Caietul reporterului: Rampa de ieșire a ayatollahului?

Negocierile nucleare au fost blocate de la început, dar protestele care au avut loc în valuri în Iran din septembrie și represiunea brutală care a urmat au făcut ca afacerile cu Republica Islamică să fie mult mai complicate.

Peste 500 de persoane au fost ucise, 19.000 au fost arestate și cel puțin patru au fost executate în legătură cu demonstrațiile. Scânteia care a aprins ceea ce a devenit poate cea mai mare provocare la adresa regimului de la revoluția islamică din Iran din 1979, a fost moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției, după ce a fost ridicat pentru „hijab rău”.

Strigătul de luptă al acestor proteste a devenit rapid: „Femei. Viață. Libertate”. Cu toate acestea, a devenit mult mai mult. Tot felul de nemulțumiri au ieșit în prim-plan în proteste care au devenit, în mare parte, un apel pentru încetarea brutalului regim de la Teheran.

CRITICII ÎN PLEAZĂ ADMINISTRAȚIA BIDEN PENTRU CĂ NU A PLEȘT DE LA ACORDUL NUCLEAR CU IRAN, în ciuda retoricii recente

Fostul diplomat iranian Mehrdad Khonsari a declarat pentru Fox News că dictatorii nu fac niciodată concesii până nu trebuie, dar el crede că a venit timpul pentru liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. El i-a scris o scrisoare deschisă lui Khamenei, în vârstă de 83 de ani, făcându-i un apel în „amurgul vieții sale” să facă ceea ce trebuie.

„Sugestia mea”, i-a scris Khonsari liderului, „este că în aceste zile critice și fatidice, ar trebui să preia conducerea cu o înțelegere realistă și curajoasă a realităților evidente și de netăgăduit care există, străduindu-se să reproducă modelul folosit în Africa de Sud… Adoptarea unei astfel de abordări ar dezvălui, de fapt, o înțelegere adevărată a istoriei contemporane, permițându-vă să faceți diferența între tipul de soartă care a așteptat în cele din urmă pe cineva ca (FW) de Klerk în Africa de Sud sau (Muammar) Gaddafi în Libia.”

Khonsari a spus că nu atrage atât de mult conștiința, cât și raționalitatea liderului iranian. El a susținut, dacă nu altceva, Khamenei este un om viclean care este departe de a fi prost. Khamenei însuși trebuie să știe că baza sa de sprijin sa erodat de-a lungul anilor. „Există o mulțime de dovezi pentru asta”, spune Khonsari.

„Uitați-vă la oamenii care au fost jucători cheie în diferite etape. De exemplu, una dintre cele mai proeminente familii ale Revoluției Islamice, familia Rafsanjani. Unde sunt? Fiica este în închisoare. Tatăl, crede familia, a fost ucis. Unul dintre fiii care era în închisoare tocmai a fost eliberat după ce și-a făcut timpul.” Fostul premier Mir Hossein Mousavi este încă în arest la domiciliu. Fostul președinte Mohammad Khatami, a spus Khonsari, „tocmai a reușit să-și țină capul deasupra apei, nefiind provocator, dar cu siguranță nu susține în niciun fel tipul de opinii și politici”, susține Khamenei.

IRAN EXECUTAREA RELAȚIILOR NAȚIONALE BRITANICE DE DEFINIȚIE, SPRIJINUL ACCORDULUI NUCLEAR ÎN REGATUL UNIT: RAPORT

Ceea ce mulți cred că a fost aproape o înțelegere încheiată, pentru ca fiul lui Khamenei să-l succedă atunci când acesta va muri în cele din urmă, ar fi în circumstanțele actuale, crede Khonsari, prea mult de înghițit chiar și pentru locuitorii unui stat polițienesc. Khonsari a spus că faptul că iranienii au rostit cuvintele „Moarte dictatorului” în recentele proteste arată un nou nivel de nemulțumire și că Khamenei și sistemul și-au pierdut orice legitimitate. Că nu există cale de întoarcere.

Cu toate acestea, iranienii au scandat astfel de sloganuri în 2009, după alegerile prezidențiale disputate.

„Ei bine, faptul că au trecut 12 ani și orice speranță că lucrurile s-ar putea îmbunătăți pentru poporul iranian au trecut”, a spus Khonsari. „Și trebuie să țineți cont de faptul că aceste proteste au loc într-un moment în care Iranul se confruntă cu patru crize majore. Aveți o criză economică pe care guvernul nu are idee cum să o rezolve… Se confruntă cu o criză socială din cauza unor probleme care trebuie a face cu libertatea și tinerețea. Aveți o criză politică în jurul succesiunii și aveți criza nucleară care nu a dus la niciun fel de rezoluție.”

În ceea ce îl privește pe Khonsari, Iranul este, de fapt, deja într-o stare de revoluție.

„În ultimele patru luni, oamenii cu mâinile goale au rezistat guvernului, indiferent cât de multă forță s-a folosit împotriva lor. Ei au refuzat să se clinteze sau să se îndepărteze de cererile pe care le au. Și guvernul refuză să se cedeze. Aceasta este o situație revoluționară.” Khonsari concluzionează că apelul său către ayatollahul Khamenei este, în cele din urmă, să recunoască acest lucru și să deschidă calea pentru o eventuală tranziție, făcând acea cale cât mai nedureroasă și lipsită de sânge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *