir de magazine de băuturi alcoolice și lângă un garaj de autovehicule, acest eveniment se desfășoară, cu excepția zilelor de duminică și a sărbătorilor de stat.

Tirul cu arcul face parte din riturile tradiționale ale indigenilor din Meghalaya, cu povești populare despre originile sale spuse de generații. Regulile evenimentului sunt stabilite de Khasi Hills Archery Sports Institute. Khasis, împreună cu Jaintia și Garo, sunt indigenii statului.

CUPLUL DE VÂNTĂTORI ÎN IOWA CONDINȚAT ÎN CAZ DE BRCONAJ NEBRASKA

Matias Jyrwa, în vârstă de 58 de ani, obișnuia să urmărească evenimentul împreună cu tatăl său în același loc de când avea 11 ani. Este un arcaș priceput și și-a învățat fiii să păstreze tradiția. “Nu sunt mulți tineri interesați, mai ales din oraș. Dar la sate, este încă popular și de acolo provin cei mai mulți arcași”, a spus Jyrwa, care este și secretarul general al institutului de tir cu arcul.

În satele din stat, se practică o formă mai tradițională de tir cu arcul. Arcașii trebuie să lovească o țintă mult mai mică, montată pe un băț și o formă de poezie numită „phawar” – patru versuri compuse pe loc – este folosită pentru a zbuciuma adversarii.

Un grup de bărbați locali practică tirul cu arcul pe o creastă la aproximativ 12 mile de Shillong, India, pe 22 ianuarie 2023.

Un grup de bărbați locali practică tirul cu arcul pe o creastă la aproximativ 12 mile de Shillong, India, pe 22 ianuarie 2023.
(AP Photo/Ashwini Bhatia)

Dar curioasa căsătorie a acestui eveniment tradițional cu afacerea pariurilor, numită „Teer”, este cea care ajută la menținerea tradiției vie.

Zeci de chioșcuri mici, adesea asamblate cu foi de fier reciclate și lemn, împrăștie capitala cunoscută pentru cafenelele sale chic, fotbal și o scenă populară de muzică live. La aceste chioșcuri, se pot paria sume mici de bani prezicând ultimele două cifre ale rezultatelor tirului cu arcul și se pot înmulți banii de mai multe ori dacă presupunerile se dovedesc a fi corecte. Deoarece pariul pe bani este mic, momeala unei recompense este puternică și ghișeele văd un trafic bun pe tot parcursul zilei.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Ultimele două cifre ale rezultatelor sunt afișate imediat după încheierea evenimentului, iar pariorii și managerii de chioșcuri urmăresc evenimentul în direct pe YouTube.

Numele local Khasi pentru pariuri este „tim”, derivat din cuvântul englezesc team. Când britanicii au ocupat India și au avut o prezență puternică în Shillong, pariurile se făceau pe echipe de polo, dar localnicii au adaptat de atunci ideea pentru a miza pe rezultatele de tir cu arcul.

Potrivit legendei locale, cei mai de succes superitori sunt ghidați de visele lor atunci când aleg numerele potrivite sau norocoase pe care să parieze. Dar unii au adoptat mijloace mai moderne pentru a ajuta o decizie mai bună asupra unui număr. Bantei, un tânăr de la unul dintre chioșcuri, oferă clienților o aplicație pe smartphone-ul său pentru a-și găsi numerele norocoase și pentru a face pariuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *