Războiul Rusia-Ucraina împinge „Ceasul Apocalipsei” cel mai aproape de miezul nopții din istorie, spun oamenii de știință

Războiul în desfășurare dintre Ucraina și Rusia a împins „Ceasul Apocalipsei” cu doar 90 de secunde înainte de miezul nopții – cel mai apropiat punct de cataclism din istorie.

Buletinul Oamenilor de Știință Atomiști, care a dezvăluit ceasul actualizat marți, a declarat că războiul Rusia-Ucraina a jucat un rol crucial în schimbarea stabilității globale.

„Amenințările subțiri voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului – din accident, intenție sau calcul greșit – este un risc teribil”, a spus Buletinul într-o declarație că „posibilitatea ca conflictul să poată decurge din cauza oricui”. controlul rămâne ridicat.”

„Suntem cu adevărat mai aproape de acea zi a apocalipsei”, a declarat marți fostul președinte mongol, Elbegdorj Tsakhia, la ratingul anual al anunțului Bulletin of Atomic Scientists. El și fostul președinte al Irlandei Mary Robinson s-au alăturat oamenilor de știință pentru a sublinia ceea ce ei consideră o adunare a mai multor amenințări existențiale, printre care acțiunile și cuvintele liderului rus Vladimir Putin fiind principale.

AGENȚIA NUCLEARĂ A RUSIEI AJUTĂ LA SANCȚIUNI MILITARE DE OBSERVARE: RAPORT

„Oamenii și oamenii de știință ne avertizează și trebuie să ne trezim acum”, a spus el.

Ceasul Doomsday este un simbol creat la începutul Războiului Rece în 1947 pentru a reprezenta amenințarea armelor nucleare, care, spune Buletinul, au potențialul de a distruge civilizația așa cum o cunoaștem.

Buletinul a mutat ceasul cu 10 secunde mai aproape decât anul trecut, făcându-l cel mai aproape de a bate 12. Au trecut până la 17 minute de la miezul nopții de la sfârșitul Războiului Rece, dar în ultimii ani, grupul s-a schimbat de la numărătoarea inversă a minutelor la miezul nopții la numărătoarea inversă a secundelor.

În august anul trecut, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că lumea a intrat într-o perioadă de pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece.

Siegfried Hecker, din stânga, Daniel Holz, Sharon Squassoni, Mary Robinson și Elbegdorj Tsakhia cu Bulletin of the Atomic Scientists, îndepărtează o cârpă care acoperă Doomsday Clock înainte de o conferință de presă virtuală la National Press Club din Washington, marți, 24 ianuarie. , 2023.

Siegfried Hecker, din stânga, Daniel Holz, Sharon Squassoni, Mary Robinson și Elbegdorj Tsakhia cu Bulletin of the Atomic Scientists, îndepărtează o cârpă care acoperă Doomsday Clock înainte de o conferință de presă virtuală la National Press Club din Washington, marți, 24 ianuarie. , 2023.
(AP Foto/Patrick Semansky)

„Trimitem un mesaj că situația devine din ce în ce mai urgentă”, a declarat președintele Buletinului, Rachel Bronson, la anunțul online. „Este mai probabil ca crizele să se întâmple și să aibă consecințe mai ample și efecte de lungă durată”.

Subliniind rolul imens pe care l-a avut invazia Ucrainei de către Rusia în apropierea zilei finale teoretice, Buletinul a spus că anunță și mișcarea ceasului în limbile rusă și ucraineană pentru prima dată.

Oamenii de știință și activiștii de la anunțul Buletinului au menționat, de asemenea, proliferarea armelor nucleare în China, Iranul și-a sporit îmbogățirea cu uraniu, testele cu rachete în Coreea de Nord, viitoarele pandemii cauzate de boli animale, agenți patogeni din greșelile de laborator, „tehnologii perturbatoare” și înrăutățirea schimbărilor climatice ca alte amenințări existențiale. la umanitate.

Buletinul a cerut SUA, aliaților săi din NATO și Ucrainei să exploreze toate opțiunile de reducere a conflictului cu Rusia.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

„Găsirea unei căi către negocieri de pace serioase ar putea contribui în mare măsură la reducerea riscului de escaladare”, se arată în Buletin. „În această perioadă de pericol global fără precedent, este necesară o acțiune concertată și fiecare secundă contează”.

Associated Press a contribuit la acest raport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *