Protestatarii marchează sărbătoarea națională a Australiei „Ziua invaziei”

Australienii s-au dovedit să protesteze împotriva sărbătorii naționale a țării, etichetând ziua drept „Ziua Invaziei”, deoarece cer recunoașterea prejudiciului adus populației indigene.

„Să recunoaștem cu toții privilegiul unic pe care îl avem de a împărtăși acest continent cu cea mai veche cultură continuă din lume”, a declarat prim-ministrul australian Anthony Albanese despre sărbătoare la o ceremonie de ridicare a drapelului pentru a marca cea de-a 235-a aniversare.

Ziua Australiei marchează ziua în care o flotă britanică a aterizat pentru prima dată pe continent și a proclamat suveranitatea asupra pământului. În Sydney, capitala New South Wales, o mare mulțime s-a adunat pentru a proclama ziua „Ziua Invaziei” – ziua în care britanicii au luat pământul popoarelor aborigene.

Protestatarii purtau steaguri aborigene și a avut loc o ceremonie de fumat indigen.

PROTESTATARII IRAKIENI SE Adună LÂNGĂ BĂNCII CENTRALE A ȚĂRII CU PRIVIRE LA DEVALUAREA RECENTEA A DINARULUI

Un alt protest în Adelaide, Australia de Sud, a atras aproximativ 2.000 de participanți, potrivit Australian Broadcasting Company.

În timp ce albanezii au ridicat un steag pentru Australia în capitala națiunii Canberra, liderul aborigenilor Deniliquin, Laura Hand-Ross, a popoarelor Wamba Wamba și Mutthi Mutthi, a coborât steagul poporului în berb pentru a recunoaște că „pentru mulți aborigeni din întreaga țară, ianuarie 26 este o zi de doliu”, a informat The Guardian.

Oamenii participă la mitingul „Ziua Invaziei” din Melbourne, 26 ianuarie 2023. AAP

Oamenii participă la mitingul „Ziua Invaziei” din Melbourne, 26 ianuarie 2023. AAP
(Imagine/Diego Fedele prin Reuters)

„Mi-aș risca să presupunem că peste cinci ani, probabil că voi începe să o numesc Ziua Supraviețuirii”, a spus ea, adăugând că s-a referit întotdeauna la sărbătoare drept „Ziua Invaziei”. „Dar pentru mine, simbolizează schimbări semnificative pentru toți oamenii noștri din Australia și în special din New South Wales, ale anihilării absolute a aproape tuturor oamenilor noștri”.

Un sondaj anual a constatat că aproape o treime dintre australieni cred că ziua ar trebui să fie oficial rebautizată drept „Ziua Invaziei”.

CRITICII ÎN PLEAZĂ ADMINISTRAȚIA BIDEN PENTRU CĂ NU A PLEȘT DE LA ACORDUL NUCLEAR CU IRAN, în ciuda retoricii recente

Într-un articol de opinie pentru Wall Street Journal, directorul executiv al Centrului pentru Studii Independente din Australia, Tom Switzer, și-a îndemnat compatrioții să „enerveze stânga trezită” și „să sărbătorească Ziua Australiei”.

Switzer a recunoscut că „numai un nebun ar fi mândru” de diferitele furturi de pământ și exploatări indigene care au avut loc sub Imperiul Britanic, dar a subliniat și „marile realizări comune” ale trecutului britanic, pe care le-a văzut sub amenințarea australienilor care predau. tinerii să „se simtă rușine de moștenirea britanică a națiunii lor”.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese participă la Dialogul liderului APEC cu Consiliul Consultativ de Afaceri APEC în timpul summitului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), vineri, 18 noiembrie 2022, la Bangkok, Thailanda.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese participă la Dialogul liderului APEC cu Consiliul Consultativ de Afaceri APEC în timpul summitului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), vineri, 18 noiembrie 2022, la Bangkok, Thailanda.
(Sakchai Lalit/Pool via Reuters)

„Îmi vine în minte înfrângerea Germaniei și Japoniei în 1945, dar la fel și exportul statului de drept și al sistemelor parlamentare către națiunile din întreaga lume”, a scris Switzer.

„Nu contează că dacă britanicii nu ar fi colonizat Australia, o altă națiune ar fi făcut-o: poate francezii sau olandezii, sau chiar japonezii”, a continuat el. „Nu contează, de asemenea, că Australia, în cei 235 de ani care au urmat, s-a impus ca una dintre principalele națiuni ale lumii, îmbrățișând valori umane precum statul de drept, libertatea și democrația”.

TURCIA SUNTEȘTE „ABURD” DECIZIA SUEDEZEI DE A NU TONDA PROTESTUL KURD

„Guvernele naționale și de stat s-au străduit să includă și să sprijine oamenii indigeni și să se asigure că sunt egali în conformitate cu legea în toate privințele”, a menționat el. „Nimeni nu ar pretinde că tratamentul trecut al populației indigene a fost acceptabil după standardele actuale. Dar acele zile au trecut, iar istoria nu poate fi anulată”.

În ciuda nefericirii semnificative legate de sărbătoarea actuală, Albanese a spus că nu există un plan de schimbare, deși a menționat că a fost o „zi dificilă” pentru popoarele indigene.

Oamenii participă la mitingul „Ziua Invaziei” din Melbourne, 26 ianuarie 2023.

Oamenii participă la mitingul „Ziua Invaziei” din Melbourne, 26 ianuarie 2023.
(Imagine AAP/Diego Fedele prin Reuters)

Partidul Laburist al lui Albanese a planificat, de asemenea, un referendum care va recunoaște indigenii în constituția națiunii și va stabili un grup numit Vocea pentru a se consulta cu privire la orice decizii care ar putea afecta viețile aborigenilor.

„Este o țară grozavă”, a spus Albanese despre referendum. „Australia va fi și mai bună atunci când ne recunoaștem oamenii din Primele Națiuni în constituția noastră”.

Unele companii au încercat să recunoască nemulțumirea, compania de telecomunicații Telstra Corp LTD oferind angajaților săi ziua liberă.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

„Pentru multe popoare ale Primelor Națiuni, Ziua Australiei… marchează un punct de cotitură care a văzut vieți pierdute, cultura devalorizată și conexiunile dintre oameni și locuri distruse”, a scris directorul executiv al Telstra, Vicki Brady, pe LinkedIn.

Reuters a contribuit la acest raport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *