Egiptul a dezvăluit joi zeci de noi descoperiri arheologice, inclusiv două morminte antice, la o necropolă faraonică aflată în afara capitalei Cairo.
Artefactele, descoperite în timpul unei săpături de un an, au fost găsite sub o incintă veche de piatră din apropierea piramidelor Saqqara și datează din dinastia a cincea și a șasea din Vechiul Regat, cuprinzând aproximativ 2500 î.Hr. până în 2100 î.Hr., a spus echipa de excavare.
Unul dintre mormintele descoperite aparținea unui preot din dinastia a V-a cunoscut sub numele de Khnumdjedef, în timp ce celălalt mormânt aparținea unui oficial pe nume Meri, un oficial al palatului care deținea titlul de „păzitor al secretelor”, a spus echipa. Alte descoperiri majore din săpătură includ statui, amulete și un sarcofag bine conservat.
MUZEELE din Marea Britanie se sfiesc să folosească „mumia” pentru a descrie rămășițele antice egiptene: este „dezhumanizant”
Cel mai renumit arheolog din Egipt și director al săpăturii, Zahi Hawass, a dezvăluit personal noile descoperiri din incinta de piatră, cunoscută sub numele de Gisr al-Mudir.
„Mi-am băgat capul înăuntru pentru a vedea ce era în interiorul sarcofagului: o mumie frumoasă a unui bărbat acoperit complet în straturi de aur”, a spus Hawass.

Lucrători egipteni din antichități sapă la locul piramidei trepte a lui Djoser din Saqqara, Egipt, pe 26 ianuarie 2023.
(AP Photo/Amr Nabil)
Situl Saqqara face parte dintr-o necropolă extinsă din vechea capitală a Egiptului, Memphis, care include renumitele piramide Giza, precum și piramide mai mici de la Abu Sir, Dahshur și Abu Ruwaysh. Ruinele din Memphis au fost desemnate un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în anii 1970.
Dezvăluirea de joi are loc pe fondul unui val de noi descoperiri anunțate de autoritățile egiptene în ultima săptămână. În apropierea orașului din sudul Luxor, autoritățile au spus că au găsit zeci de locuri de înmormântare din epoca Noului Regat, datând din 1800 î.Hr. până în 1600 î.Hr.. Descoperite în apropiere au fost ruinele unui oraș roman antic, se spune.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
Într-un anunț separat de marți, un grup de oameni de știință de la Universitatea Cairo a dezvăluit detalii necunoscute anterior despre un adolescent mumificat care datează din aproximativ 300 î.Hr. Folosind scanări CT, echipa de oameni de știință a reușit să arunce o nouă lumină asupra statutului social ridicat al băiatului, afirmând detaliile complicate ale amuletelor introduse în corpul său mumificat și tipul de înmormântare pe care a primit-o.
Egiptul își face deseori publicitatea în public descoperirile antice pentru a atrage mai mulți turiști, o sursă importantă de valută străină pentru țara nord-africană, aflată în lipsă de numerar. Sectorul a suferit o scădere îndelungată după tulburările politice și violența care au urmat revoltei din 2011.
Industria turistică din Egipt a fost, de asemenea, puternic lovită de pandemia de coronavirus și suferă în prezent de pe urma războiului din Ucraina. Atât Rusia, cât și Ucraina erau anterior o sursă mare de turiști care vizitau Egiptul.