2 jurnaliști de investigație finlandezi condamnați pentru dezvăluirea secretelor naționale în articolul din 2017

Doi jurnalişti de investigaţie pentru un important cotidian din Finlanda au fost condamnaţi vineri pentru dezvăluirea secretelor apărării naţionale într-un articol din 2017 despre care procurorii spuneau că includea informaţii din documente clasificate, a declarat presa finlandeză.

Procuratura le-a cerut reporterilor Helsingin Sanomat Tuomo Pietilaina și Laura Halmi să primească pedepse cu închisoarea de la șase luni la un an, potrivit Huvudstadsbladet, un alt ziar din Finlanda. În schimb, un judecător i-a amendat.

Judecătorul Tribunalului Districtual Helsinki l-a achitat și pe managerul interimar al lui Helsingin Sanomat la acea vreme, Kalle Silfverberg. Toți trei au negat faptele greșite. Reporterii au spus că informațiile pe care le-au publicat sunt publice, a spus Huvudstadsbladet.

FINLANDA VĂ ADERĂ LA NATO FĂRĂ SUEDIA PE IMPINGEREA DIN TURCIA

Redactorul-șef al revistei Helsingin Sanomat Kaius Niemi, dreapta, vorbește cu avocatul său Kai Kotiranta, stânga, înaintea audierii pentru jurnaliştii Helsingin Sanomat care sunt acuzați că au dezvăluit secrete de stat la Helsinki, pe 25 august 2022.

Redactorul-șef al revistei Helsingin Sanomat Kaius Niemi, dreapta, vorbește cu avocatul său Kai Kotiranta, stânga, înaintea audierii pentru jurnaliştii Helsingin Sanomat care sunt acuzați că au dezvăluit secrete de stat la Helsinki, pe 25 august 2022.
(MARKKU ULANDER/Lehtikuva/AFP prin Getty Images)

Ziarul nu a dat cuantumul amenzilor, dar a spus că verdictul va avea o influență asupra știrilor despre activitățile de informații militare.

CEL MUL DIPLOMAT AL FINLANDEI SUNTEȘTE CĂ ȚARA S-AR POATE TREBUIE SĂ SE ADERĂ LA NATO FĂRĂ SUEDIA

Articolul din 16 decembrie 2017 din Helsingin Sanomat, unul dintre cele mai mari ziare din Finlanda, s-a concentrat pe activitățile Centrului de Cercetare pentru Informații din Finlanda, o agenție de informații militare. Povestea a dezvăluit locația brută și sarcinile unei unități de informații a forțelor de apărare ale Finlandei.

Judecătorul a constatat că articolul conţinea mai multe informaţii care ar fi trebuit păstrate secrete pentru a proteja securitatea Finlandei, a declarat radiodifuzorul finlandez YLE.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Un articol de urmărire planificat nu a fost publicat la ordinul redactorului-șef, după ce prima poveste a atras critici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *