Inundațiile și alunecările de teren de la furtuna tropicală Cheneso provoacă aproape 30 de morți și 20 sunt dispăruți în Madagascar

Inundațiile și alunecările de teren cauzate de trecerea furtunii tropicale Cheneso prin Madagascar au provocat 30 de morți, au dat 20 de persoane dispărute și au afectat zeci de mii de oameni în întreaga națiune insulară din Oceanul Indian, potrivit unei evaluări provizorii luni.

Furtuna a atins pământul în nord-estul insulei joia trecută și a afectat aproape 89.000 de persoane, a declarat Biroul Național pentru Gestionarea Riscurilor și a Dezastrelor din Madagascar.

Agenția de meteorologie din Madagascar a declarat că furtuna, care a trecut acum în toată țara în Canalul Mozambic, a văzut vânt cu rafale de până la 105,63 mile pe oră și a dezlănțuit ploi torenţiale.

Colonelul Faly Aritiana, de la biroul de risc și dezastre, a spus că au avut loc prăbușiri de case și alunecări de teren în care oamenii au rămas prinși.

FURTUNEA CHENESO SE PRIME ÎN MADAGASCAR, URMĂ MAI MULTE INUNDAȚII

„Oamenii au reacționat în general în modul corect, dar unii oameni nu au luat suficientă notă de avertismentele noastre de a nu traversa râurile în caz de inundație, deoarece debitul este mult mai puternic decât de obicei”, a spus Aritiana.

Furtuna a afectat infrastructura, cu multe drumuri tăiate de creșterea apelor, alunecări de teren și poduri prăbușite.

Un bărbat își conduce barca care este folosită de rezidenți pentru a se deplasa pe strada inundată din Antananarivo, Madagascar, pe 28 ianuarie 2023. Furtuna tropicală Cheneso din Madagascar a ucis 30 de persoane și a lăsat alte 20 dispărute.

Un bărbat își conduce barca care este folosită de rezidenți pentru a se deplasa pe strada inundată din Antananarivo, Madagascar, pe 28 ianuarie 2023. Furtuna tropicală Cheneso din Madagascar a ucis 30 de persoane și a lăsat alte 20 dispărute.
(AP Foto/Alexander Joe)

Aproape 33.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele din regiunea Boeny, în nord-vestul insulei. Localnicii spun că prețurile alimentelor de bază au crescut vertiginos.

LIDEREI AFRICANI AJUN LA SUMMIT

„Prețurile legumelor și orezului au crescut foarte mult după furtună”, costul roșiilor s-a multiplicat de patru ori, a spus Véronique Mamitiana, profesoară în orașul Mahajanga. „Comercianții spun că este pentru că drumul național este tăiat”, a spus ea.

Marovoay, la 60 de mile mai la sud, a fost una dintre regiunile cel mai grav afectate de furtună, cu apele de inundații stagnante care încă afectează multe localități. Liderul raionului Tolotriniaina Rakotonindriana a spus că nivelul apei scade foarte lent.

alunecări de teren și precipitații abundente.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

„Multe case sunt încă inundate și de aceea majoritatea victimelor sunt încă în locurile de cazare”, a adăugat Rakotonindriana. „Drumurile sunt acoperite cu apă și trebuie să călătorim cu canoea”.

Autoritățile locale au spus că sunt distribuite provizii de alimente esențiale pentru a ajuta cei care au nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *