Președintele taiwanez Tsai Ing-wen afirmă că războiul cu China „nu este absolut o opțiune”

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen i-a spus Papei Francisc într-o scrisoare că războiul cu China „nu este o opțiune” și a spus că interacțiunea constructivă cu Beijingul, care revendică insula ca parte a teritoriului său, depinde de respectarea democrației auto-conduse din Taiwan.

Vaticanul este ultimul guvern european care a avut relații diplomatice cu Taiwan în loc de Beijing, deși Statele Unite și alte națiuni occidentale mențin legături informale extinse. Liderii taiwanezi sunt neliniștiți de eforturile Vaticanului de a dezvolta relațiile cu Beijingul.

Tsai, în scrisoarea publicată de biroul său, și-a exprimat sprijinul pentru pozițiile Vaticanului privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, „politicile favorabile migranților” și sănătatea publică.

„Ne identificăm profund cu opiniile dumneavoastră”, a scris Tsai.

NAVE MILITARE ȘI AEROVENE CHINEZE SE APROPECĂ DIN NOU DE SPAȚIUL TAIWAN, SUNE MINISTERUL Apărării

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen vorbește la o conferință de presă la Palatul Prezidențial din Taipei, Taiwan, marți, 27 decembrie 2022.

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen vorbește la o conferință de presă la Palatul Prezidențial din Taipei, Taiwan, marți, 27 decembrie 2022.
( Lam Yik Fei/Bloomberg prin Getty Images)

Taiwan și China s-au despărțit în 1949 după un război civil și nu au relații oficiale, dar sunt legate de miliarde de dolari în comerț și investiții. Partidul Comunist Chinez zboară în mod regulat cu avioane de luptă și bombardiere în apropierea Taiwanului pentru a-și impune poziția conform căreia insula este obligată să se unească cu continentul, prin forță, dacă este necesar.

Tsai a notat mesajul lui Francisc de 1 ianuarie pentru Ziua Mondială a Păcii, conform căruia „virusul războiului” trebuie vindecat. Ea s-a citat într-un discurs din 10 octombrie în care respinge conflictul armat din strâmtoarea Taiwan și a cerut „pace și stabilitate”.

PENTAGON SE PREGĂTEȘTE PENTRU SPEAKER MCCARTHY PENTRU A VIZITA TAIWANUL

Președintele chinez Xi Jinping.

Președintele chinez Xi Jinping.
(Agenția de presă saudită/Maiajul prin REUTERS)

„Confruntarea armată nu este absolut o opțiune”, a scris Tsai.

„Numai respectând angajamentul poporului taiwanez față de suveranitatea, democrația și libertatea noastră poate exista o bază pentru reluarea interacțiunii constructive de-a lungul strâmtorii Taiwan”, se spune în scrisoarea lui Tsai.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Papa Francisc se roagă în fața icoanei Madonei del Popolo, venerată de bieloruși și ucraineni, în timpul audienței generale din Sala Paul al VI-lea.  Vatican, 11 ianuarie 2023.

Papa Francisc se roagă în fața icoanei Madonei del Popolo, venerată de bieloruși și ucraineni, în timpul audienței generale din Sala Paul al VI-lea. Vatican, 11 ianuarie 2023.
(Grzegorz Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Portfolio Mondadori prin Getty Images)

China și-a intensificat eforturile de a face presiuni asupra insulei, inclusiv lansarea de rachete în mare, după ce purtătorul de cuvânt de atunci, Nancy Pelosi, de la Camera Reprezentanților SUA, a devenit în august cel mai înalt oficial american care a vizitat insula în ultimii 25 de ani. Legiuitorii din Marea Britanie și din alte țări au vizitat, de asemenea, Taiwan, într-o demonstrație de sprijin pentru guvernul său ales.

Un fost vicepreședinte taiwanez sub conducerea lui Tsai, Chen Chien-jen, a reprezentat insula la înmormântarea de luna aceasta a fostului Papă Benedict.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *