Procurorii din Liban ordonă eliberarea tuturor suspecților reținuți în explozia portului Beirut din 2020

Procurorul superior al Libanului a ordonat miercuri eliberarea tuturor suspecților reținuți în ancheta asupra exploziei mortale din portul din Beirut din 2020, a declarat un avocat al doi deținuți și oficiali judiciari.

Mișcarea procurorului șef Ghassan Oweidat este o altă lovitură pentru anchetă, care s-a blocat de ani de zile. Ancheta a amenințat că va zgudui elita conducătoare a Libanului, care este plină de corupție și management defectuos și a contribuit la împingerea țării într-o criză economică fără precedent.

Decizia a venit după ce judecătorul Tarek Bitar a reluat luni ancheta asupra exploziei devastatoare din port, după o oprire de 13 luni din cauza provocărilor legale ridicate de politicienii acuzați în anchetă – inclusiv procurorul șef.

Bitar, într-o declarație de miercuri, a declarat că decizia lui Ouweidat de a elibera deținuții este „ilegală” și a spus că s-a angajat să finalizeze ancheta. „Judecătorul Ouweidat nu poate acuza un judecător care l-a acuzat anterior în ancheta portuară din cauza conflictului de interese”, se arată în declarația lui Bitar.

Șaptesprezece deținuți sunt ținuți ani de zile în arest preventiv după explozia masivă din portul din 4 august 2020. Sute de tone de azotat de amoniu extrem de exploziv, un material folosit la îngrășăminte, au detonat în portul Beirut, ucigând 218 persoane și rănind peste. 6.000 și distrugând mari părți ale capitalei libaneze.

INVESTIGAȚIA PRIVIND EXPLOZIA MASIVĂ A PORTUILOR DIN 2020 DIN BEIRUT REINUA DUPĂ O STARE DE 13 LUNI

Avocatul Sakher El Hachem, care îl reprezintă pe fostul șef al autorității portuare Hassan Koraytem și un fost oficial portuar, cetățeanul american Ziad al-Ouf, a declarat pentru Associated Press că au primit confirmarea deciziei din partea justiției și că clienții săi vor fi eliberați miercuri.

Este prezentată scena unei explozii care a lovit portul maritim Beirut, pe 5 august 2020. Procurorul superior al Libanului, la 25 ianuarie 2023, a ordonat să fie eliberați toți suspecții reținuți în explozia mortală din portul din 2020.

Este prezentată scena unei explozii care a lovit portul maritim Beirut, pe 5 august 2020. Procurorul superior al Libanului, la 25 ianuarie 2023, a ordonat să fie eliberați toți suspecții reținuți în explozia mortală din portul din 2020.
(AP Photo/Hussein Malla, File)

Oficialii judiciari au adaugat ca Ouweidat, care a sfidat decizia lui Bitar de a relua ancheta paralizata, va introduce acuzatii impotriva lui. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu erau autorizați să vorbească cu presa.

Oficialii au adăugat că Ouweidat a trimis un ofițer de poliție la reședința lui Bitar pentru a-l anunța cu privire la acuzații și a-l instrui pe Bitar să-și viziteze biroul, dar anchetatorul neconformist a refuzat să vorbească cu el.

Ouweidat nu a răspuns imediat la apelurile AP pentru a solicita comentarii.

Mody Koraytem, ​​sora fostului șef al autorității portuare, a spus că eliberarea deținuților a fost de mult așteptată și a susținut că toți sunt nevinovați.

CUPLUL A STRACTAT PENTRU SERIE FOTO SEXY LÂNĂ LOCUL DE EXPLOZIE DE LA BEIRUT

„Ca administrație portuară, nu ar fi putut face nimic în privința asta (nitratul de amoniu)”, a spus ea, adăugând că și-au făcut treaba, având în vedere că justiția a autorizat încărcătura mortală să intre în port.

Unii dintre deținuți părăsiseră deja închisoarea până miercuri după-amiaza târziu, inclusiv fostul șef al vămilor Badri Daher. „Oweidat a făcut lucrul legal corect”, a spus avocatul său, Celine Atallah. Daher nu a fost disponibil pentru comentarii.

Judecătorul Bitar este al doilea anchetator care a condus ancheta asupra exploziei din port și a acuzat peste o duzină de oficiali politici, de securitate, porturi și de securitate.

Luni, Bitar a ordonat eliberarea a cinci din cei 17 deținuți în caz și a acuzat opt ​​oficiali, printre care oficiali de rang înalt ai serviciilor de informații, generalul-maior Abbas Ibrahim și general-maior Tony Saliba, precum și pe Oweidat.

Judecătorul a chemat, de asemenea, cel puțin 14 politicieni și oficiali judiciari, de securitate și vamali pentru audieri în februarie. Înalți oficiali au refuzat în mod repetat să se prezinte la audieri de la începutul anchetei.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Bitar și-a preluat postul după demiterea, în februarie 2021, a judecătorului Fadi Sawwan din cauza plângerilor de părtinire ale doi miniștri ai cabinetului. Dacă va fi și înlăturat, ar putea fi ultima lovitură pentru anchetă.

Majoritatea familiilor victimelor exploziei l-au susținut pe Bitar și au cerut autorităților să permită o anchetă amănunțită și fără obstacole. Unii și-au pierdut însă speranța într-o anchetă internă și au pledat pentru o misiune de constatare a faptelor mandatată de ONU.

Conducerea politică a Libanului l-a acuzat pe Bitar fără dovezi că ar fi părtinitor în ancheta sa, unii cerând înlăturarea lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *