Talibanii avertizează universitățile să nu permită femeilor și fetelor afgane să susțină examenele de admitere

Oficialii talibani au trimis o scrisoare universităților private în weekend, avertizându-le să nu permită femeilor și fetelor să susțină examenele de admitere, dublând directiva de luna trecută care interzice studentelor de la învățământul superior.

Este cea mai recentă lovitură pentru femei și fete din Afganistan, după ce SUA s-au retras din țară în august 2021.

Noii conducători religioși ai țării, care aderă la o interpretare dură a legii islamice, le-au interzis fetelor să meargă la liceu și liceu, au limitat capacitatea unei femei de a călători fără un însoțitor de sex masculin și le-au interzis femeilor să lucreze în afara casei, în afară de un putine sectoare.

Amanah Nashenas, în vârstă de 45 de ani, profesoară afgană, adună cărți într-o școală din Kabul, Afganistan, joi, 22 decembrie 2022.

Amanah Nashenas, în vârstă de 45 de ani, profesoară afgană, adună cărți într-o școală din Kabul, Afganistan, joi, 22 decembrie 2022.
(AP Foto/Ebrahim Noroozi)

„Aceste restricții oferă femeilor și fetelor afgane un viitor care le îngrădește în propriile case, încălcându-le drepturile și privând comunitățile de serviciile lor”, a declarat luna aceasta, secretarul general adjunct al Națiunilor Unite, Amina Mohammed, după întâlnirea cu liderii talibani din Afganistan.

9 BĂRBAȚI AFGANI LUCRĂȚI ÎN PUBLIC PENTRU CRIME SUB NOI CONDUCĂTORI AȚI ȚĂRII

Sâmbătă, o scrisoare trimisă universităților private avertizează că femeile nu au voie să susțină „testul de intrare la nivelurile de licență, master și doctorat”.

Dacă vreo universitate nu respectă ordinul, atunci „se vor lua măsuri legale împotriva contravenientului”, potrivit unei copii a scrisorii obținute de Associated Press.

KABUL, AFGANISTAN - 22 DECEMBRIE: Femeile afgane protestează împotriva noii interdicții talibanilor privind accesul femeilor la învățământul universitar pe 22 decembrie 2022 la Kabul, Afganistan.

KABUL, AFGANISTAN – 22 DECEMBRIE: Femeile afgane protestează împotriva noii interdicții talibanilor privind accesul femeilor la învățământul universitar pe 22 decembrie 2022 la Kabul, Afganistan.
(Stringer/Getty Images)

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Interdicția asupra femeilor în învățământul superior a fost întâmpinată cu critici de către alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită și Qatar.

Luna trecută, talibanii au interzis și femeilor străine și afgane să lucreze în organizații neguvernamentale, o mișcare despre care grupurile de ajutor au avertizat că ar putea agrava o agravare a crizei economice în toată țara.

Talibanii au recăpătat puterea în Afganistan în urma retragerii dezastruoase a președintelui Biden din Afganistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *