Zelensky avertizează Comitetul Internațional Olimpic împotriva permiterii „statului terorist” Rusiei în jocuri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a implorat încă o dată Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să nu permită Rusiei să concureze la Jocurile Olimpice.

“Este evident că orice steag neutru al sportivilor ruși este pătat de sânge. Îl invit pe domnul Bach la Bakhmut”, a spus Zelenskyi într-o adresă video pe Twitter, referindu-se la orașul din estul Ucrainei distrus de război. „Ca să poată vedea cu ochii săi că neutralitatea nu există”.

“Nu putem decât să fii dezamăgit de declarațiile actualului președinte al Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach. Am vorbit cu el de mai multe ori”, a spus el într-un discurs de vineri. „Și nu am auzit niciodată cum va proteja sportul de propaganda de război dacă îi întoarce sportivii ruși la competițiile internaționale”.

CIO Eliberează calea ATLEȚIILOR RUSI PENTRU A CONCURE SUB ASIA LA VIMINELE OLIMPII

În ciuda apelurilor lui Zelensky de a exclude Rusia de la Jocurile Olimpice de vară de anul viitor, CIO a declarat miercuri că își propune să urmărească o cale prin care sportivii ruși și belarusi să concureze ca „atleti neutri” care „nu reprezintă în niciun fel statul lor sau orice altă organizație din țara lor. .”

„Niciun atlet nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului”, a declarat miercuri Thomas Bach, președintele CIO.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky face gesturi în timp ce vorbește în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său finlandez, după discuțiile lor de la Kiev, pe 24 ianuarie 2023, pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky face gesturi în timp ce vorbește în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său finlandez, după discuțiile lor de la Kiev, pe 24 ianuarie 2023, pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra Ucrainei.
(Sergei Supinsky/AFP prin Getty Images)

Inelele olimpice de la sediul Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

Inelele olimpice de la sediul Comitetului Olimpic Internațional (CIO).
(Laurent Gillierion/POOL/AFP prin Getty Images)

CIO a remarcat că recomandarea sa reflectă o decizie similară din 1992, când a permis sportivilor din fosta Iugoslavie – care se confruntau cu sancțiuni ale Națiunilor Unite – să participe ca participanți olimpici independenți la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. Iugoslavia nu a participat la sporturi de echipă, cum ar fi fotbalul și baschetul.

În sport, precum tenisul, sportivii din Belarus și Rusia concurează deja. Sâmbătă, belarusa Aryna Sabalenka a câștigat Australian Open.

Cu toate acestea, Zelenskyy a criticat decizia CIO ca fiind „încercări de a aduce reprezentanți ai statului terorist în sportul mondial”.

OFICIALII RUSI DECLARAȚI „FĂRĂ VINĂ” PENTRU FIGURĂ KAMILA VALIEVA ÎN SONDA DE DOPING

Sâmbătă, Zelensky a postat o serie de imagini ascuțite cu facilitățile sportive din Ucraina distruse de război.

„Principiile olimpice și războiul se opun în mod fundamental”. a scris președintele țării sfâșiate de război într-o postare de sâmbătă dimineață. „Rusia trebuie să oprească agresiunea și teroarea și numai după ce se va putea vorbi despre participarea Rusiei la mișcarea olimpică”.

„Dacă nu suntem auziți, nu exclud posibilitatea să boicotam și să refuzăm participarea la Jocurile Olimpice”, a scris ministrul sportului ucrainean Vadym Guttsait, joi, pe contul său de Facebook.

Între timp, președintele Comitetului Olimpic Rus Stanislav Pozdnyakov a declarat într-o declarație miercuri că declarația CIO este „vocea bunului simț”.

Zelenskyy a spus că i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron, a cărui țară găzduiește viitoarele Jocuri Olimpice de vară, că Rusia nu ar trebui să aibă „loc” acolo.

Steaguri rusești și belaruse flutură în timpul ceremoniei de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Victoriei.

Steaguri rusești și belaruse flutură în timpul ceremoniei de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Victoriei.
(Ramil NasibulinTASS prin Getty Images)

Chiar în februarie anul trecut, CIO a recomandat „cu inima grea” ca organismele sportive să excludă Rusia și Belarus de la găzduirea și competiția „pentru a proteja integritatea competițiilor sportive globale și pentru siguranța tuturor participanților”.

„Actualul război din Ucraina, însă, pune Mișcarea Olimpică într-o dilemă”. a scris CIO într-un comunicat de presă. „În timp ce sportivii din Rusia și Belarus ar putea continua să participe la evenimente sportive, mulți sportivi din Ucraina sunt împiedicați să facă acest lucru din cauza atacului asupra țării lor”.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

FIFA și World Curling au fost primele federații sportive internaționale sub umbrela olimpică care au luat măsuri după anunțul CIO. FIFA și UEFA au declarat că echipele naționale și cluburile Rusiei sunt suspendate de la competițiile lor de fotbal până la o nouă notificare.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Fox News Digital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *