Proprietarul TikTok a cheltuit sume record făcând lobby în 2022, deoarece se confruntă cu probleme de securitate națională și amenințări cu interzicerea

Compania-mamă chineză a TikTok, ByteDance și filialele sale au cheltuit o sumă record personală făcând lobby în 2022, deoarece gigantul rețelelor sociale se confruntă cu preocupări de securitate națională și amenințări cu interdicții în Statele Unite.

ByteDance și filialele sale au terminat anul trecut prin scăderea de aproximativ 1,2 milioane de dolari în activitatea sa de lobby în timpul celui de-al patrulea trimestru, arată noile dezvăluiri, ceea ce a adus totalul pentru 2022 la aproximativ 5,4 milioane de dolari. În 2021, compania a cheltuit aproape 5,2 milioane de dolari pentru campania sa de influență, maximul său anterior.

Ușoară creștere a lobby-ului a survenit în condițiile în care compania cu sediul la Beijing se confruntă cu o presiune tot mai mare în Statele Unite și reprezintă mai mult de dublul banilor pe care i-a investit în eforturile sale de influență cu doar doi ani în urmă. Criticii spun că guvernul chinez ar putea accesa datele utilizatorilor, cum ar fi istoricul de navigare și locația, și ar putea promova propaganda comunistă prin intermediul aplicației.

ByteDance a plătit lobbyiștilor Camerei SUA, Senatului, Biroului Executiv al Președintelui și Departamentului de Apărare în timpul celui de-al patrulea trimestru pentru a face lobby pe diverse probleme, inclusiv Legea interzicerea TikTok la Dispozitivele Departamentului de Securitate Internă, care interzice angajaților și contractorilor DHS să folosească TikTok pe computerele sale sau alte echipamente de tehnologie a informației.

SCHIFF ESTE PRĂJIT DUPĂ POSTARE VIDEO TIKTOK DESPRE PIERDEREA LOCULUI DE COMITET: „CHINA RĂDE DE NOI”

Compania-mamă chineză a TikTok, ByteDance, spune că datele utilizatorilor săi nu sunt partajate cu guvernul chinez.

Compania-mamă chineză a TikTok, ByteDance, spune că datele utilizatorilor săi nu sunt partajate cu guvernul chinez.
(Zheng Shuai/VCG prin Getty Images)

Temerile legate de popularul site de socializare au crescut în urma unui raport de anul trecut, care a arătat că o echipă TikTok din China a accesat datele utilizatorilor TikTok din SUA, inclusiv doi jurnalişti. ByteDance a concediat patru angajați din cauza acestei chestiuni.

„Dovezile că China folosește TikTok pentru a spiona și a influența cetățenii americani sunt clare și continuă să crească pe măsură ce timpul trece”, a scris luni senatorul republican de Florida Marco Rubio într-un articol de opinie Fox News Digital.

„Mai mult, influența Beijingului asupra ByteDance, compania-mamă a TikTok, este de netăgăduit. Nu numai că legea chineză obligă ByteDance să predea datele dintr-un moment dat, dar guvernul chinez deține și un pachet de acțiuni în subsidiara internă cheie a gigantului tehnologic”.

GAVIN NEWSOM SE AGAȚĂ DE CONTUL TIKTOK DUPĂ CELE MAI MULTE STATELE, CONGRÉSUL INTERZIAZĂ APLICȚIA DEținută de chinezi

Creșterea lobby-ului ByteDance a venit pe fondul preocupărilor de securitate națională și amenințărilor cu interzicerea.

Creșterea lobby-ului ByteDance a venit pe fondul preocupărilor de securitate națională și amenințărilor cu interzicerea.
(Marijan Murat/alianță de imagine prin Getty Images)

Un număr tot mai mare de state interzic cel puțin parțial TikTok. Congresul a interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale federale în proiectul de lege omnibus pe care președintele Biden a semnat cu câteva săptămâni în urmă. Forțele armate americane au interzis și TikTok pe dispozitivele militare.

Deși efortul de a restricționa TikTok a fost bipartizan, democrații încă folosesc în mare măsură aplicația pe dispozitivele lor personale. O analiză a Statelor Unite a constatat că cel puțin 32 de membri ai Congresului – toți democrați și unul independent – aveau conturi TikTok la începutul lunii ianuarie. Cel puțin jumătate dintre acești membri fie „sed în prezent, fie au făcut parte anterior în comisii care se ocupă de afaceri externe, armata SUA, investigații și securitate națională”.

ByteDance a susținut că datele utilizatorilor nu sunt partajate cu guvernul chinez.

COMPANIA-MAMĂ TIKTOK concediază angajații care au OBȚINUT DATE ALE UTILIZATORULUI NOI: „FOLOSIRE GROSITĂ A AUTORITĂȚII LOR”

TikTok este printre cele mai frecvent descărcate aplicații de social media din întreaga lume, precum și din Statele Unite – în special printre utilizatorii tineri.

TikTok este printre cele mai frecvent descărcate aplicații de social media din întreaga lume, precum și din Statele Unite – în special printre utilizatorii tineri.
(CFOTO/Future Publishing prin Getty Images)

În încercarea de a evita interdicțiile mari din SUA, TikTok s-a oferit să-și sporească transparența, acordând oficialilor americani supravegherea algoritmilor săi, ca parte a unei reorganizări de 1,5 miliarde de dolari a operațiunilor sale din SUA.

ByteDance nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii Fox News Digital.

Jessica Chasmar și Breck Dumas de la Fox News au contribuit la reportaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *