Kristi Noem este criticată de la Freedom Caucus pentru că ar fi depășit limitele constituționale din Dakota de Sud

Guvernatorul Kristi Noem, RS.D., se confruntă cu critici din partea unora dintre membrii Freedom Caucus din statul ei de origine, care spun că biroul lui Noem și-a „depășit” autoritatea constituțională eludând o parte a procesului legislativ. Un parlamentar de stat a spus că ar putea complica o candidatură prezidențială pentru ea în 2024.

„A urmat o bătălie în Legislatura Dakota de Sud, iar tensiunile cresc”, a declarat săptămâna trecută, într-un comunicat, Comitetul pentru Libertate din Dakota de Sud.

Grupul provoacă autoritatea constituțională a agențiilor executive ale guvernului Noem de a sponsoriza legislația în legislatura statului.

Se spune că Noem și agențiile ei și-au „depășit autoritatea” prin exploatarea unei lacune în procesul de elaborare a legii de stat care permite agențiilor să introducă proiecte de lege fără un sponsor legislativ, un act despre care unii republicani din stat spun că trece prea des limita într-o zonă care ar trebui să fie controlate de aleși.

NOEM BLOCĂ AFACEREA DAKOTA DE SUD CU ANUMITE COMPANII DEținute SAU CONTROLATE DE „GUVERNE STRĂINE RELE”

Guvernatorul republican din Dakota de Sud, Kristi Noem

Guvernatorul republican din Dakota de Sud, Kristi Noem
(AP Photo/John Raoux, File)

Problema a ajuns la apogeu pentru grup săptămâna trecută, când Departamentul Muncii și Reglementărilor din stat a introdus două proiecte de lege cu Comitetul pentru Comerț și Energie fără niciun sponsor legislativ. Președintele acelei comisii, în loc să supună mai întâi măsura la votul comisiei, pur și simplu a trimis proiectul de lege la podeaua Camerei pentru un vot complet fără acordul comisiei.

Rep. Tina Mulally, trezorier al Freedom Caucus, a susținut într-o audiere a comisiei luna aceasta că ambele proiecte de lege sunt sponsorizate de o agenție executivă care nu are autoritate constituțională de legiferare și a spus că mișcarea eludează puterea legislativului.

KRISTI NOEM SPUNE BIDEN ADMIN BLOCAT 4 IULIE MT. RUSHMORE FOCURI DE ARTIFICIE PENTRU AL 3-lea an consecutiv

„Guvernatorul și agențiile executive par să uite în mod convenabil că avem trei ramuri ale guvernului, nu una”, a spus Mulally, care a argumentat împotriva proiectelor de lege într-o audiere a comisiei. „Este diferența dintre o republică și un despotism”.

Ambele proiecte de lege – HB 1011 și 1012 – au trecut în cele din urmă de Parlament.

Guvernatorul Kristi Noem la Reagan Ranch în octombrie 2021.

Guvernatorul Kristi Noem la Reagan Ranch în octombrie 2021.
(Fundația Young Americas)

Fostul procuror general Roger Tellinghuisen, care a ocupat funcția de procuror superior al statului în perioada 1987-1991 și care a rămas implicat în afacerile legislative în calitate de lobbyist, a apărat, de asemenea, procesul legislativ de 35 de ani al statului și a spus că se opune ideii de a-l elimina.

„Sincer, cred că este o practică proastă să nu permiteți acest lucru”, a spus el unui agent de știri local, The Dakota Scout. „Agențiile tind să fie depozitare pentru istoria și informațiile care dau naștere unei legislații bune. A scoate în afara legii facturile agențiilor în acest fel cred că este miop”.

Ian Fury, un purtător de cuvânt al guvernatorului Noem, a declarat pentru Fox News Digital că „agențiile de stat urmează același proces care a fost folosit de zeci de ani” și că „membrii comitetului introduc toate proiectele de lege”.

GUVERNATORUL DAKOTA DE SUD INTERZIZEAZĂ TIKTOK PENTRU AGENȚII DE STAT, AVERTISMENT PRIVIND AMENINȚAREA LA SECURITATE

Freedom Caucus susține, totuși, că procesul de status quo este viciat și că doar pentru că un membru al comitetului ștampilă un proiect de lege până la etajul casei nu înseamnă că a trecut printr-o procedură legislativă adecvată. Un purtător de cuvânt al grupului a spus că procesul actual este asemănător cu un lobby mascat care introduce proiecte de lege fără niciun cuvânt de la legislatorii aleși sau fără nicio modalitate de a ști dacă un proiect de lege a fost introdus legal de un legiuitor.

Caucusul Libertăţii Dakota de Sud este "contestând autoritatea constituțională a agențiilor executive ale guvernatorului Noem."

South Dakota Freedom Caucus „contestă autoritatea constituțională a agențiilor executive ale guvernatorului Noem”.
(AP Photo/Phelan M. Ebenhack, File)

Tensiunile dintre republicanii conservatori și Noem au crescut de ceva vreme, unele dintre cele mai mari nemulțumiri ale lor datând din primii ani de pandemie. Potrivit grupului, Matt McCaulley, un lobby de stat care este un fost avocat personal al lui Noem, a susținut o legislație care ar da mai multă putere județelor să închidă afacerile în perioada de vârf a COVID-19.

Această măsură a fost adoptată și a dus la proteste în jurul statului din partea proprietarilor de afaceri nemulțumiți, spune grupul. În acest timp, spun ei, Noem se lăuda că Dakota de Sud a refuzat să se închidă.

Senatorul de stat Julie Frey Mueller a declarat pentru Fox News Digital că este dezamăgită de conducerea lui Noem și a sugerat că alți republicani care iau în considerare Noem pentru o potențială candidatură prezidențială în 2024 ar trebui să revizuiască măsurile pe care guvernatorul le-a susținut.

„Sunt atât de multe lucruri pe care le-am putea face mai bine și să fim într-o poziție de putere… unde ai putea lua acele decizii și apoi, pentru mine, să nu iei deciziile corecte… este pur și simplu trist”, a spus Mueller, adăugând că este dezamăgită că Noem nu a lucrat mai mult în tandem cu Freedom Caucus.

„Aș spune că dacă ești un guvernator conservator constituțional că ai fi fost atât de mândru… și mi-ar fi plăcut să fi putut lucra cu un guvernator care a făcut de fapt ceea ce a spus ea că va face”. spuse Mueller.

CLICK PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

În încercarea de a remedia procesul legislativ, Tony Randolph, vicepreședintele Freedom Caucus, a introdus în această săptămână un proiect de lege care ar cere guvernatorului, șeful justiției și agențiilor executive să determine legislatorii individuali să-și prezinte proiectele de lege și rezoluțiile comune. Dar Randolph a retras acea legislație luni, odată ce a fost clar că măsura nu va fi adoptată. Randolph speră să treacă proiectul de lege printr-o altă comisie înainte de sfârșitul acestei sesiuni legislative, i s-a spus Fox News Digital.

“Aceasta este o problemă constituțională și ar trebui să fie o soluție ușoară. Trebuie să ne asigurăm că reprezentanții aleși ai poporului sunt cei care conduc acest proces și nu birocrații nealeși”, a spus președintele Freedom Caucus, Aaron Aylward.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *