Aliatul balcanic al Rusiei, Serbia, se confruntă cu o presiune crescândă a Occidentului pentru a normaliza relațiile cu fosta sa provincie, Kosovo, iar avertismentele cu privire la orice respingere a unui acord de reconciliere propus de Uniunea Europeană ar putea pune în pericol calea Belgradului către aderarea la Uniunea Europeană.
Președintele sârb Aleksandar Vucic urmează să inițieze o campanie publică privind meritele reconcilierii cu Kosovo. Diplomații Uniunii Europene (UE) și SUA au făcut presiuni în ultima vreme, lansând avertismente că Belgradul trebuie să accepte planul avansat de Reprezentantul Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Pristina de normalizare a relațiilor cu Kosovo.
Planul sponsorizat de UE, raportat pentru prima dată de presa sârbă, nu cere Serbiei să recunoască pe deplin Kosovo ca națiune independentă. În schimb, Serbia trebuie să înceteze să blocheze aderarea Kosovo la organizații internaționale precum Consiliul Europei sau NATO. Intransigența continuă a Serbiei ar amenința speranțele Serbiei de a adera la UE și de a primi sume mai mari de investiții occidentale.
SERBIA IMPLĂGEAZĂ TRUPE PENTRU „PREPTIBILITATE LA LUPTA” LA FRONTIERA KOSOVO

Misiunea NATO de menținere a păcii KFOR marchează cea de-a 20-a aniversare de la formarea lor în timpul unei ceremonii la Pristina, Kosovo, 11 iunie 2019.
(REUTERS/Laura Hasani)
„Propunerea UE a fost înaintată părților ca bază de lucru pentru a realiza progrese în avansarea Dialogului privind normalizarea relațiilor lor și pentru a ne scoate din gestionarea permanentă a crizei, așa cum am văzut încă din vara trecută cu incidente, escalade și confruntări. , către un proces de normalizare mai durabil”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate la Comisia Europeană, pentru Fox News Digital.
Cu toate acestea, propunerea UE nu a fost făcută publică, deoarece eforturile diplomatice sunt în desfășurare și politica sa de lungă durată de a nu comenta presupusele scurgeri de informații sau rapoarte din presă care pretind că au văzut sau publicat documentul, a adăugat Spano.
SUA sunt pe deplin de acord cu propunerea UE. „Propunerea oferă oportunități extraordinare pentru Kosovo și Serbia pe drumurile lor UE și dezvoltarea economică. În timpul recentelor întâlniri de la Pristina și Belgrad, am reiterat urgența unui progres rapid pentru a evita riscul unei escalade ulterioare și pentru a ridica Dialogul peste ciclul constant. crize”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Fox News Digital.

Tensiunile au crescut de-a lungul graniței dintre Kosovo și Serbia, deoarece misiunea de menținere a păcii KFOR a NATO rămâne un tampon între cele două state. 2 octombrie 2021.
(Foto de Laura Hasani/Reuters)
În ciuda veștilor pozitive, oficialii occidentali se tem că Rusia, preocupată de invazia Ucrainei, ar putea profita de ocazie pentru a distruge orice plan și a se amesteca într-o regiune în care Moscova exercită o influență culturală și politică semnificativă. Rusia își exercită puterea blândă în sprijinul aliaților săi creștini slavi și ortodocși din Serbia.
Președintele rus Vladimir Putin dorește să mențină regiunea balcanică divizată și să o împiedice să se integreze confortabil în instituții precum NATO și UE. Moscova sprijină oficialii anti-occidentali și adesea corupți din Serbia și din Balcani, care perturbă măsurile de bună guvernare care trebuie implementate pentru a adera la UE. Din perspectiva lui Putin, cauzarea de probleme în Balcani este o modalitate ușoară și ieftină de a face o pană în Europa.
SERBIA: BUN VENIT PE COVOR ROSU PENTRU PREȘEDINTELE RUS, VLADIMIR PUTIN, în ciuda criticilor occidentale
La dispoziția sa, Rusia își folosește resursele energetice și rețelele extinse de informații din regiune pentru a promova propaganda, a conduce spionaj cibernetic și a finanța partide politice simpatice. Belgradul importă, de asemenea, aproape un sfert din petrolul său din Rusia și a semnat un acord pe trei ani pe gaze cu Rusia, frământând pivotul Europei de la energia rusă.
Deși UE este cel mai mare donator al Serbiei, Rusia își folosește influența pentru a câștiga favoarea actorilor politici, a personalităților din mass-media și a cetățenilor din Serbia care au aceleași opinii, pentru a-și promova viziunea asupra lumii anti-occidentală și anti-americană într-un colț vulnerabil al Europei. Societatea sârbă este, de asemenea, parțial receptivă la narațiunile rusești, în special despre Ucraina. Un sondaj efectuat pe teritoriul fostei Iugoslavii la scurt timp după invazia din 24 februarie a arătat că majoritatea sârbilor au dat vina pe SUA și NATO pentru război și nu Rusia.
„Acest sprijin este, cel puțin parțial, cauzat de atitudinea Rusiei față de Kosovo, dar și de dezamăgirea generală din Occident – ilustrată de un număr tot mai mic de oameni care cred că Serbia ar trebui să adere la UE”,” Helena Ivanov, coleg asociat la Societatea Henry Jackson, a declarat Fox News Digital.
În timp ce Europa a arătat o unitate remarcabilă în sprijinul retoric și material al Ucrainei de la invazia Rusiei, Serbia a fost puțin ghimpe în solidaritatea europeană și chiar a sporit cooperarea cu Rusia. Moscova și Belgradul au semnat un acord în octombrie 2022 pentru a se consulta în chestiuni de politică externă. Alinierea politicii externe naționale la politica externă a UE este o cerință pentru aderare, astfel încât acordul cu Rusia s-ar putea dovedi extrem de problematic pentru aspirațiile Serbiei de aderare la UE.

Președintele sârb Aleksandar Vucic este la putere de un deceniu și este adesea privit ca unul dintre liderii cei mai pro-ruși din Europa.
(Fotografie de Valeria Mongelli/Bloomberg prin Getty Images)
ANONIM PREZINȚE că SERBIA ESTE „MARIONEȚA LUI PUTIN”, RUSIA CAUTĂ SĂ EXTINDERĂ RĂZBOIUL ÎN EUROPA ȘI „DISTRAGEREA VESTULUI”
Uniunea Europeană și NATO ar dori să vadă o rezolvare a conflictului, dar președintele Vucic este o figură enigmatică căreia îi place să joace ambele părți ale diviziunii. În timp ce Serbia este un aspirant la UE, Vucic vorbește în mod regulat despre legăturile Serbiei cu Rusia și despre legătura sa personală cu Putin în scopuri politice interne. La fel ca Putin, Vucic invocă adesea trauma anilor 1990 pentru a consolida o narațiune a plângerii conform căreia Serbia a fost victima depășirii Occidentului.
Războiul Rusiei în Ucraina, în timp ce consolidează unitatea europeană nemaivăzută din zilele Războiului Rece, a răsturnat încercarea pragmatică a lui Vucic de a juca de ambele părți. Serbia s-a alăturat rezoluțiilor ONU care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia, referendumurile care anexează teritoriile din regiunea Donbas de est și a votat pentru dezlegarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.
Deși Vucic s-a mutat împotriva Rusiei în anumite privințe, Serbia este încă una dintre puținele națiuni care au fost reticente să se alăture sancțiunilor care vizează Rusia în urma invaziei. În plus, în timp ce aproape toate națiunile din Europa și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești, Serbia și-a menținut spațiul aerian deschis. Agravând și mai mult actul de echilibru în care se află Vucic, armata sârbă se antrenează atât cu NATO, cât și cu Rusia.
„Până acum, președintele Vucic a menținut cu succes acest act de echilibrare, cu toate acestea, spațiul pentru acest act de echilibrare continuă să se restrângă, pe măsură ce reprezentanții UE și SUA continuă să facă presiuni asupra Serbiei să se alinieze la Occident”, a spus Ivanov.
Disputa teritorială dintre Serbia și Kosovo în urma războiului din 1999 este nerezolvată și reprezintă un obstacol pentru continuarea integrării europene. Kosovo a fost o fostă provincie a Serbiei și a fost odată integrată în națiunea Iugoslaviei. NATO a condus o campanie de bombardare împotriva Iugoslaviei în 1999, care cuprindea Serbia și Muntenegru, pentru a-i apăra pe etnicii albanezi din Kosovo împotriva violenței din Belgrad. Aproape un deceniu mai târziu, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, iar Serbia refuză până acum să-și recunoască independența.

Oamenii țin un drapel rusesc mare în timpul unui miting în sprijinul Rusiei la Belgrad, Serbia, vineri, 4 martie 2022. Serbia respinge apelurile Uniunii Europene de a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei, invocând interese naționale.
(Foto AP/Marko Drobnjakovic)
INFLUENȚA RUSĂ ÎN CREȘTERE ÎN BALCANI, BALTII, EUROPA CENTRALĂ
Intervenția NATO, căreia Rusia s-a opus la acea vreme, rămâne un punct amar de disputa cu Occidentul și este adesea folosită de Putin pentru a-și justifica paranoia cu privire la invadarea NATO în teritoriul istoric al Rusiei. Resentimentele persistente față de ceea ce Rusia a perceput drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional de către NATO și refuzul de a recunoaște interesele Rusiei continuă să joace un rol major în relatarea războiului din Ucraina.
„În Serbia, unde oficialii joacă frecvent cartea victimei, Rusia este, prin urmare, descrisă drept dreptă, așa cum a fost de partea victimelor, mai degrabă decât ceea ce ei percep drept „făptuitori” NATO. Ca atare, cardul anti-NATO rezonează cu mulți sârbi din întreaga regiune, din Serbia până în Bosnia și Herțegovina”, a declarat Leon Hartwell, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, pentru Fox News Digital.
UE este adesea criticată pentru că nu a luat o poziție mai dură împotriva Serbiei și a poziției sale ambelor părți față de Rusia. Cu toate acestea, observatorii notează că recenta campanie de presiune a UE ar putea duce în sfârșit la schimbarea comportamentului Serbiei și la apropierea de Occident.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS