Bulgaria ar putea suspenda proiectele comune cu Macedonia de Nord pentru bătaia unui cetățean macedonean care se identifică ca bulgar, a declarat joi ministrul de externe Nikolay Milkov. Bulgaria și-a rechemat și ambasadorul în Macedonia de Nord pentru consultări.
Relațiile dintre vecinii din Balcani s-au deteriorat grav după atacul de săptămâna trecută asupra unui angajat de la un centru cultural bulgar din Ohrid, Macedonia de Nord.
Milkov din Bulgaria a declarat că țara sa nu va renunța la protecția drepturilor comunității sale din Macedonia de Nord și își va alerta partenerii din Uniunea Europeană cu privire la acest caz.
“Lucrurile nu pot continua așa cum au fost, aceasta nu este o abordare productivă. Trebuie să se înțeleagă clar că lucrurile s-au schimbat. Vom revizui mai multe componente și elemente ale cooperării noastre bilaterale cu această țară vecină”, a spus Milkov într-un interviu acordat BNT național. TV joi. El nu a precizat ce proiecte comune ar putea fi suspendate.
BULGARIA VA SCOARE 25.000 DE PREPEPEȚE DUPĂ DETECȚIA TULPULUI FOARTE INFECȚIOSĂ DE GRIPĂ AVARĂ
El a adăugat că Sofia nu va opri integrarea vecinului său în UE, deoarece Macedonia de Nord nu a început niciodată în mod oficial negocierile.
Între timp, Bulgaria și-a rechemat ambasadorul la Skopie pentru consultări pe fondul a ceea ce o declarație a ministerului de externe a numit un număr tot mai mare de crime motivate de ură împotriva bulgarilor de acolo.

Bulgaria este supărată de crimele motivate de ură petrecute în orașul vecin, Macedonia de Nord. Săptămâna trecută, un atac asupra unui cetățean macedonean care se identifică ca bulgar a provocat o ruptură în relația lor.
„Scopul consultărilor este de a discuta măsuri posibile pentru a preveni o tendință periculoasă de creștere a presiunii asupra cetățenilor macedoneni de nord cu identitate bulgară, precum și perspectivele dezvoltării în continuare a relațiilor bilaterale”, se arată în comunicat.
Incidentul recent vine la doar câteva săptămâni după ce Bulgaria a cerut ca urmărirea penală a crimelor motivate de ură împotriva etnicilor bulgari din Macedonia de Nord să devină parte a negocierilor sale de aderare la UE.
Solicitarea Sofia a urmat atacurilor asupra a două centre culturale bulgare din Macedonia de Nord, inclusiv cel din Ohrid.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
Complicațiile dintre cele două națiuni au stat în calea cooperării lor politice. După ce a blocat timp de doi ani începerea oficială a negocierilor privind aderarea Skopiei la UE, Sofia și-a ridicat dreptul de veto în iunie 2022, cu condiția ca Skopie să garanteze drepturile bulgarilor în țară prin modificări constituționale și să se angajeze să mențină bune relații cu Bulgaria.