Premierul israelian Benjamin Netanyahu face o vizită surpriză în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah al II-lea

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a făcut o călătorie surpriză în Iordania, marți, pentru a se întâlni cu regele Abdullah al II-lea pentru prima dată în peste patru ani, încercând să consolideze legăturile care s-au tensionat de când a preluat mandatul la conducerea celui mai de dreapta guvern al Israelului. in istorie.

Rara întâlnire dintre lideri, care au de multă vreme o relație dificilă, vine pe măsură ce tensiunile cresc asupra noului guvern ultranaționalist al Israelului, care a preluat mandatul la sfârșitul anului trecut. Discuțiile s-au concentrat pe statutul unui loc sfânt contestat din Orașul Vechi al Ierusalimului, sacru atât pentru evrei, cât și pentru musulmani, o problemă emoționantă în centrul conflictului dintre Israel și palestinieni, se arată în declarația oficială a Iordaniei.

Curtea regală a Iordaniei a declarat că regele a îndemnat Israelul să respecte status quo-ul din complexul sacru, pe care musulmanii îl numesc Sanctuarul Nobil, iar evreii îl numesc Muntele Templului. Complexul – al treilea cel mai sfânt loc din Islam – se află pe un platou întins, care găzduiește și simbolul Dom auriu al Stâncii.

ISRAEL, IORDANIA SEMNĂ DECLARAȚIE DE INTENȚIE LA CONFERINȚA ONU CLIMATĂ DE CONSERVARE, PROTEJARE RâUL IORDAN

Conform unui aranjament care a prevalat de zeci de ani sub custodia Iordaniei, evreilor și non-musulmanilor li se permite vizite în anumite ore, dar nu se pot ruga acolo. Dar naționaliștii religioși evrei, inclusiv membri ai noii coaliții de guvernare a Israelului, au vizitat din ce în ce mai mult site-ul și au cerut drepturi egale de rugăciune pentru evreii de acolo, înfuriind palestinienii și musulmanii din întreaga lume.

În întâlnirea de marți, regele Abdullah al II-lea a împins Israelul să „oprească actele de violență” care subminează speranțele pentru o eventuală soluționare pașnică a conflictului israeliano-palestinian de decenii, a adăugat guvernul iordanian, reafirmându-și sprijinul pentru o soluție cu două state. Noua coaliție a Israelului a promis să extindă așezările evreiești din Cisiordania ocupată și chiar să anexeze teritoriul, făcând neviabil un viitor stat palestinian independent.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu participă la o audiere la Curtea Magistraturii din Israel pe 23 ianuarie 2023. Netanyahu a făcut o călătorie surpriză în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah al II-lea pe 24 ianuarie 2023.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu participă la o audiere la Curtea Magistraturii din Israel pe 23 ianuarie 2023. Netanyahu a făcut o călătorie surpriză în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah al II-lea pe 24 ianuarie 2023.
(Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Biroul lui Netanyahu a declarat că a discutat despre „probleme regionale” și despre securitatea și cooperarea economică cu Iordania, un aliat regional cheie. Tratatul Iordaniei din 1994 de normalizare a legăturilor cu Israelul a produs o pace rece, în cel mai bun caz, între foștii inamici.

Guvernul iordanian l-a convocat deja pe ambasadorul israelian la Amman de două ori în ultima lună de când noul guvern al Israelului a preluat mandatul – ambele ori după un incident la complexul Moscheea Al-Aqsa. Netanyahu a oferit în mod repetat asigurări că nu a existat nicio schimbare în status quo-ul de pe site.

ISRAEL ÎNDEAMNA CETĂȚENII SĂ ȘI „DOWNEPLAY” IDENTITATEA ISRAELIANĂ LA CUPA MONDIALĂ QATAR PENTRU PROPRIA LORO „SECURITATE”

La începutul acestei luni, noul ministru israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a făcut o vizită provocatoare la fața locului, atragând condamnări din Iordania și din întreaga lume arabă. Iordania a protestat, de asemenea, în fața Israelului, după ce poliția israeliană l-a blocat pentru scurt timp pe ambasadorul Iordaniei să intre în Moscheea Al-Aqsa, condamnând mișcarea ca un afront adus rolului de custode al Iordaniei.

Complexul este administrat de autoritățile religioase iordaniene ca parte a unui acord neoficial după ce Israelul a capturat Ierusalimul de Est, împreună cu Cisiordania și Gaza, în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Israelul este responsabil de securitatea locului. Din cauza rolului special al Iordaniei și a importanței site-ului pentru musulmanii din întreaga lume, orice se întâmplă la site are implicații regionale.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Site-ul a apărut ca un punct de foc major între Israel și lumea musulmană în 2017, când Israelul a plasat detectoare de metale, camere și alte măsuri de securitate la intrările în complex, ca răspuns la un atac palestinian mortal acolo. După zile de unele dintre cele mai grave ciocniri israelo-palestiniene din ultimii ani, Iordania a ajutat la rezolvarea crizei.

De-a lungul anilor, vecinii au menținut o alianță de securitate crucială, susținând poziția Iordaniei ca partener al Occidentului într-una dintre cele mai volatile regiuni ale lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *