Activist thailandez condamnat la 28 de ani după ce a defăimat monarhia țării în postări pe Facebook

Un tribunal din Thailanda a condamnat joi un activist politic în vârstă de 27 de ani la 28 de ani de închisoare pentru că a postat mesaje pe Facebook despre care se spune că defăimează monarhia țării, în timp ce două tinere acuzate de aceeași infracțiune au continuat greva foamei după ce au fost internate în spital.

Tribunalul din provincia nordică Chiang Rai a constatat că Mongkhon Thirakot a încălcat legea lesei maiestate în 14 din 27 de posturi pentru care a fost arestat în august anul trecut. Legea acoperă actualul rege, regina și moștenitorii săi și orice regent.

Legea lesei maiestate presupune o pedeapsă de închisoare de la trei până la 15 ani pentru fiecare incident pentru insultarea monarhiei, dar criticii spun că este adesea folosită ca un instrument pentru a anula disidența politică. Protestele pro-democrație conduse de studenți, care au început în 2020, au criticat în mod deschis monarhia, anterior un subiect tabu, ducând la urmăriri viguroase în temeiul legii, care anterior fusese relativ rar angajată.

TAILANDA VA EXTRADATE SUSPECTUL ÎN NOI ÎN 100 MILIOANE USD SCHEMA NJ DELI

Din noiembrie 2020, potrivit Thai Lawyers for Human Rights, o organizație de asistență juridică, cel puțin 228 de persoane, inclusiv 18 minori, au fost acuzate de încălcarea legii, chiar dacă mișcarea de protest s-a ofilit din cauza arestărilor și a dificultăților de a desfășura proteste în timpul pandemia COVID-19.

Tribunalul Chiang Rai a constatat că 13 mesaje postate de Mongkhon, un comerciant de îmbrăcăminte online, nu au încălcat legea deoarece se refereau la regretatul rege Bhumibol Adulyadej, tatăl actualului rege Maha Vajiralongkorn, sau nu menționau o anumită personalitate regală. Mongkhon a fost găsit vinovat și condamnat la trei ani de închisoare pentru fiecare dintre celelalte 14 posturi. Pedeapsa totală de închisoare de 42 de ani a fost redusă cu o treime, la 28 de ani, datorită cooperării lui Mongkhon cu instanța.

Activistul politic Mongkhon Thirakot face gestul pro-democrației unui salut cu trei degete înainte de a merge în instanță în Thailanda, pe 26 ianuarie 2023.

Activistul politic Mongkhon Thirakot face gestul pro-democrației unui salut cu trei degete înainte de a merge în instanță în Thailanda, pe 26 ianuarie 2023.
(Avocați thailandezi pentru drepturile omului prin AP)

Mongkhon a fost eliberat pe cauțiune în timp ce cazul său este în apel, cu condiția ca el să nu se angajeze în acte care dăunează monarhiei sau să părăsească țara.

Procedurile în temeiul legii lesei maiestate au atras recent o atenție sporită a publicului din cauza grevei foamei din închisoare a două activiste acuzate de infracțiunea.

Cei doi, Tantawan „Tawan” Tuatulanon și Orawan „Bam” Phupong, au fost eliberați pe cauțiune, dar au anunțat la începutul acestei luni că își revocă propria eliberare pentru a se întoarce în închisoare în solidaritate cu alții ținuți în așteptarea procesului pentru aceeași acuzație. Ei au emis cereri inclusiv reforma sistemului de justiție, eliberarea deținuților politici și restaurarea libertăților civile prin abolirea legislației precum legea lesei maiestate.

ANTRENORUL ȘEF RECENT DEMIS A CUMPĂRAT BILET SINGUR ÎN TAILANDA, ÎMPĂRÂND ECHIPELE INTERESATE DE SERVICII: RAPORT

După trei zile înapoi în închisoare, au început o grevă a foamei în care nu consumă nici alimente, nici lichide, o tactică care pune viața în pericol. Marți au fost transferați de la spitalul închisorii într-un spital de stat cu facilități mai bune.

Pe măsură ce greva lor continua, susținătorii au organizat mici proteste.

Partidul de opoziție Move Forward, care a oferit sprijin, a propus modificarea legii lesei maiestate, dar nu a fost luată nicio măsură în Parlament.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Propunerea ar reduce pedeapsa pentru defăimarea regelui la maximum un an de închisoare și o amendă de până la 9.160 de dolari, în timp ce o infracțiune împotriva reginei, moștenitorilor regelui sau regentului ar fi pasibilă de o pedeapsă de maximum șase luni de închisoare. și o amendă de până la 6.100 USD.

“Întregul sistem de justiție thailandez are o problemă, la fel și aplicarea legii lesei maiestate, care este folosită și ca instrument politic. Thailanda trebuie să rezolve acest lucru și să-și îmbunătățească sistemul de justiție distorsionat”, a declarat Pita Limjaroenrat, liderul partidului. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *