Iranul are suficient uraniu foarte îmbogățit pentru a construi „mai multe” arme nucleare dacă vrea, avertizează acum cel mai înalt oficial nuclear al Națiunilor Unite. Dar eforturile diplomatice menite să-și limiteze din nou programul atomic par mai puțin probabile ca niciodată, deoarece Teheranul înarmează Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și tulburările zguduie Republica Islamică.
În timp ce a oferit marți o avertizare că „trebuie să fim extrem de atenți” în descrierea programului Iranului, Rafael Mariaono Grossi de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a recunoscut fără îndoială cât de mare a crescut stocul de uraniu bogat îmbogățit al Teheranului.
„Un lucru este adevărat: au adunat suficient material nuclear pentru mai multe arme nucleare, nu una în acest moment”, a spus Grossi.
Gross a asigurat miercuri o subcomisie a Parlamentului European de la Bruxelles că Iranul nu a construit încă o armă nucleară, iar Occidentul ar trebui să-și dubleze eforturile pentru a-i împiedica să facă acest lucru.
Chiar și la apogeul tensiunilor anterioare dintre Occident și Iran, înainte de acordul nuclear din 2015, Iranul nu a îmbogățit niciodată uraniul la fel de mult ca acum.
De luni de zile, experții în neproliferare au sugerat că Iranul avea suficient uraniu îmbogățit cu până la 60% pentru a construi cel puțin o armă nucleară – deși Teheranul a insistat de mult timp că programul său este în scopuri pașnice. Uraniul îmbogățit la mai mult de 90% poate fi transformat în arme. Iranul are 70 de kilograme (154 de lire sterline) de uraniu îmbogățit până la 60% puritate și 1.000 de kilograme până la 20% puritate, a spus Grossi.

În această fotografie publicată miercuri, 22 mai 2019 de site-ul oficial al biroului liderului suprem iranian, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei vorbește cu un grup de studenți din Teheran, Iran. (Biroul Liderului Suprem iranian prin AP)

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, susține o conferință de presă la aeroportul din Viena la întoarcerea din Teheran, Iran, la Viena, Austria, 5 martie 2022.
(AP Foto/Lisa Leutner, fișier)
Diplomatul argentinian s-a referit apoi la celebrul discurs al lui Benjamin Netanyahu din 2012 la Națiunile Unite, unde premierul israelian a îndemnat Adunarea Generală a Națiunilor Unite să tragă „o linie roșie clară” pentru a opri Iranul să dezvolte arme nucleare.
Într-un gest teatral, Netanyahu a ridicat un desen cu o bombă sferică asemănătoare cu desenele animate și a tras o linie roșie sub siguranță, „înainte ca Iranul să finalizeze a doua etapă de îmbogățire nucleară pentru a face o bombă”, a spus el.
“Nu este o întrebare dacă Iranul va primi bomba. Întrebarea este în ce stadiu putem opri Iranul să primească bomba”, a spus Netanyahu.
IRANUL ȚINE EXERCIȚII MILITARE DE MAI MILITARE ÎN MAIOR CĂI DE APĂ PETROLIERE ÎN „RĂZBOIUL DINNAINTE DE RĂZBOI”
Analiştii subliniază ceea ce s-a întâmplat cu Coreea de Nord, care ajunsese la un acord în 1994 cu SUA pentru a abandona programul său de arme nucleare. Acordul s-a prăbușit în 2002. Până în 2005 și precaut față de intențiile SUA după invadarea Irakului, Phenianul a anunțat că a construit arme nucleare. Astăzi, Coreea de Nord are rachete balistice concepute pentru a transporta focoase nucleare care sunt capabile să ajungă în SUA
Diplomații iranieni au indicat de ani de zile predica liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei ca pe o fatwa obligatorie, sau edict religios, conform căreia Iranul nu ar căuta o bombă atomică. Cu toate acestea, oficialii iranieni în ultimele luni au început să vorbească deschis despre perspectiva construirii de arme nucleare.
Discuțiile dintre Iran și Occident s-au încheiat în august cu un „text final” al unei foi de parcurs privind restabilirea acordului din 2015 pe care Iranul până astăzi nu l-a acceptat.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, la dreapta, vorbește cu ministrul de externe al Iranului Hossein Amirabdollahian, la stânga, în timpul întâlnirii lor de la Teheran, Iran, 5 martie 2022.
(Fotografie AP, fișier)
Pe măsură ce rialul iranian scade în continuare la minime istorice față de dolar, pe fondul crizelor sale, oficialii iranieni, inclusiv ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, au făcut și afirmații nesusținute despre oficialii americani că au acceptat cererile lor sau că banii înghețați în străinătate sunt eliberați.
La Departamentul de Stat al SUA, negările cu privire la pretențiile Iranului au devenit din ce în ce mai accentuate.
„Am auzit o serie de declarații de la ministrul de externe iranian care sunt dubioase, dacă nu chiar minciuni, așa că aș ține cont de acest context mai larg atunci când ați indicat declarațiile ministrului de externe iranian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Luni ca răspuns la o întrebare.
IRAN EXECUTAREA RELAȚIILOR NAȚIONALE BRITANICE DE DEFINIȚIE, SPRIJINUL ACCORDULUI NUCLEAR ÎN REGATUL UNIT: RAPORT
În decembrie 2022, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că acordul nuclear cu Iranul „nu este punctul nostru de interes în acest moment”, menționând că administrația se concentrează în schimb pe sprijinirea cetățenilor care protestează împotriva morții lui Mahsa Amini, o tânără reținută în septembrie de autoritățile țării. poliție morală.
“Cerințele Iranului sunt nerealiste. Ele depășesc cu mult domeniul de aplicare al JCPOA”, a spus Price, folosind acronimul pentru acord, Joint Comprehensive Plan of Action.
Criticii spun că declarațiile administrației Biden din această lună arată loialitatea sa nespusă față de JCPOA care, conform unui studiu al unui think tank din SUA, ar fi canalizat. 275 miliarde USD în beneficii to Teheranul în primul său an și 1 trilion de dolari până în 2030.
Un purtător de cuvânt al senatorului Cruz, R-Texas, a declarat pentru Fox News Digital că „Senatorul Cruz consideră că administrația Biden este obsedată din punct de vedere ideologic să reintre la un acord nuclear cu Iranul și că fac tot posibilul pentru a menține această posibilitate deschisă. El crede că acordă prioritate față de alte interese critice pe care susțin că le au, inclusiv sprijinirea protestelor conduse de femei împotriva regimului iranian și ajutarea aliaților noștri ucraineni să elimine forțele ruse și iraniene folosind drone pentru a devasta ținte militare și civile ucrainene”.

În această fotografie publicată de Comandamentul Central al armatei americane prin intermediul Forțelor de Apărare Israelului, avioane americane și israeliene survolează Israelul în timp ce participă la exercițiul comun Juniper Oak, marți, 24 ianuarie 2023.
(Forța de Apărare a Israelului/Comandamentul Central al Armatei SUA, prin AP)

În această fotografie de la Marina SUA, crucișătorul de rachete ghidate de clasă Ticonderoga USS Leyte Gulf navighează cu distrugătorul de rachete ghidate de clasă Arleigh Burke USS Truxtun, ca parte a exercițiului Juniper Oak cu Israelul în Marea Mediterană, marți, ianuarie. 24, 2023.
(Sub ofițer clasa a 2-a Christine Montgomery/US Navy prin AP))
Price și alții din administrația lui Biden spun că orice discuții viitoare cu Iranul rămân în afara mesei, în timp ce Teheranul reprimă protestele Amini de luni de zile. Cel puțin 527 de persoane au fost ucise și peste 19.500 au fost arestate pe fondul tulburărilor, potrivit Activiștilor pentru Drepturile Omului din Iran, un grup care monitorizează protestele.
CRITICII ÎN PLEAZĂ ADMINISTRAȚIA BIDEN PENTRU CĂ NU A PLEȘT DE LA ACORDUL NUCLEAR CU IRAN, în ciuda retoricii recente
O altă parte a exasperarii americanilor – și din ce în ce mai mult a europenii – vine din cauza Iranului care înarmează Rusia cu dronele purtătoare de bombe care au vizat în mod repetat centrale electrice și ținte civile în toată Ucraina. Rămâne neclar ce se așteaptă să obțină Teheranul, care are o istorie tensionată cu Moscova, pentru aprovizionarea Rusiei cu arme. Un parlamentar iranian a sugerat că Republica Islamică ar putea obține avioane de luptă Sukhoi Su-35 pentru a-și înlocui vechiul ei trecător compus în principal din avioane de război americane dinainte de 1979, deși un astfel de acord nu a fost confirmat.
Astfel de avioane de luptă ar oferi o apărare antiaeriană cheie pentru Iran, mai ales că site-urile sale nucleare ar putea fi din ce în ce mai privite. Israelul, care a desfășurat lovituri pentru a opri programele nucleare în Irak și Siria, a avertizat că nu va permite Iranului să obțină o bombă nucleară.
Statele Unite și Israel și-au lansat, de asemenea, cel mai mare exercițiu aerian, terestre și maritim comun vreodată, cu 6.400 de soldați americani participanți, peste 1.500 de soldați israelieni, folosind peste 140 de avioane, 12 nave navale, sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate și lansări multiple. sisteme de rachete, într-o operațiune numită Juniper Oak 23.2.
Oficialii de la Pentagon au spus că operațiunea sporește capacitatea Washingtonului de a răspunde la situații neprevăzute și „subliniază angajamentul SUA față de regiunea Orientului Mijlociu”.
Pentagonul a descris exercițiul ca „nu este menit să fie orientat în jurul unui singur adversar sau amenințare”. Cu toate acestea, vine pe fondul tensiunilor crescute cu Iranul și include realimentarea aeriană, țintirea și suprimarea apărării aeriene inamice – capacități care ar fi cruciale în desfășurarea atacurilor aeriene.
Deocamdată, Grossi a spus că nu a existat „aproape nicio activitate diplomatică” în încercarea de a restabili acordul nuclear cu Iranul, un acord pe care îl descrie acum drept „o coajă goală”. Dar el a cerut totuși mai multă diplomație, deoarece Teheranul ar trebui să proiecteze și să testeze orice posibilă armă nucleară.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
„Nu ar trebui să renunțăm”, a spus el.
Benjamin Weinthal de la Fox News și Associated Press au contribuit la acest raport.