Ministerul de Interne al Spaniei a declarat miercuri că poliția a arestat un bărbat suspectat că a trimis șase scrisori conținând material exploziv prim-ministrului Spaniei și ambasadelor SUA și Ucrainei din țară.
Cetățeanul spaniol a fost arestat în orașul nordic Miranda de Ebro și o percheziție a locuinței sale este „încă în curs”, a adăugat ministerul într-un comunicat, potrivit Associated Press.
Un angajat al ambasadei Ucrainei din Madrid a fost rănit ușor în timp ce manipula o scrisoare în noiembrie. O echipă antibombă a distrus, de asemenea, un dispozitiv exploziv care a fost trimis prin poștă obișnuită la reședința oficială a premierului spaniol Pedro Sánchez, care îi servește și ca birou, în aceeași lună.
Scrisori cu caracteristici similare au fost trimise către Ministerul Apărării al Spaniei, un centru satelit al Uniunii Europene situat la baza aeriană Torrejón de Ardoz din afara Madridului și către Instalaza, o fabrică de arme din nord-estul Spaniei care produce grenade trimise în Ucraina.
SCRISOARE BOMBĂ GĂSITĂ LA AMBASADA SUA DIN SPANIA, AL ȘASELEA DISPOZITIV VIZIT PERSOANELOR DE PROFIL ÎNALT ÎN 24 DE ORE

Poliția spaniolă stă de pază lângă ambasada SUA din Madrid, pe 1 decembrie 2022, după ce a primit o scrisoare-bombă, similară celei care a explodat la ambasada Ucrainei.
(OSCAR DEL POZO/AFP prin Getty Images)
Un plic interceptat la punctul de control de securitate al Ambasadei Americane în decembrie a fost detonat de autorități după ce o zonă largă a fost izolată de poliția spaniolă în jurul ambasadei din centrul capitalei Spaniei.

Un polițist spaniol stă de pază în apropierea ambasadei SUA din Madrid, pe 1 decembrie 2022, după ce a primit o scrisoare-bombă, similară celei care a izbucnit la ambasada Ucrainei.
(OSCAR DEL POZO/AFP prin Getty Images)
Cu câteva zile înainte de anunțul de miercuri, New York Times a raportat că oficialii americani cred că ofițerii de informații militare ruși au îndrumat asociații unui grup militant al supremației albe cu sediul în Rusia să desfășoare campania cu scrisoare-bombă în Spania anul trecut.
Potrivit Times, anchetatorii s-au concentrat asupra Mișcării Imperiale Ruse în ultimele săptămâni.
În 2020, Departamentul de Stat al SUA a desemnat RIM și membrii săi drept „terorişti globali”. Ordinul executiv al fostului președinte Donald Trump a fost considerat „cea mai semnificativă extindere a autorităților federale de desemnare a sancțiunilor teroriste de la 11 septembrie”, a declarat atunci Departamentul de Stat.

Polițiști spanioli stau lângă un steag ucrainean în timp ce securizează zona după o explozie cu scrisoare-bombă la ambasada Ucrainei la Madrid, pe 30 noiembrie 2022.
(OSCAR DEL POZO/AFP prin Getty Images)
Membrii cheie s-au aflat în Spania, iar poliția spaniolă a urmărit legătura RIM cu organizațiile spaniole de extremă-dreapta, potrivit oficialilor americani care au vorbit cu The Times sub condiția anonimatului. Ei spun că campania scrisorilor a fost menită să semnaleze Rusiei și împuterniciților săi ar putea desfășura atacuri teroriste în toată Europa, inclusiv în capitalele statelor membre NATO care au sprijinit Ucraina în război.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
Așa cum este definită de Centrul Stanford pentru Securitate și Cooperare Internațională, Mișcarea Imperială Rusă, fondată în 2002, menține contacte cu grupuri neo-naziste și supremaciste albe din Europa și Statele Unite și a oferit instruire paramilitară cetățenilor ruși și membrilor similari. organizații cu minte din alte țări la unitățile sale din Sankt Petersburg. Membrii aripii armate a RIM, Legiunea Imperială, au luptat alături de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei și au fost implicați în conflicte din Libia și Siria, potrivit profilului Stanford despre grup.
Associated Press a contribuit la acest raport.