Caietul reporterului: Ce face Rusia în Africa?

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost primit săptămâna aceasta într-o mână de țări africane, de la cele cu economii mari — Africa de Sud și Angola — până la micul regat Eswatini, ultima monarhie absolută din Africa, și Eritreea, una dintre cele cinci. țările să voteze împotriva unei rezoluții ONU în martie care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aceasta a fost a doua vizită a lui Lavrov pe continent în șase luni. Având în vedere un număr tot mai mic de parteneri comerciali sub un mănuș tot mai mare de sancțiuni, călătoria părea să fie planificată ca un stimulent de imagine pentru Moscova.

„Cred că adevăratul mesaj din spatele turneului Lavrov este că Rusia nu este la fel de izolată la nivel internațional, poate, așa cum crede Occidentul sau și-ar dori să creadă”, a declarat John Lechner, expert în Rusia și Africa, la Fox News. El a spus că ministrul de externe a vrut să arate că „Rusia mai are câțiva prieteni, chiar și după războiul dezastruos din Ucraina”.

Din cauza acelui război dezastruos, nu este clar cât de mult poate oferi Rusia Africii. Dar influența în continuă creștere a Moscovei asupra continentului a atras multă atenție recent. De exemplu, marina Rusiei se va alătura Chinei și Africii de Sud în exerciții comune luna viitoare. Rusia este cel mai mare exportator de arme către Africa.

VIZITA LUI YELLEN ÎN AFRICA DE SUD: „NU ÎN special BUN VENIT CALDO”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul de externe al Africii de Sud Naledi Pandor la conferința de presă după discuțiile de la Johannesburg.  (Reuters.)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul de externe al Africii de Sud Naledi Pandor la conferința de presă după discuțiile de la Johannesburg. (Reuters.)

Rusia este, de asemenea, implicată în unele proiecte de explorare energetică, un alt efort care creează locuri de muncă pentru oamenii săi. Destul de puține țări africane au apelat la Moscova și unii dintre mercenarii săi mai nemiloși, cum ar fi notoriul grup Wagner, pentru a ajuta la susținerea guvernelor instabile. Din aceste relații au apărut, se pare, oferte umbroase favorabile Rusiei pentru exploatarea materialelor naturale prețioase. Dar Lechner spune că amploarea relațiilor comerciale ale Rusiei cu Africa (20 de miliarde de dolari în total) este mai mică decât cele ale Statelor Unite (până la 60 de miliarde de dolari), care sunt, la rândul lor, mai mici decât cele ale Chinei (estimate la 190 de miliarde de dolari).

Se spune că influența Chinei în Africa, în special, a determinat-o în călătoria de zece zile pe continent a secretarului de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, pentru a consolida implicarea. Călătoria ei s-a potrivit cu cea a lui Lavrov. Yellen a fost definitivă cu privire la angajamentul SUA, anunțând câteva inițiative, inclusiv sprijinirea Africii în tranziția către energiile regenerabile.

„Statele Unite sunt all-in cu Africa și all-in cu Africa”, a spus ea, adăugând: „Angajamentul nostru nu este tranzacțional și nu este pentru spectacol”. Conștientă că unii șefi de stat africani nu au reușit să condamne Moscova pentru atacul Ucrainei, ea a subliniat că conflictul are consecințe directe pentru Africa.

„Războiul Rusiei și armonizarea alimentelor au exacerbat insecuritatea alimentară și au cauzat suferințe nespuse, iar vânturile economice globale cauzate de acțiunile unui singur om, președintele Putin, creează o frecvență inutilă asupra economiei Africii”.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și ministrul de finanțe al Africii de Sud, Enoch Godongwana, participă la discuții bilaterale, la birourile de trezorerie din Pretoria, Africa de Sud, 26 ianuarie 2023. REUTERS/Siphiwe Sibeko

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și ministrul de finanțe al Africii de Sud, Enoch Godongwana, participă la discuții bilaterale, la birourile de trezorerie din Pretoria, Africa de Sud, 26 ianuarie 2023. REUTERS/Siphiwe Sibeko

RUSIA ȘI SUA JOCEI PENTRU SPRIJIN PENTRU AFRICA

L-am întrebat pe John Lechner de ce unele țări africane nu fac această legătură sau cel puțin continuă să se mulțumească să ceară asistență Rusiei și să încheie înțelegeri cu o țară care măcelează zeci de mii de vecini săi.

“La sfârșitul zilei, fiecare țară trebuie să se gândească mai întâi la propriile priorități locale de securitate. În țările în care sunt mercenarii ruși, sunt țări care sunt în conflict. Nu cred că îi întrebăm neapărat pe ucraineni dacă le pasă sau nu. despre ceea ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau Sudan sau Mali”, spune el, menționând unele țări în care se știe că forțele Rusiei sunt active. „Deci nu ar trebui să ne așteptăm neapărat ca centralafricanii să gândească ei înșiși în acest fel”.

Despre lipsa de condamnare a războiului, nu doar în unele țări africane, ci și în părți ale Orientului Mijlociu, de exemplu, care au păstrat tăcerea. Lechner spune că pare să fie vorba despre afirmarea agenției și a realpolitikului de bază.

„Intervenția Rusiei în Siria a făcut din țară un alt agent de putere în regiune, mai ales într-un moment în care există cel puțin teama că America se va dezlega mai mult din Orientul Mijlociu, cu mai multă concentrare în Asia Pacific”.

Președintele american Joe Biden susține remarci principale la un forum de afaceri SUA-Africa la Summitul liderilor SUA-Africa din 2022 de la Washington, 14 decembrie 2022. REUTERS/Kevin Lamarque

Președintele american Joe Biden susține remarci principale la un forum de afaceri SUA-Africa la Summitul liderilor SUA-Africa din 2022 de la Washington, 14 decembrie 2022. REUTERS/Kevin Lamarque
(REUTERS/Kevin Lamarque)

CHINA CARE SĂ NE AFLANCĂ ÎN AFRICA ÎN CUM SOMALIA SE CONfruntă cu terorismul, seceta și foametea

„Rusia este capabilă să vorbească atât cu Iranul, cât și cu Israelul, de exemplu și, în plus, este, de asemenea, un important producător de petrol în sine. Așa că cred că menținerea acestor relații și linii de comunicare și cooperare este importantă pentru propriile interese”.

Și înapoi în Africa, spune Lechner, s-ar putea să fie precaut să ia partid într-un nou Război Rece. Nu numai asta, dar anumite țări consideră brutalitatea luptătorilor Wagner ai Rusiei drept ultima șansă de a înăbuși milițiile și rezistența în locurile în care forțele de menținere a păcii occidentale mai reținute au eșuat, așa că probabil că vor ține Rusia cel puțin relativ aproape atâta timp cât servește interesele. a celor aflati la putere.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *