Șeful armatei Algeriei în vizită oficială discretă în Franța

Puternicul șef al armatei Algeriei se află într-o vizită oficială discretă, dar extraordinară, la Paris, prima a unui general algerian de rang înalt de la independența față de Franța, în urmă cu mai bine de șase decenii.

Generalul Said Chanegriha s-a întâlnit luni cu președintele Emmanuel Macron, a declarat Palatul Elysee, înaintea întâlnirii de marți cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Chanegriha a fost invitat în Franța de omologul său, șeful șefilor de stat major, Thierry Burkhard, care îl întâlnise în august anul trecut în timpul unei vizite în Algeria a lui Macron. Președintele francez avea o misiune pentru a încerca să vindece rănile și să caute o măsură de reconciliere după cei 132 de ani ai Franței ca colonizator.

Algeria a fost bijuteria coroanei imperiului colonial al Franței, cu un statut special care a făcut-o parte integrantă a Franței. Legăturile dintre cele două țări au fost tensionate de când Algeria a câștigat independența în 1962, după un război brutal de șapte ani.

PREȘEDINTELE FRANCEZEI EMMANUEL MACRON, PRIM-MINISTRU SPANIOL PEDRO SÁNCHEZ SEMNEZĂ TRATAT DE PRIETENIE LA BARCELONA

Vizita lui Chanegriha a fost discretă, fără anunțuri oficiale din partea francezilor, spre deosebire de autoritățile algeriene.

Ministerul algerian al Apărării a declarat că Chanegriha i-a transmis lui Macron un mesaj de la președintele Abdelmadjid Tebboune în timpul întâlnirii lor de luni, fără a-i dezvălui conținutul. Se așteaptă ca Tebboune să viziteze Parisul în cursul acestui an.

La întâlnirea cu Macron au fost prezenți ministrul francez al apărării și generalul Burkhard.

Șeful armatei algeriene, generalul Said Chanegriha, stânga, primește un cadou oferit de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, pe 24 ianuarie 2023, la Paris.

Șeful armatei algeriene, generalul Said Chanegriha, stânga, primește un cadou oferit de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, pe 24 ianuarie 2023, la Paris.
(Christophe Archambault, Pool prin AP)

Cele două țări au preocupări militare reciproce, în special în regiunea instabilă Sahel, care se învecinează cu sudul Algeriei și unde trupele franceze luptă cu extremiștii islamiști. Francezii au, de asemenea, probabil îngrijorări profunde cu privire la relația din ce în ce mai amară dintre Algeria și Marocul vecin în privința Sahara de Vest, unde rebelii susținuți de Algerie caută independența pe teritoriul revendicat de Rabat.

Chanegriha a primit luni bun venit oficial la prestigioasa instituție militară Ecole Militaire. Un tweet luni al lui Burkhard cu fotografii ale ceremoniei a dispărut marți.

În Algeria, armata joacă un rol principal, deși în culise. Predecesorul lui Chanegriha, Ahmed Gaid Salah, a contribuit la împingerea președintelui decedat Abdelaziz Bouteflika de la mandat în 2019, punând capăt celor 20 de ani la putere pe fondul lunilor de marșuri pașnice de protest.

Gaid Salah a vizitat Parisul în 2006, dar în calitate neoficială, verificând starea de sănătate a lui Bouteflika, care la acea vreme era tratat pentru probleme de stomac la un spital militar francez.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Armata algeriană a apărut din forța de luptă în războiul de independență. O aripă politică a servit ca unic partid politic care a condus Algeria timp de trei decenii.

În timp ce Bouteflika, în calitate de președinte, a vizitat Franța și s-a adresat parlamentului națiunii, șeful armatei Algeriei nu a primit niciodată o invitație oficială de la Paris înainte de Chanegriha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *