Muzeele din Marea Britanie se sfiesc să folosească „mumie” pentru a descrie rămășițele egiptene antice: este „dezumanizant”

„Un cadavru egiptean mort, sau o matriarhă britanică vie”, se citi indiciul pe care Alex Trebek l-a dat lui Jeopardy! concurenți la un episod din februarie 2015.

“Ce este o mumie?” a răspuns unul dintre concurenți.

Deși Trebek a acceptat răspunsul, un administrator de muzeu din Marea Britanie s-ar putea să nu spună exact această formulare.

Vizitatorii văd unele dintre mumiile egiptene la British Museum din Londra.

Vizitatorii văd unele dintre mumiile egiptene la British Museum din Londra.
(Bryan Chan/Los Angeles Times prin Getty Images)

Muzeele Naționale Scoția din Edinburgh și Muzeul Marelui Nord: Hancock din Newcastle au decis să evite utilizarea termenului „mumie”, preferând „rămășițe mumificate” sau „persoană mumificată”.

„Cuvântul „mumie” nu este incorect, dar este dezumanizant, în timp ce utilizarea termenului „persoană mumificată” încurajează vizitatorii noștri să se gândească la individ”, a explicat pentru Daily Mail o purtătoare de cuvânt de la National Museums Scotland.

HAIA SOPHIA: UN REPER CARE A FOST CONVERTIT DIN BISERICA ÎN GASCHEIE, ÎN MUZEU ȘI APOI DIN NOU MOSCHEE

„Acolo unde cunoaștem numele unui individ îl folosim, altfel folosim „bărbat, femeie, băiat, fată sau persoană mumificat” pentru că ne referim la oameni, nu la obiecte”, a adăugat ea.

Jo Anderson, asistent de arheologie la Muzeul Great North, a explicat schimbarea limbii într-o postare lungă pe blog din 2021. Blogul s-a concentrat în mod special pe Irtyru, o femeie antică care a fost expusă în Newcastle pentru o perioadă considerabilă.

„Cuvântul „mumie” evocă acum adesea imaginea unei creaturi supranaturale sau a unui monstru”, a explicat Anderson, adăugând că ea speră că acești bărbați și femei din vechime vor fi tratați ca „oameni adevărați care erau cândva în viață și aveau convingeri foarte specifice despre modul în care au cadavrele ar trebui tratate după moarte”.

British Museum din Londra a respins afirmația Daily Mail potrivit căreia ei înșiși au interzis termenul, dar au fost de acord cu abordarea colegilor lor din Edinburgh și Newcastle.

Personalul muzeului vede Masca de mumie a lui Monstuef și Coroana lui Monstuef la Muzeele Naționale din Scoția din Edinburgh.

Personalul muzeului vede Masca de mumie a lui Monstuef și Coroana lui Monstuef la Muzeele Naționale din Scoția din Edinburgh.
(Fotografia de Jeff J Mitchell/Getty Images)

Orașul francez crede că Madonna ar putea deține pictura pierdută în timpul primului război mondial, cere împrumut

Separat de dezbaterea lingvistică, rămâne o problemă vie dacă este etic să arăți corpurile umane în acest fel.

Anderson a descris mai multe moduri în care rămășițele lui Irtyru au fost profanate, inclusiv desfacerea bandajelor ei de către trei chirurgi în fața unui public cu bilet și aplicarea de șelac.

„Un șurub mare și un inel au fost atașați prin craniu pentru a-i permite să fie atârnată în poziție verticală. În același timp, o capsă mare de metal a fost introdusă în coloana vertebrală a lui Irtyru, care a fixat-o de plintele sicriului de dedesubt”, a scris Anderson.

Chiar și mumiile care nu au fost tratate astfel sunt afișate în afara contextului lor original, un alt punct de disputa.

Între timp, arheologii din Saqqara, Egipt, au descoperit un mormânt faraonic care conține ceea ce ar putea fi cea mai veche și cea mai completă mumie care nu a fost descoperită încă în țară, potrivit unei declarații de joi a liderului echipei de excavare.

Mumia veche de 4.300 de ani a fost identificată drept un bărbat pe nume Hekashepes. El a fost găsit la fundul unui puț de 15 metri într-un grup recent descoperit de morminte din dinastia a V-a și a VI-a.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Rămâne de văzut dacă Hekashepes va fi expus vreodată.

Reuters a contribuit la acest raport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *