Senatul din Minnesota cântărește mai multe protecții legale pentru avort

Senatul din Minnesota a început vineri dezbaterea asupra unui proiect de lege care să includă protecții extinse pentru drepturile la avort în statutele statului, ceea ce ar face dificilă retragerea viitoarelor instanțe.

Liderii legislativi democrați au accelerat proiectul de lege ca una dintre prioritățile lor principale pentru sesiunea din 2023 – ca reacție la decizia Curții Supreme a SUA vara trecută de a inversa Roe v. Wade. În timp ce o decizie a Curții Supreme din Minnesota din 1995, cunoscută sub numele de Doe v. Gomez, a susținut că constituția statului protejează drepturile la avort, sponsorii doresc să se asigure că aceste protecții rămân în vigoare, indiferent cine va participa la viitoarele instanțe.

Sute de oameni au strâns sălile din afara camerei Senatului înaintea dezbaterii. Susținătorii drepturilor la avort au scandat: „Hei, hei! Ho, ho! Interdicțiile avortului trebuie să dispară”, în timp ce adversarii au cântat imnul „Amazing Grace”.

BIDEN SECRETARUL HHS BECERRA VIZITĂ LEGISLATURA MINNESOTA, BUTURĂ PENTRU ABORT

Autorii au numit proiectul de lege „Pro Act”, prescurtare pentru „Protect Reproductive Actions”. Acesta ar stabili că „fiecare individ are dreptul fundamental de a lua decizii autonome cu privire la propria sănătate reproductivă a individului”, inclusiv avortul și contracepția.

Guvernatorul democrat Tim Walz speră să-l semneze înainte de sfârșitul lunii. Camera a adoptat-o ​​săptămâna trecută cu 69-65, toți republicanii s-au opus. Rep. Gene Pelowski, de Winona, a fost singurul democrat care a votat nu.

Liderii democraților din Senat au declarat înainte de dezbaterea de vineri că au voturile pentru a-l trimite guvernatorului. Ei dețin doar o majoritate de un singur loc, așa că nu și-au putut permite să piardă un singur vot, dar disciplina de partid s-a menținut ferm pe o pereche de voturi procedurale anticipate.

„De ce se tem din Minnesota este să vadă, potențial, că ceea ce s-a întâmplat la nivel federal cu Curtea Supremă a SUA s-ar putea întâmpla, într-un timp viitor, aici, în Minnesota”, a declarat senatorul democrat Jennifer McEwen, de la Duluth, șeful Senatului. a spus autorul în timp ce conducea dezbaterea. „Deciziile instanțelor noastre, susținerea drepturilor noastre fundamentale ale omului, sunt la fel de puternice ca și judecătorii care le susțin”.

Senatul Minnesota dezbate un proiect de lege care izolează și mai mult protecția împotriva avortului de potențialele provocări legale.

Senatul Minnesota dezbate un proiect de lege care izolează și mai mult protecția împotriva avortului de potențialele provocări legale.
(AP Foto/Steve Karnowski)

Parlamentarii republicani, care se plâng că Minnesota are unele dintre cele mai puține restricții privind avortul din țară, au încercat fără succes, în timp ce proiectul de lege a trecut prin procesul comisiei, să atașeze „balustrade”, cum ar fi interzicerea avorturilor în trimestrul al treilea. Au introdus vineri o serie de amendamente similare.

„Astăzi nu doar codificăm Roe v. Wade sau Doe v. Gomez, așa cum a indicat autorul, adoptăm cel mai extrem de lege din țară”, a spus liderul minorității republicane a Senatului Mark Johnson, de la East Grand Forks.

Minnesota avea mai multe restricții în vigoare, inclusiv o perioadă de așteptare de 24 de ore și cerințe de notificare a părinților, până când un judecător de la tribunalul districtual vara trecută le-a declarat neconstituționale. Un proiect de lege separat care trece prin Legislativ ar elimina acele restricții din actele normative în cazul în care hotărârea este anulată în apel. Acest proiect de lege ar abroga și cerințele de raportare statistică pe care judecătorul le-a lăsat în vigoare.

MINNESOTA DEMOCRAT ȘTERGE TWEET-UL PRO-ABORT CITÂND DURĂCITATEA DE „A FI MAMĂ” DUPĂ CONTACT ONLINE

Grupurile anti-avort spun că proiectele de lege, presupunând că vor fi adoptate, vor pune Minnesota în „partea extremă” a spectrului drepturilor la avort.

„Mamele și bebelușii merită o abordare mult mai umană și mai plină de compasiune”, a declarat Cathy Blaeser, co-director executiv al Minnesota Citizens Concerned for Life, într-un comunicat.

Dar dr. Sarah Traxler, director medical pentru Planned Parenthood North Central States, a declarat reporterilor că avorturile din trimestrul al treilea sunt „incredibil de rare” și au loc aproape întotdeauna în circumstanțe „foarte tragice”, cum ar fi anomalii fetale sau amenințări la adresa sănătății mamei. Ea a spus că acele decizii ar trebui luate între un pacient și furnizorul lor medical, nu la etajele Legislativului.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Cel mai recent raport anual al Departamentului de Sănătate din Minnesota privind avorturile a înregistrat un singur avort între 25 și 30 de săptămâni în 2021, niciunul nu a fost raportat ulterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *