Obuzele rusești au făcut 10 civili ucraineni morți și 20 răniți, spune Zelensky

Un nou baraj de bombardamente rusești a ucis cel puțin 10 civili ucraineni și a rănit alți 20 într-o zi, a anunțat vineri biroul președintelui Ucrainei, în timp ce țara lucrează pentru a se recupera după un val anterior de atacuri cu rachete rusești și atacuri cu drone.

Oficialii regionali au spus că orașele și satele din est și sud care sunt la îndemâna artileriei ruse au avut cel mai mult de suferit. Șase persoane au murit în regiunea Donețk, două în Herson și două în regiunea Harkov. Cu o zi mai devreme, rachetele și dronele autopropulsate pe care forțele ruse le-au tras au lovit mai adânc teritoriul ucrainean, ucigând cel puțin 11 persoane.

Bombardările au urmat anunțurilor din partea Statelor Unite și Germaniei privind planurile de a expedia tancuri puternice pentru a ajuta Ucraina să se apere. Alte țări occidentale au spus că vor împărți și tancuri moderne din stocurile lor.

Moscova s-a frământat de această mișcare și a acuzat națiunile occidentale că au intrat într-un nou nivel de confruntare cu Rusia.

UCRAINA SUNETĂ ALARME ÎN TOATE ȚĂRILE ÎN PRIN GRAVE DE DRONE RUSICE; ANTRENAMENTUL CU TANK DE VEST VA ÎNCEPE

Un tanc rusesc distrus este văzut pe ecran în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de prima aniversare la Kiev, Ucraina, pe 26 ianuarie 2023.

Un tanc rusesc distrus este văzut pe ecran în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de prima aniversare la Kiev, Ucraina, pe 26 ianuarie 2023.
(Danylo Antoniuk/Agenția Anadolu prin Getty Images)

Guvernatorul Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că armata rusă a folosit muniții cu fosfor care ardeau înverșunat în bombardarea satului Zvanivka, la aproximativ 20 de kilometri nord de Bakhmut, un oraș care a devenit centrul unui blocaj obositor în ultimele luni. Obuzul a afectat, de asemenea, clădiri de apartamente și două școli din orașul din apropiere Vuhledar, a spus Kyrylenko.

Guvernatorul regiunii vecine Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că bombardamentele ucrainene au lovit două baze rusești din orașele ocupate Kreminna și Rubijne, ucigând și rănind „zeci” de soldați ruși. Afirmația lui nu a putut fi verificată independent.

Mai la sud, trupele ruse au reluat bombardarea orașului Nikopol, peste râul Nipru, față de centrala nucleară Zaporizhzhia deținută de Rusia, distrugând clădiri de apartamente, conducte de gaz, linii electrice și o brutărie, au spus oficialii.

Vineri, separat, autoritățile ruse au luat noi pași în efortul lor de luni de zile și criticat pe scară largă de a grefa patru provincii ucrainene pe teritoriul deja vast al Rusiei. Ei au spus că provinciile anexate ilegal se vor schimba din fusul orar care acoperă Kievul în cel din Moscova.

Schimbarea în regiunile de sud și de est al Ucrainei pe care Rusia le-a declarat parte a teritoriului său în urmă cu patru luni – Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson – va avea loc „în viitorul apropiat”, a declarat Ministerul Industriei și Comerțului al Rusiei. Mișcarea vine ca parte a ceea ce ministerul a numit „sincronizarea treptată” a legislației ruse după „admiterea celor patru subiecte”.

Anunțul extrem de orchestrat al președintelui rus Vladimir Putin privind anexările ilegale a venit în ciuda condamnării internaționale larg răspândite și a faptului că Rusia nu a controlat pe deplin zonele pe care le-a anexat. Rusia pretinde că controlează aproape tot Lugansk și aproximativ jumătate din Donețk.

La mai puțin de 1-1/2 lună de la anexări, Rusia a pierdut controlul asupra orașului Herson și a unor părți largi din teritoriul înconjurător în urma unei contraofensive ucrainene. Herson a fost singura capitală regională capturată de Rusia de la începutul invaziei pe 24 februarie, iar pierderea sa a dat o lovitură grea Kremlinului.

Desfășurarile occidentale planificate de tancuri moderne pentru Ucraina au rămas în mintea multor vineri.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pentru CTV din Canada că țara sa este pregătită să trimită 60 de tancuri moderne – jumătate dintre ele modelul PT-91, care a fost construit în Polonia între 1994 și 2001 ca o versiune modernizată a T-72M1 din era sovietică. El a spus că aceste livrări vor veni pe lângă planurile Poloniei de a trimite 14 dintre Leopard 2, după ce Berlinul a aprobat alți aliați să trimită tancurile de fabricație germană în Ucraina.

RUSIA REACȚIONEAZĂ LA LIVRĂRILE DE TANQUE CARE NOI, GERMANIA ÎN UCRAINA: „IMPLICAREA DIRECTĂ ÎN CONFLIC”

Oamenii se adună într-o stație de metrou folosită ca adăpost de bombă în timpul unui atac cu rachetă la Kiev, Ucraina, joi, 26 ianuarie 2023.

Oamenii se adună într-o stație de metrou folosită ca adăpost de bombă în timpul unui atac cu rachetă la Kiev, Ucraina, joi, 26 ianuarie 2023.
(AP Foto/Efrem Lukatsky)

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că furnizarea de tancuri occidentale către Ucraina nu va schimba situația în favoarea Kievului, ci mai degrabă „aduce țările din Occident la un nou nivel de confruntare cu țara și poporul nostru”.

Guvernul german a insistat vineri că nu se vede în conflict direct cu Rusia, după ce Moscova a profitat de comentariile primului diplomat al Germaniei în această săptămână care sugerau contrariul.

În timpul unei dezbateri de marți cu parlamentarii din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ministrul de externe Annelena Baerbock a spus că este important ca țările europene să evite un „joc al vinei” atunci când este vorba de a discuta despre sprijinul pentru Ucraina „pentru că ducem un război împotriva Rusia și nu unul împotriva celuilalt”.

Întrebată despre aceste comentarii, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, s-a referit la o linie formulată de cancelarul german Olaf Scholz și a declarat vineri reporterilor la Berlin că „cancelarul a subliniat întotdeauna că NATO și Germania nu sunt părți la acest război de atac al Rusiei împotriva Ucraina.”

„Susținem Ucraina, dar nu suntem părți la război”, a adăugat ea.

În alte evoluții:

– Oficialii germani au declarat că țara a fost vizată de o serie de atacuri cibernetice de origine rusă aparentă săptămâna aceasta, în urma deciziei de a furniza tancuri moderne Ucrainei. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne a declarat că așa-numitele atacuri de denegare a serviciului, în care site-uri web sau rețele întregi sunt bombardate cu solicitări în încercarea de a le face inaccesibile, au fost observate miercuri și joi și „au fost în mare parte combătute sau nu au avut. impact grav.”

– Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat, a declarat că Rusia a folosit joi ultimele sale rachete hipersonice Kinzhal pentru a lovi instalațiile energetice din regiunile Kiev și Zaporizhzhia. El a spus că Ucrainei nu are apărare împotriva Kinzhal, adăugând că Rusia are puține astfel de rachete și le folosește mai ales împotriva țintelor prioritare.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

O femeie se plimbă lângă o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachete rusești în orașul Glevakha, regiunea Kiev, Ucraina, pe 27 ianuarie 2023.

O femeie se plimbă lângă o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachete rusești în orașul Glevakha, regiunea Kiev, Ucraina, pe 27 ianuarie 2023.
(Fotografie de Oleksii Chumachenko/Agenția Anadolu prin Getty Images)

Ihnat a spus în remarci televizate că Rusia a folosit și rachete Kh-55 – rachete lansate de aer care au fost concepute pentru a transporta focoase nucleare – cu focoase false pentru a distrage atenția apărării aeriene a Ucrainei.

– Presa de stat rusă declară că organul de control al comunicațiilor de stat a restricționat accesul la site-urile CIA și FBI pentru că ar fi răspândit materiale „conținând informații inexacte semnificative din punct de vedere social” și „discreditând” forțele armate ale Rusiei. Guvernul rus a făcut ilegală discreditarea trupelor sale sau răspândirea de „informații false” despre armată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *