Președintele Belarusului sosește în Zimbabwe pentru a consolida legăturile economice și politice dintre aliații ruși

Președintele autoritar al Belarusiei, Alexander Lukașenko, a sosit luni în Zimbabwe, într-o vizită care urmărește să cimenteze legăturile economice și politice dintre cele două țări, care sunt ambele aliate apropiate ai Rusiei.

Președintele Zimbabwe Emmerson Mnangagwa și sute de susținători cântând și aplaudați ai partidului de guvernământ l-au întâmpinat pe Lukașenko pe principalul aeroport Robert Gabriel Mugabe din capitală, Harare. Liderii nu au vorbit cu presa.

Potrivit Ministerului de Externe din Zimbabwe, vizita are ca scop stimularea „cooperării puternice în domeniul politic, economic, minier, agricultură și managementul riscului de dezastre” între cele două țări.

INVESTIGATORII BELARUSIENI FOLOSesc O FOTOGRAFIE A POLITICIANULUI DIN MÂNA CU HILLARY CLINTON ÎMPOTRIVA SA

Belarus a furnizat Zimbabwe echipamente agricole, cum ar fi tractoare, combine agricole și camioane, în cadrul unui acord în valoare de zeci de milioane de dolari, în urma vizitei lui Mnangagwa în capitala Belarusului, Minsk, în 2019.

Președintele Belarus Alexander Lukashenko, dreapta, sosește pe aeroportul internațional Robert Mugabe, din Harare, Zimbabwe, pe 30 ianuarie 2023.

Președintele Belarus Alexander Lukashenko, dreapta, sosește pe aeroportul internațional Robert Mugabe, din Harare, Zimbabwe, pe 30 ianuarie 2023.
(Foto AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

5 JURNALIȘTI DIN CELE MAI PUBLICE DE ȘTIRI INDEPENDENȚE DIN BELARUS, ÎN CAPITALA ȚĂRII

Zimbabwe, un aliat apropiat al Moscovei de zeci de ani, a refuzat să-l condamne pe președintele rus Vladmir Putin pentru invazia Ucrainei, promițând în schimb neutralitate și apelând la dialog în conformitate cu poziția adoptată de multe țări africane. Belarus susține invazia rusă.

Mnangagwa și Lukașenko au fost acuzați în mod repetat de rivalii interni și de Occident că folosesc arestări și alte forme de hărțuire pentru a înăbuși disidența și a rămâne la putere în țările lor – acuzații pe care le neagă.

CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS

Lukașenko este la putere din 1994. Mandatul său a fost reînnoit în 2020, în alegeri denunțate pe scară largă ca fiind o falsă. Votul a declanșat proteste în masă ale opoziției, iar guvernul lui Lukașenko a răspuns cu o represiune violentă asupra demonstrațiilor, autoritățile arestând peste 35.000 de persoane și bătând brutal mii de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *