Uniunea Europeană, Pfizer lucrează la un acord pentru a plăti mai mult pentru vaccinurile COVID-19 în schimbul unui volum mai mic

Bruxelles discută cu Pfizer și BioNTech posibilitatea de a reduce până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an în schimbul unui preț mai mare, a declarat o sursă care cunoaște discuțiile.

De asemenea, este pe masă o prelungire a termenului de livrare, eventual până în a doua jumătate a anului 2024, a spus sursa. Aceștia au refuzat să fie identificați, deoarece discuțiile sunt confidențiale.

Negocierile sunt în desfășurare și nu este clar care ar putea fi rezultatul final.

Discuțiile au loc pe fondul excesului global de vaccinuri cu COVID-19 și se referă la cel mai mare contract pentru vaccinuri dintre toate cele semnate de UE în timp ce pandemia a făcut furori.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a solicitat comentarii cu privire la discuțiile solicitate producătorilor de vaccinuri să colaboreze cu statele membre și Comisia „pentru a se asigura că acordurile reflectă situația în schimbare”.

Comisia „va continua în vederea adaptării aprovizionării cu doze de vaccin în anii următori și pentru a o extinde pe o perioadă mai mare de timp”, a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să comenteze cu privire la prețuri sau alte detalii.

SUA, PFIZER ating o ofertă de 3,2 miliarde USD pentru vaccinul împotriva COVID-19

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze detaliile discuțiilor, dar a spus că compania și-a dat dovadă de angajament continuu pentru a satisface preocupările statelor membre ale UE.

În ceea ce privește prețul, purtătorul de cuvânt al Pfizer a spus: „Am avut întotdeauna o abordare a prețurilor pe niveluri pentru vaccinul COVID-19, ghidată de volumele convenite și nivelurile de venit național, pentru a asigura echitatea între acordurile cu țări cu profiluri economice similare”.

Un purtător de cuvânt BioNTech a adăugat că compania lor „continuă(e) să lucreze cu Comisia Europeană și guvernele pentru a găsi soluții pragmatice, respectând în același timp principiile fundamentale convenite între părți la încheierea acordului”.

Un lucrător medical pregătește o doză de vaccin Pfizer-Bivalent împotriva coronavirusului la un centru de vaccinare din Nisa, Franța, pe 7 decembrie 2022. UE lucrează să plătească mai mult în schimbul unui volum mai mic de vaccinuri Pfizer după ce a acceptat să cumpere jumătate. un miliard de doze la începutul anului.

Un lucrător medical pregătește o doză de vaccin Pfizer-Bivalent împotriva coronavirusului la un centru de vaccinare din Nisa, Franța, pe 7 decembrie 2022. UE lucrează să plătească mai mult în schimbul unui volum mai mic de vaccinuri Pfizer după ce a acceptat să cumpere jumătate. un miliard de doze la începutul anului.
(REUTERS/Eric Gaillard)

Glut global

Deși excesul de vaccin este o problemă la nivel mondial, Europa se confruntă cu un exces deosebit de mare.

Majoritatea persoanelor din UE care doreau un curs primar de vaccin COVID-19 și cei care au fost eligibili ulterior pentru rapel, le-au primit. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a avertizat în noiembrie că utilizarea dozelor de rapel a fost dezamăgitoare.

În mai 2021, Bruxelles-ul a semnat un contract cu Pfizer și BioNTech pentru a cumpăra 900 de milioane de doze, cu opțiune pentru alte 900 de milioane de doze, până la sfârșitul anului 2023.

Aproximativ jumătate sau mai mult din primele 900 de milioane de doze din acel contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut anul trecut. UE nu a exercitat opțiunea suplimentară.

Aproximativ 328 de milioane de oameni din UE dintr-o populație totală de aproximativ 450 de milioane au primit cursul primar al unui vaccin, potrivit Our World in Data.

BIONTECH, PFIZER VĂ ÎNCEPE TESTAREA VACCINULUI UNIVERSAL PENTRU CORONAVIRUS

Discuțiile asupra dozelor nedorite sunt cele mai recente dintr-o serie de negocieri privind modificările la contractul din 2021. Bruxelles este sub presiune să reducă volumul, deoarece statele membre ale UE se plâng de bugete încordate și că nu doresc să cheltuiască bani pe doze inutile.

La 19,50 euro (21,22 dolari) în contractul din mai 2021, suma pe care guvernele europene sunt obligate contractual să o plătească în acest an totalizează între 7,8 miliarde și 9,75 miliarde de euro.

Nu este clar care ar fi prețul renegociat în Europa. În Statele Unite, Pfizer speră să percepe un preț de listă între 110 și 130 USD pe doză în toamnă, deși prețul respectiv nu include reducerile.

Oficialii UE au declarat de luni de zile că există o nepotrivire între oferta și cererea de vaccinuri COVID-19.

„Nu ne mai aflăm în vârful crizei, iar acest lucru are un impact direct asupra cererii noastre de vaccinuri, în timp ce finanțele publice sunt supuse unei presiuni mari în acest moment”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, la o reuniune a Consiliului European din decembrie.

„Contractele noastre de vaccinuri trebuie să țină cont de situația actuală, iar companiile ar trebui să dea dovadă de flexibilitate în acest sens”, a adăugat ea.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Vara trecută, cele două părți au convenit să întrerupă livrările pentru a oferi țărilor UE timp să administreze ceea ce au primit. Acest lucru a venit după ce guvernele UE au avertizat Pfizer și alte companii că milioane de doze ar putea fi irosite.

În noiembrie, ei au semnat un amendament care a oferit țărilor posibilitatea de a avea doze livrate și depozitate în depozite, un alt semn al surplusului de aprovizionare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *